Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Filip Dujardin
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami
Copyright: Studio Okami

'Verborgen' woning in heuvel Kluisberg

25 februari, 15:26
Aan de Waalse kant van de Kluisberg heeft Studio Okami Architecten een ‘verborgen’ woning voor een particuliere opdrachtgever ontworpen. De in een helling ingebedde bungalow biedt ruim zicht op de omgeving, terwijl hij zelf vrijwel aan het oog onttrokken is. Het interieur is georganiseerd rond een centraal gelegen patio.

Het was een hele strijd met de stedenbouwkundige dienst van de gemeente Mont de l’Enclus om de woning gerealiseerd te krijgen, meldt het Antwerpse Studio Okami. Het duurde twee jaar voordat de ambtenaren overtuigd waren van het plan voor een ‘niet-aanwezig huis’ op een sterk hellend terrein nabij de toenmalige woning van de opdrachtgever.

Van tevoren lag al vast dat de woning een hellend dak zou krijgen, dat er gewerkt moest worden met lokaal baksteen en wat de maximale formaten van de raampartijen waren. Binnen deze kaders wilde de opdrachtgever een huis met licht, zicht en rust, waar bovendien zijn uitwonende kinderen op een comfortabele wijze kunnen logeren.

Schuivend met de stedenbouwkundige voorschriften over de tafel sprak hij volgens de architecten de profetische woorden: “We bouwen voor onszelf, niet voor de boekskes, OK?”

Het bakstenen volume is half in de heuvel geplaatst. De eigenlijke woonruimtes liggen verdiept in dit volume, waardoor er een overdekte buitenruimte is ontstaan tussen de gevelkolommen en de puien van de woning. Dankzij de royale gevelopeningen en het vele glas hebben de bewoners ruim uitzicht over de heuvelachtige omgeving.

Via de begroeide patio stroom extra daglicht de woning binnen. Door middel van sobere kleuren (de vloer is bijvoorbeeld van notenhout en het plafond bestaat uit beton in plankenbekisting) hebben de architecten een rustige sfeer gecreëerd, hier en daar onderbroken door een kleuraccent in een wand of meubel. Om een zo open mogelijk interieur te creëren, zijn vaste elementen als de haard, het bad en ook het keukeneiland ontworpen als meubels.

Aan de voet van de sterk glooiende tuin ligt het zwembad, dat feitelijk de keerwand vormt. Tevens is het de scheiding tussen de reguliere tuin en een verborgen plek waar de eigenaar volgens Studio Okami naar hartenlust kan tuinieren.

Andere nieuwsberichten

Lessen rond het verder bouwen aan bestaande scholen

12 minuten geleden

Nieuwbouw voor Z33 biedt waaier aan ruimtelijke ervaringen

Gisteren, 15:03

G.A.F. en Interflow doen voorstel voor tijdelijke IC-units

Gisteren, 14:24

Bestuur Salone del Mobile Milaan schrapt editie 2020

Gisteren, 11:01

Gespiegelde blokken voor sociale en particuliere huur

Gisteren, 17:03

Anterieure overeenkomst voor ontwikkeling De Hoef-West in Amersfoort

Gisteren, 16:20

Bewoners Flevoland boos over zoekgebieden windmolens

Gisteren, 09:27

'Bouw werkt aan protocol om werkzaamheden veilig voort te zetten'

27 maart, 3:59

Zuidasdok mogelijk 1 miljard euro duurder en later klaar

27 maart, 9:41

'Bouw wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'

26 maart, 1:58
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan