Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Reload room
Copyright: Peter Tijhuis
Reload room
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Toiletruimte
Copyright: Peter Tijhuis
Lifthal
Copyright: Peter Tijhuis
Boardroom
Copyright: Peter Tijhuis
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Pharos tijdens de verbouwing
Copyright: Peter Tijhuis
Pharos tijdens de verbouwing
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Bar-lounge in Pharos
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Flexwerkplekken en overlegruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Reload room
Copyright: Peter Tijhuis
Reload room
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Presentatieruimten
Copyright: Peter Tijhuis
Toiletruimte
Copyright: Peter Tijhuis
Lifthal
Copyright: Peter Tijhuis
Boardroom
Copyright: Peter Tijhuis
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Tijdelijk restaurant Cape Karpa
Copyright: Annelore van Herwijnen
Pharos tijdens de verbouwing
Copyright: Peter Tijhuis
Pharos tijdens de verbouwing
Copyright: Peter Tijhuis

Kantoorgebouw Pharos als lichtend baken van duurzaamheid en welzijn

4 februari, 15:43
Het kantoorgebouw Pharos in Hoofddorp ondergaat een grootscheepse herontwikkeling. Cairn Real Estate wil, om een meerwaarde te bieden, een gezonde werkomgeving en een community voor de verschillende huurders creëren. Daarin spelen de gedeelde faciliteiten een belangrijke rol; interieurarchitect Sheryl Leysner maakte met haar team het ontwerp voor de betreffende ruimten.

Pharos, pal naast NS-station Hoofddorp gelegen, bestaat uit een toren van achttien en een laagbouwvolume van Volgens een plan van adviesbureau De Nieuwe Draai moet Pharos “de gezondste werk-community van Europa” worden. Het bureau maakte het plan in opdracht van gebouweigenaar Cairn Real Estate, dat het uit 2004 stammende gebouw renoveert en herontwikkelt. De herontwikkeling steunt op vier belangrijke pijlers.

Het gebouw moet bijdragen aan welzijn en gezondheid van de gebruikers. Het pand is een energiebron voor de huurders en de omgeving. Er wordt invulling gegeven aan de circulaire economie en verspilling wordt vermeden. Tot slot: Pharos moet de huurders een dynamisch netwerk bieden.

Voor dat laatste zijn de ruimten met gedeelde faciliteiten van belang. De competitie voor het ontwerp van al deze ruimten, verdeeld over de top van de toren en de begane grond, is gewonnen door het bureau van interieurarchitect Sheryl Leysner.

Warm welkom
‘The Lighthouse’, zoals de bovenste verdieping van de toren wordt genoemd, omvat onder meer een bar-lounge, boardroom, reload room, overleg-, werk- en presentatieruimten. Op de begane grond komen, als de renovatie van de laagbouw is voltooid, onder meer een restaurant, een beweegruimte en extra vergaderruimte. Nu heeft Leysner er een tijdelijk restaurant ontworpen.

De ruimten in the Lighthouse liggen als een geschakelde reeks rond de centrale kern; de gebruiker kan een rondje lopen. De bar-lounge heet de huurders welkom met een warm en aangenaam interieur, waarin groen, bruin en goudkleur domineren. Op de vloer liggen donkergekleurd bamboe en een okergeel tapijt met een fraaie vleug en hoge pool, rond de bar natuursteen.

De Verpan-stoelen – oorspronkelijk door Verner Panton in 1967 ontworpen voor een restaurant in Kopenhagen – zijn met groene en bruine bekleding gestoffeerd en staan rond door Leysner ontworpen tafels. De tafelbladen en het barblad bestaan uit een groene marmervariëteit. Er is een veelheid aan grote planten en een groenmuur. “Planten geven energie en zuiveren de lucht”, zegt Leysner.

Feng shui
Opvallend element in de bar-lounge is een getrapt en golvend houten meubel in een spitse hoek. Het is een oplossing die Leysner heeft ontworpen op advies van de health & wellbeing specialist master Aniel Ramjanam, die naar de wens van de opdrachtgever bij het project is betrokken. “Hij denkt overal in mee, bij mij maar ook bij de renovatie”, vertelt ze. “Hij kijkt naar de indeling, het soort planten, kleuren, materialen, etcetera. Het gaat best ver.”

Het heeft haar niet gestoord in het werk, zegt ze. “We zitten overwegend op één lijn. Vaak vindt hij het ontwerp al nagenoeg goed, maar dan adviseert hij nog net dat puntje waarvan ik denk: dat voelt inderdaad nog wat prettiger. Misschien was ik na een tijdje zelf ook tot die conclusie gekomen. Maar met hem erbij gaat dat proces een stuk sneller”, legt Leysner uit. “Heel veel dingen die hij adviseert vanuit de Feng-Shui principes zijn ook best logisch.”

Hergebruik
Eenzelfde houten getrapte zitplek verzacht een scherpe hoek in de flexwerkruimte, die, langs twee compacte concentratie- of overlegruimten, is verbonden met de bar-lounge. Verder is die ruimte ingericht met deels tweedehands kantoorstoelen en bureaus – waaronder oude ontwerpen van Leysner zelf. Het tapijt bestaat uit afgekeurde tegels (met weeffouten) en is een ontwerp van Studio Wae.

Hergebruik van materialen en producten is een van de duurzame benaderingen in het ontwerp van Leysner. Een ander voorbeeld is de geluiddempende bekleding van wanden in de concentratie- en overlegruimten, alsook een wand in het tijdelijke restaurant – Cape Karpa – op de begane grond; het viltachtig materiaal is vervaardigd uit restanten van gordijnstoffen.

Ruwe Bolster sfeerverlichting
Op tal van plekken vormt de verlichting een voorbeeld van no waste: in de lounge hangt boven een grote tafel bijvoorbeeld een ‘kroonluchter’ gemaakt van een oude tafel en verschillende flessen en snoeren, die in de werkplaats van Leysners studio lagen als restanten van eerdere projecten. Als het gebouw lichtjes beweegt door de wind, tinkelen hier op de achttiende de flessen zachtjes tegen elkaar; een aangenaam en rustgevend geluid.

In verschillende overlegruimten hangen lampen uit rackets en shuttles – waarmee meteen wordt gerefereerd aan beweging en gezondheid. Ook in restaurant Cape Karpa hangt een ‘kroonluchter’ uit een verzameling flessen, één uit verschillende rackets, en één uit spiegels en spiegelkoplampen.

Zo verwijst elke lamp nog eens naar een pijler in het concept van De Nieuwe Draai: vermijden van verspilling (de flessenlamp), gezondheid en welzijn (de tennisrackets) en de dynamische community (spiegels, vanwege de ‘zelfreflectie’ en ‘elkaar spiegelen’, aldus Leysner. De vierde pijler, Total energy,  krijgt een kroonluchter in het atrium, wanneer die voltooid is.

Brede duurzaamheid
Naast hergebruik en circulariteit heeft Leysner duurzaamheid ook op een aantal andere wijzen als leidraad voor het interieurontwerp genomen. “We hebben gekozen voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen, zoals bamboe en natuursteen, maar ook voor niet-giftige en biologisch afbreekbare lijmen, lakken en verven”, legt Leysner uit. “Anders heeft het toepassen van natuurlijke materialen geen zin.”

Zo ligt op de bovenste verdieping een grote presentatieruimte, waarvan een kleine ‘pitch-ruimte’ kan worden afgescheiden met een speciaal vervaardigde schuifwand. De wand is gemaakt uit formaldehydevrij MDF. In het tijdelijk restaurant is de tennisracketlamp voorzien van een plafondplaat van hennepvezel, afgewerkt met een niet-giftige en biologisch afbreekbare lak. De tafelbladen bestaan uit bamboe en bio-composiet.

De Verpan-meubels, die zowel in het restaurant als de bar-lounge, zijn duurzaam wat betreft kwaliteit en ontwerp. “Het is een design-klassieker”, zegt Leysner. “Die meubels behouden hun waarde. Je kunt ze altijd weer verkopen.”

Verplaatsbaar
Het overgrote deel van het restaurantinterieur kan straks verhuizen naar het definitieve restaurant, dat in de aangrenzende ruimte, ruim twee keer zo groot, wordt gerealiseerd. De banken bestaan uit bamboe modules van 1,20 meter en kunnen op verschillende manieren worden gecombineerd. Ze zijn niet gestoffeerd, zodat ze in het definitieve restaurant indien gewenst een andere uitstraling kunnen krijgen. De plantenbakken aan de muur vormen een ‘verplaatsbare’ groenwand.

Als het restaurant verhuist naar zijn definitieve plek, wordt de huidige ruimte ontworpen als ‘beweegruimte’ en trainingsruimte. Ook hiervoor is Sheryl Leysners bureau te zijner tijd verantwoordelijk, evenals voor de entreezone en de extra vergaderruimte die aan de stationzijde van het kantoorgebouw moet worden gerealiseerd

Vergaderbox
De vergaderbox, zoals Leysner de nieuwe ruimte aanduidt, bleek een pluspunt tijdens de ontwerp-pitch. “We hebben voorgesteld een extra, kubusvormig volume aan de spoorzijde door de gevel van het gebouw te laten steken. De vrij nutteloze gang die hier loopt krijgt er een functie door en ik vind het belangrijk dat de aanblik van het gebouw aan deze zijde aantrekkelijker wordt.”

“We hebben ook stepping stones en een schiereiland in de blusvijver onder de vergaderbox voorgesteld, waar bootcamp-trainingen kunnen plaatsvinden en wat het gebouw een levendige connectie met het stationsplein geeft”, zegt ze. Leysners bureau is voorlopig nog niet klaar met Pharos.

Andere nieuwsberichten

V8 geeft oud kantoorpand Zuidas oorspronkelijke functie terug

Gisteren, 11:34

Atelier PRO wint selectie herinrichting Berlage Lyceum

Gisteren, 09:54

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

6 juli, 4:40

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

6 juli, 4:00

Thema Dutch Design Week 2020: The new intimacy

Gisteren, 14:36

3D-geprinte brug van vezelversterkte kunststof voor Kralingse Bos

Gisteren, 10:45

Voor 2022 een miljoen zonnepanelen op Amsterdamse daken

Gisteren, 09:08

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-genocide

6 juli, 5:40

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

6 juli, 9:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

6 juli, 9:30
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan