Copyright: WAX
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Nomad lofts
Copyright: jvantspijker & partners
Green dwellings
Copyright: jvantspijker & partners
Sky houses
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Nomad lofts
Copyright: jvantspijker & partners
Green dwellings
Copyright: jvantspijker & partners
Sky houses
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: jvantspijker & partners
Copyright: WAX
Copyright: WAX
Copyright: WAX

Natuurinclusieve woontoren voor De Binckhorst in Den Haag

9 maart, 15:52
Met de woontoren Linck voor De Binckhorst in Den Haag introduceert architectenbureau jvantspijker & partners een voor Nederland ongebruikelijke typologie. Vanuit een royale publieke plint strekt zich een atrium omhoog en creëert een groene binnenwereld met aangrenzende tuinen, waaraan de woningen liggen.

Rode draad in het verhaal van Linck is – zoals de naam al suggereert – het maken van verbindingen op verschillende niveaus, legt jvantspijker & partners uit. Op stedenbouwkundig niveau verbindt het gebouwvolume door een driedeling – plint, stedelijke laag en toren met kroon – de straat, de omgeving en de skyline van Den Haag met elkaar.

Binnen het gebouw gaat de straat over in een open verticale ruimte die door het gehele gebouw omhoog strekt. Op meerdere verdiepingen steken vanaf dit atrium dubbelhoge ruimten door naar de gevel, zodat er plaats ontstaat voor thematuinen. Zo ontstaan in het gebouw sferen en plekken die ontmoeting bevorderen voor bewoners en passanten: in de plint, het atrium en de ‘pocket-tuinen’.

Programma
Het gebouw brengt verschillende programma’s bij elkaar. De plint van het gebouw biedt plek aan 1.800 m2 publieke functies en kantoren. De hogere verdiepingen bevatten 70 woningen, met verschillende woningtypen en oppervlaktes.

Daarnaast komen er maisonnettes en is er ruimte voor Het Nieuwe Collectief, dat zich inzet voor collectieve ontwikkeling van starterswoningen. “Door de juiste balans in doelgroepen te zoeken maken we een gebouw waar zoveel mogelijk verschillende mensen graag wonen en verblijven”, legt het architectenbureau uit.

Publieke plint
De plint is ontworpen als een belangrijke overgangszone tussen de omgeving en de binnenwereld van het gebouw. Ruimtelijk heeft het architectenbureau hieraan invulling gegeven met verschillende split-level-vloeren. Mede met het oog op levendigheid op dit niveau is er in de plint ruimte voor horeca.

De plint is grotendeels transparant en doorwaadbaar, met grote opendraaiende puien. Neggen van verschillende diepten en een doorlopende vloerafwerking zorgen voor verdere verweving van buiten en binnen. Op die manier zorgt het architectenbureau ook voor een verankering van Linck in De Binckhorst.

Groene ruimten
Vanaf de begane grond kijken bezoekers dwars door de groene wereld van het atrium naar boven. Het atrium fungeert, aldus de architecten, als sociale machine. De openheid van het atrium zorgt dat mensen er elkaar kunnen begroeten. Op verschillende plekken aan het atrium zijn er ruimten die de bewoners zich kunnen toe-eigenen.

Aan het atrium en de tuinen wordt gewoond. De ‘pocket-tuinen’ brengen extra licht in het gebouw en creëren een mate van openheid in de gevel, die zorgt voor interactie met de straat en de omgeving. De tuinen nodigen volgens de architecten ook uit om het atrium en het dak van de parkeergarage te verkennen.

Schakel in natuur
Linck is nadrukkelijk als natuurinclusief gebouw ontworpen, aldus jvantspijker & partners. De tuinen en het intensief begroeide atrium zullen dat voelbaar maken. Het architectenbureau werkte daartoe samen met DS landschapsarchitecten en De Dakdokters. Linck vormt daarmee ook een schakel in het ecologisch systeem in de directe omgeving: het verbindt de natuur van de Trekvlietoevers en de parken rond begraafplaats Zorgvliet.

In dit natuurinclusieve ontwerp hebben de architecten het gebouw opgevat als een rotsachtig landschap met verschillende biotopen, die elk een eigen ecologische invulling krijgen. Zo komen aan de voet van de rots bloeiende planten, aantrekkelijk voor insecten en zangvogels; naar boven wordt de habitat steenachtiger en krijgt ze nestvoorzieningen voor vleermuizen en gierzwaluwen. Klimplanten zullen, bijvoorbeeld via voorzieningen in de gevel, langs het hele gebouw omhoog groeien.

Industrieel en flexibel
Het vriendelijke groen combineert jvantspijker met robuuste en industriële materialen die passen bij het karakter van De Binckhorst. Betonnen kaders en metselwerk zorgen voor de geleding; raam- en deurprofielen en balkonhekken van de loggia’s worden uitgevoerd in  zwart staal. In het atrium worden deze materialen gecombineerd met hout.

De kolom-balk-draagconstructie creëert in de plint grote vrije vloervelden, die eenvoudig kunnen worden geschakeld. Daardoor blijven de plattegronden aanpasbaar aan veranderende gebruikswensen. Delen van het gebouw die vaker aan verandering onderhevig zijn, zoals de afwerking van gemeenschappelijke ruimten, krijgen een circulaire afwerking, stelt het architectenbureau.

De verwachte bouwstart is in 2021. Jvantspijker & partners heeft in 2019 de ontwerpopdracht, samen met ERA Contour als ontwikkelaar en bouwer, verworven uit een tender. 

Andere nieuwsberichten

Distributiecentrum met gestapelde functies voor Schiphol Trade Park

4 uur geleden

Renovatie en uitbreiding gemeentehuis Alblasserdam voltooid

Vandaag, 12:26

Winnaars Arie Keppler Prijs 2020 bekend

Vandaag, 10:55

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

Gisteren, 17:40

Utrecht bouwt vooral binnenstedelijk en rond ov-knooppunten

Vandaag, 09:38

Minister: miljarden nodig om Nederland bereikbaar te houden

Vandaag, 09:10

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

Gisteren, 13:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

Gisteren, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan