Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting
Studio Nuy van Noort - Villa Belluccelli
Copyright: Katja Effting

Studio Nuy van Noort ontwerpt villa als kader in het landschap

31 januari, 16:08
In het ruige landschap van Sicilië, in de buurt van de historische stad Noto, ligt bovenop een heuvel Villa Belluccelli. Voor een Nederlandse opdrachtgever ontwierp Studio Nuy van Noort een vakantievilla als een wit kader in het landschap. Het strakke volume contrasteert met de glooiende groene heuvels met olijfboomgaarden en biologische landbouw.

De oriëntatie en vormgeving van de villa benadrukken de dominante positie van de heuvel in zijn omgeving en richten de blik nadrukkelijk op het prachtige uitzicht aan de oostzijde op de Ionische en Middellandse Zee, en aan de westzijde op het stadje Rossolini. Grote openingen verbinden binnen en buiten. Een verticaal volume, dat door het kader heen steekt, vormt een hoogteaccent.

In het ontwerp van de villa speelt Studio Nuy van Noort bewust in op de lokale omstandigheden. De gebouwmassa en witte kleur houden de hitte in de zomer buiten. De grote overstekken beschermen tegen het intense zonlicht en zorgen voor voldoende schaduw. In de patio filtert een houten pergola het zonlicht.

De woning staat loodrecht op de overheersende windrichting, waardoor de wind dwars door de hele villa kan waaien voor verkoeling. De constructie is aardbevingsbestendig. De villa is ontworpen en gebouwd in nauwe samenwerking met de opdrachtgever, lokale architect, aannemer en ambachtslieden.

Indeling
De villa toont zich als een eenvoudig volume van één laag, maar is eigenlijk opgebouwd uit drie lagen: een souterrain, begane grond en dakterras. Het witte kader zweeft iets boven de grond en ligt aan de zuidzijde op een lange wand van lavasteen. Op de begane grond bevinden zich de woonkamer met open keuken, badkamer en twee slaapkamers. De leefruimte binnen loopt door op de ruime veranda’s aan weerszijden van de villa.

Een patio verbindt de veranda’s met het centrale leefgedeelte, en het gastenverblijf met slaapkamer en badkamer. De patio kan aan een zijde worden afgesloten door een stalen schuifpaneel gevuld met houten lamellen.

Een buitentrap leidt vanaf de westelijke veranda naar het souterrain met extra slaapkamers, badkamer, technische ruimte en opslag. Vanaf de oostelijke veranda brengt een trap langs het verticale volume je naar het dakterras met rondom uitzicht over de omgeving. Hier bevinden zich ook de PV-panelen en zonneboilers voor de duurzame opwekking van energie en warm water.

In het verticale volume – de ‘toren’ noemt Studio Nuy van Noort het zelf – bevindt zich op de begane grond een studeerkamer met uitzicht over het dal. In de wand van de toren zijn de openhaard en schoorsteen geïntegreerd. Bovenop de ‘toren’ is een platform voor uitzicht, maar ook om te slapen in de open lucht, met uitzicht op de sterren.

Landschap
De tuin is ontworpen met gebruik van lokale planten- en kruidensoorten, die bestand zijn tegen het hete Siciliaanse klimaat. De villa wordt omringd door olijfbomen waarvan enkele al meer dan 100 jaar oud zijn en waaruit de bewoners hun eigen olijfolie winnen. Het Siciliaanse landschap is zoveel mogelijk doorgetrokken de tuin in, tot aan de villa.

Het witte kader van de villa staat iets boven de grond, opgelegd op een sokkel en wand van lavasteen. Zo lijkt de villa te zweven boven het groene landschap. Vanaf de veranda’s leiden treden naar de verschillende terrassen in de tuin, uitgevoerd in gepolijst beton.

Aan de westzijde is het zwembad gelegen. Dit zwembad is volledig gemaakt uit in het werk gestort beton waarvan de ruwe bekisting goed zichtbaar is. Door het hoogteverschil steekt het zwembad uit de heuvel en heb je al zwemmend opnieuw uitzicht over de omgeving. Een stalen pergola met rieten dak zorgt hier voor schaduw.

Materialen
Samen met de opdrachtgever heeft Studio Nuy van Noort een palet van materialen samengesteld passend bij het ontwerp en de omgeving: grote tegels voor de vloer die van binnen naar buiten doorlopen, verschillende soorten stucwerk van fijn naar grof in wit voor het kader en wanden, en lichtgrijs voor de toren, grove vulkanische steen van de Etna voor de sokkel, grote stalen kozijnen voor een maximaal zicht op de omgeving. De zwarte kleur daarvan zorgt voor een sterk contrast met het witte stucwerk.

Het hout in het schuifpaneel bij de patio, pergola en verticale lamellen op de westelijke veranda zijn van dezelfde soort en kleur voor een eenduidige uitstraling. De trapopeningen in de veranda naar het souterrain en op het dakterras worden afgeschermd met dunne zwarte stalen balustraden. Al het meubelwerk voor de keuken, badkamers en slaapkamers is speciaal voor het project ontworpen en in samenwerking met lokale meubelmakers uitgevoerd.

Andere nieuwsberichten

Nog niet klaar, wel officieel geopend: Forum Rotterdam

25 september, 4:14

Spooroverbouwing en fietsenstalling stationsgebied Zaandam officieel geopend

25 september, 3:21

Casino met hotel moet blikvanger Vlaamse badplaats worden

25 september, 12:04

Gouden A.A.P. 2020 voor Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West

24 september, 6:00

Video: afsluitende talkshow Panorama4daagse

25 september, 4:50

'Groeiend tekort aan laadpalen in Nederland'

25 september, 9:56

Tweede Kamer twijfelt over slagkracht kabinet bij inrichting land

25 september, 9:14

BAM Wonen bereikt hoogste punt jongerenwoningen in Amsterdam-Noord

24 september, 5:20

Waterschap gaat IJsselmeerdijk in Flevoland aanpakken

24 september, 12:40

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

23 september, 2:09
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan