Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge
Copyright: Alexander van Berge

Open en tevens geborgen werkomgeving voor Triodos Bank

16 januari, 15:34
Het nieuwe kantoorgebouw van de Triodos Bank op landgoed De Reehorst in Driebergen is een integraal ontwerp van architectuur, interieur en landschap door respectievelijk RAU Architecten, Ex Interiors en Arcadis. Ex Interiors presenteert foto’s van het interieurontwerp, dat even sereen als warm aanvoelt en een relatie creëert tussen gebouw en omringende natuur.

Het nieuwe pand voor de Triodos Bank is een echt ‘ontmoetingsgebouw’, aldus Ex Interiors; interieur en landgoed, mens en natuur, medewerkers en bezoekers, alle ontmoetingen ontvouwen zich hier als vanzelfsprekend.  Het gebouw kenmerkt zich dan ook door een daadwerkelijk grote openheid en transparantie.

Open en ruim
Volledige glazen gevels zorgen overal voor een sterke verbinding van werk- en verblijfsplekken met de omringende natuur. De vloeren zijn ruim en open, waarbij speciale werkruimten veelal worden afgescheiden door glazen wanden. Tegelijkertijd ervaren bezoekers en medewerkers een gevoel van geborgenheid door de invulling van de verschillende functies en het kleur - en materiaalgebruik.

De begane grond is toegankelijk voor publiek en biedt een royale entree- en ontvangstruimte, een restaurant en een vergadercentrum met uiteenlopende vergaderruimten. Bij binnenkomst is direct merkbaar hoe Ex Interiors zich voor het interieurontwerp heeft laten inspireren door de natuurlijke omgeving.

Natuurlijk
De volledig houten kernen en plafonds zijn gebaseerd op de vorm van de paddenstoel. Boomstammen vormen de kolommen. Een stenen tafel heeft een voet die doet denken aan de sculpturen van land art-kunstenaar Andy Goldsworthy.

In het vergadercentrum zijn dichte wanden voorzien van leemstuc of linnen doek – gekozen omwille van zowel een zachte uitstraling als een aangenamere akoestiek. De kleur en de uitstraling van het toegepaste betonciré refereert aan het bruin op het landgoed.

Ringen
Centraal gelegen is een spiltrap die uitnodigt tot bewegen, in plaats van de lift te gebruiken. Op de eerste verdieping bevindt zich de samenwerkvloer, met een duidelijk verdeling tussen de binnen- en buitenring. Overlegplekken liggen langs de glazen gevel, in nauwe verbinding met de natuur; in de binnenring liggen de concentratiewerkplekken en de pantry’s.

Ook de werkplekken voor de medewerkers van de Triodos Bank, gesitueerd in de drie torens van het gebouw, volgen deze indeling. Er zijn werkplekken georiënteerd op het landschap buiten en als binnenring een functionele zone met onder andere pantry’s, belcellen en concentratiewerkplekken.

Minimaal maakt maximaal
Het gebruik van organische vormen, natuurlijke en verfijnde materialen en een sober, overwegend naturel kleurgebruik zorgen voor een vorm van verstilling; het draagt bovendien bij aan een versmelting van het gebouw met zijn omgeving.

Bovendien heeft Ex Interiors gekozen voor het gebruik van een minimum aan (verschillende) materialen, wat “resulteert in een maximale beleving van het grotere geheel”, aldus het architectenbureau.

Circulair
Duurzaam ontwerpen is de belangrijkste basis voor een succesvolle leef- en werkomgeving, stelt Ex Interiors. Bij het circulaire ontwerp voor de Triodos Bank is naar een  BREEAM Outstanding-certificaat gestreefd; daarnaast hebben Rau en Ex Interiors gebruik gemaakt van het Life Cycle System. Dit speciaal voor Triodos Bank ontwikkelde wiel diende als een innovatieve meetlat, legt Ex Interiors uit.

Onderwerpen als economie, energie, mobiliteit, historie, water, consumptie, biodiversiteit, materialen, mens en gebruik (het nieuwe werken) zijn steeds tijdens het ontwerp in ogenschouw genomen om de juiste keuzes te kunnen maken in het waarmaken van de gestelde ambities. “Oude beelden zijn losgelaten om een circulair ontwerp te realiseren”, aldus het architectenbureau. “Daarbij ging het om afwegingen van perfectie versus imperfectie.”

“We daagden onszelf uit om op een creatieve manier bestaande producten of materialen te transformeren en te combineren met regionale of gerecyclede grondstoffen”,  vertelt het bureau.

Hoofd en hart
“Zo hebben een omgeving willen creëren waar mensen zich vrij kunnen bewegen en zich geborgen voelen. Het gebruik van natuurlijke en zuivere materialen maakt dat het gebouw voelbaar ademt. Hiermee is de verbinding tussen hoofd en hart gelegd”, besluit Ex Interiors.

Het kantoorgebouw van de Triodos Bank won bij de Architectenweb Awards op 31 oktober 2019 de prijs voor Kantoorgebouw van het Jaar. De jury gaf de prijs aan alleen RAU Architects, omdat op dat moment het interieur nog niet was opgeleverd en de jury  alleen het gebouw op zich kon beoordelen, zo legde ze uit.

Andere nieuwsberichten

SVP presenteert ensemble woonblokken langs spoor Amersfoort

Gisteren, 13:39

Gebouw Zuiderplein van Atelier Kempe Thill in Antwerpen klaar

Gisteren, 12:25

Ambacht gestold in ontwerp

17 september, 4:50

Floris Alkemade blijft tot 1 september 2021 Rijksbouwmeester

17 september, 1:07

Tentoonstelling over lithium in Het Nieuwe Instituut

Gisteren, 14:54

Kabinet wil kijken naar verdere verlaging heffing wooncorporaties

Gisteren, 11:05

AD: opmars elektrisch vervoer niet te stuiten

Gisteren, 10:32

Feyenoord: komst van nieuw stadion is haalbaar

17 september, 11:16

CDA'er Heerma wil wel meer doen tegen 'nationale wooncrisis'

17 september, 9:02

VVD en CDA willen serieus onderzoek naar kernenergie

16 september, 4:14
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan