Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman

Lichte en moderne werkomgeving voor VolkerWessels-kantoor Rijssen

13 maart 2020, 11:36
In Rijssen is het hoofdkantoor van VolkerWessels Bouw & Vastgoedontwikkeling gerenoveerd. De opdracht voor Reitsema & partners was om het 26 jaar oude gebouw aan te passen aan de huidige eisen op het gebied van werkomgevingen en duurzaamheid. Dat is onder meer gedaan door meer daglicht toe te laten, het atrium te openen en meer variatie in werkplekken aan te brengen.

Het VolkerWessels-kantoor in Rijssen was ruim een kwarteeuw geleden al een hoogwaardig gebouw, waar geïnvesteerd was in kwaliteit en duurzame materialen. Hierdoor is het lang niet nodig geweest om het pand te verbouwen. Bij de huidige renovatie is aan het exterieur niets veranderd, er is vooral gewerkt aan de ruimtelijke kwaliteiten van het interieur en de techniek.

Een majeure ingreep was het openwerken van het atrium. Voorheen was het zicht tussen de functies en verdiepingen beperkt en ‘communiceerde’ de centrale ruimte weinig met de gebruikers. Verder voelden gangen en trappen gesloten, meldt Reitsema & partners. De bestaande, gesloten betonnen wanden zijn vervangen door verdiepingshoge glazen puien, die tevens meer daglicht in het gebouw brengen. Ook heeft de enorme zwevende condor, een beeld van kunstenaar Janos Bittenbinder, een nieuwe plek in het atrium gekregen, waardoor deze vanuit alle verdiepingen goed zichtbaar is.

Het trappenhuis is eveneens onder handen genomen. Het heeft een opener karakter en luxueuzere uitstraling gekregen. Door middel van onder meer glas zijn nieuwe doorkijkjes gecreëerd, de trap is zorgvuldig verlicht en de trappen zijn uitgevoerd in dezelfde natuursteen als de vloer in het atrium.

Geschakeerd
De kantooromgeving heeft zijn open karakter behouden, maar er is wel gestreefd naar een balans tussen rustiger en dynamischer werkplekken. Daartoe is het kantoor geschakeerd in verschillende zones, met plekken voor geconcentreerd werken, vergaderen en ontspanning. De voormalige werkkamer van Dik Wessels wordt gebruikt als grote vergaderzaal.

De schakering is doorgevoerd op alle schaalniveaus. Op de begane grond zijn de meest publieke functies, zoals ontvangstruimte, vergaderzalen en flexwerkplekken, gerealiseerd. Hoe hoger je in het gebouw komt hoe minder publiek het wordt, laat het architectenbureau weten.

In de kantoorvleugels worden ‘werkeilanden’ met maximaal acht bureaus afgewisseld met afgescheiden werkplekken om geconcentreerd te kunnen werken. De kolommen in de gangen, die voorheen een onrustig beeld creëerden, zijn opgenomen in een zone met kasten.

3D-geprinte ‘multi-sensor’
Ook ‘storende’ elementen als sensoren en wifi-accesspunten zijn weggewerkt. Voor de verschillende sensoren is een 3D-geprinte ‘multi-sensor’ ontworpen, waardoor met één behuizing voor alle typen sensoren kon worden volstaan. Alle installaties zijn opgenomen in het klimaatplafond.

Qua nieuw materiaalgebruik is ook weer voor materialen met een lange levensduur gekozen, zoals travertin en notenhout. Deze verouderen bovendien op ‘mooie’ wijze, voelen warm aan en passen bij het koper in het exterieur, aldus Reitsema & partners.

De gekozen klimaatbeheersing is er onder meer op gericht om de bestaande problemen met oververhitting op te lossen. Er wordt in het atrium gewerkt met overdruk en inblaaspunten, wat voor een verticaal temperatuurverschil van maximaal 1,5 graad zorgt. Ook wordt de lucht tot in de kleinste hoeken voldoende ververst, stelt het architectenbureau.

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 1:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

22 januari, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

22 januari, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

22 januari, 9:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan