Hoek Amstelveenseweg - Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe entree aan zijde stadion
Copyright: Joep Jacobs
Vide tussen twee kantoorverdiepingen, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Gerenoveerde ontvangsthal
Copyright: Joep Jacobs
Entreehal na renovatie
Copyright: Joep Jacobs
Historisch beeld entreehal
Copyright: BiermanHenket
Interieur exporuimte
Copyright: Joep Jacobs
Centrale (entree)hal
Copyright: Joep Jacobs
Restaurant Wils, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Hoofdtrap
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwbouw evenementenruimte
Copyright: Joep Jacobs
Nieuw trappenhuis
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe vleugel
Copyright: Joep Jacobs
Oorspronkelijke zichtlijn van Wils: loketten, voormalige Citroëngarages Zuid en Noord en het Olympisch Stadion
Copyright: Joep Jacobs
Overzicht gebouw vanaf Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Gevel Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Neuwbouw stadionzijde
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg en Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg - Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe entree aan zijde stadion
Copyright: Joep Jacobs
Vide tussen twee kantoorverdiepingen, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Gerenoveerde ontvangsthal
Copyright: Joep Jacobs
Entreehal na renovatie
Copyright: Joep Jacobs
Historisch beeld entreehal
Copyright: BiermanHenket
Interieur exporuimte
Copyright: Joep Jacobs
Centrale (entree)hal
Copyright: Joep Jacobs
Restaurant Wils, interieur door QuA Associates
Copyright: Joep Jacobs
Hoofdtrap
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwbouw evenementenruimte
Copyright: Joep Jacobs
Nieuw trappenhuis
Copyright: Joep Jacobs
Nieuwe vleugel
Copyright: Joep Jacobs
Oorspronkelijke zichtlijn van Wils: loketten, voormalige Citroëngarages Zuid en Noord en het Olympisch Stadion
Copyright: Joep Jacobs
Overzicht gebouw vanaf Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Gevel Amstelveenseweg
Copyright: Joep Jacobs
Neuwbouw stadionzijde
Copyright: Joep Jacobs
Hoek Amstelveenseweg en Stadionplein
Copyright: Joep Jacobs

Hernieuwde glorie voor herbestemd Citroëngebouw Zuid

9 januari, 16:54
Het voormalige Citroëngebouw Zuid aan het Stadionplein in Amsterdam is naar ontwerp van BiermanHenket getransformeerd tot een gebouwencomplex voor een gevarieerd programma. Het architectenbureau heeft in zowel de renovatie als de uitbreiding de modernistische architectuur van Jan Wils gevolgd.

Citroëngebouw Zuid is oorspronkelijk in 1931 gerealiseerd als garage voor het automerk; in 1962 is de Tweede Citroëngarage Noord voltooid. Beide gebouwen zijn ontworpen door Jan Wils, die in 1928 al het nabijgelegen Olympisch Stadion ontwierp.

De twee Citroëngebouwen, het tussenliggende pleinen het stadion vormen een bijzonder stedenbouwkundig ensemble bij de zuidwestelijke entree tot de stad. Sinds 2015 is gewerkt aan de herbestemming van beide Citroëngebouwen. De noordelijke garage is een project van Rijnboutt; Citroëngebouw Zuid is getransformeerd door BiermanHenket.

Herstelde uitstraling
Het bestaande pand kenmerkt zich door een bloksgewijze opbouw, afgeronde hoeken en witte gevels. Wils ontwierp het gebouw met een sterke horizontaliteit; schoorstenen en het logo gebruikte de architect als verticale accenten.

De verfijnde detaillering van de gevels verdween grotendeels toen in de jaren ‘80 het gebouw volledig werd gestript, vertelt projectarchitect Joep van As. In het ontwerp van BiermanHenket is die teruggebracht, bijvoorbeeld met het donkergekleurd metselwerk dat ramen horizontaal verbindt en de hernieuwde toepassing van stalen stoeltjesprofielen.

De gemetselde gevels zijn opnieuw gekeimd. De verticale accenten uit het modernistische ontwerp van Wils heeft BiermanHenket teruggebracht met het beeldmerk in de vorm van de nieuwe gebouwnaam Move.

Aanpassing voor programmering
De voormalige garage is herontwikkeld tot verzamelgebouw voor kantoor-, retail- en horecafuncties. Omdat bij aanvang van het transformatieontwerp de precieze programmering nog niet definitief was, heeft BiermanHenket het zo ontworpen dat het complex per bouwblok, dan wel  horizontaal kon worden ingevuld. Het interieur is in samenwerking met QuA Associates en Bronsvoort Blaak Architecten ontworpen.

Een groot deel van de oorspronkelijke werkplaats is gesloopt en opnieuw opgetrokken. Ten eerste bleek de vloer hier niet sterk genoeg om een parkeerfunctie te vervullen. De parkeergarage is nu ondergronds gerealiseerd. Ten tweede was de achtermuur oorspronkelijk deel van de stadionmuur, vertelt Van As.

“We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om het plein ook aan deze zijde interessanter te maken.” Als alzijdig gebouw met meerdere ontsluitingen draagt Move bij aan het activeren van de openbare ruimte.

Centraal in het gebouw ligt een grote bijeenkomstenruimte onder een glazen overkapping. Op de begane grond zijn tevens de event space, bike store en een restaurant gesitueerd. De eerste verdieping biedt plaats aan een evenementenruimte en vergaderruimten. Kantoorruimte is gesitueerd op de tweede verdieping. Op de derde, toegevoegde, verdieping bevindt zich een tweede restaurant en een dakterras.

Toevoeging
De bijeenkomstenruimte op de begane grond ligt tussen de bestaande bouw en een door BiermanHenket toegevoegde nieuwbouwvleugel. In vorm is de vleugel geïnspireerd op de bestaande architectuur van Wils.

De nieuwe gevels zijn bekleed met geglazuurde keramische panelen, die in kleur passen bij het gekeimde metselwerk van het bestaande gebouw. Aan de zijde van het stadion heeft BiermanHenket een opvallende glazen entree en trappenhuis toegevoegd. Eigentijds in uitstraling, en onmiskenbaar verwant aan het ronde volume bij de oorspronkelijke entree. 

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan