Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten
Copyright: SACON architecten

Kloostercomplex Theodorahof in Zwolle getransformeerd door SACON architecten

16 december 2019, 15:36
Aan de Zwolse stadsgracht zijn een klooster uit de jaren dertig en een verzorgingsflat uit de jaren zestig van de vorige eeuw getransformeerd tot woonruimte en uitgebreid met nieuwbouw. Het resultaat, naar een ontwerp van SACON architecten, is een gevarieerde woonomgeving waarin de geschiedenis van de plek nog zichtbaar is.

Het kloostergebouw achter het voormalige verzorgingshuis De Nieuwe Haven stamt uit de jaren dertig van de vorige eeuw. In 1963 is een deel van het zorgcomplex gesloopt en vervangen door hoogbouw van toen verdiepingen.

De bouwdelen vormden samen het verzorgingshuis, maar bij de nieuwbouw is destijds niet naar een zorgvuldige aansluiting gestreefd. Door de ingreep was bovendien het kloostercomplex niet meer te zien vanaf de openbare weg.

Een halve eeuw later kende slechts een enkele Zwollenaar het – deels cultuurhistorisch waardevolle – klooster nog, vertelt SACON architecten. De kapel werd op zondagen nog gebruikt, maar verder was het klooster in onbruik geraakt en het verzorgingstehuis was niet meer geschikt voor ouderenzorg.

Twee autonome delen
Toen het complex in 2014 leeg kwam te staan, vatte deltaWonen het plan op om de gebouwen te herbestemmen voor kleine huishoudens, zowel jong als oud. In opdracht van de woningcorporatie onderzocht SACON architecten de mogelijkheden en concludeerde dat herbestemmen van het vastgoed goed kansen had.

Het architectenbureau en de corporatie hebben gezamenlijk het transformatieplan uitgewerkt. Dit heeft geresulteerd in twee projecten met een eigen karakter: ‘het kloostercomplex’ en ‘de hoogbouw’.

Het klooster heeft zijn aanzicht en zijn eigen adres aan de straat teruggekregen. De hoogbouw is gestript en in de geest van de idealen uit de jaren zestig ‘licht, lucht en ruimte gegeven’, leggen de architecten uit. Beide onderdelen voegen zich nu autonoom en beter dan voorheen in de korrel en sfeer van het bebouwingslint, aldus SACON architecten.

Verschillende gebruikersgroepen
Het vernieuwde kloostercomplex bevat grondgebonden woningen en appartementen. In totaal zijn er 22 sociale huurwoningen in het complex gerealiseerd.

In het hart van het plan ligt de Theodorakapel; die is gerestaureerd en heeft haar oorspronkelijke functie behouden. Het architectenbureau heeft de kapel uitgebreid met 339 m2 aan facilitaire ruimten, waardoor het gebouw ook voor andere activiteiten is te gebruiken.

De twee kloostertuinen hebben een intiem karakter, maar zijn publiek toegankelijk. De woningen en een deel van de tuinmuren zijn nieuw. In vorm, detail en materiaalgebruik heeft het architectenbureau daarbij gestreefd naar een zorgvuldige aansluiting op het gerestaureerde deel van het klooster.

Openheid
In het ontwerp van de hoogbouw heeft het architectenbureau kenmerkende elementen van de oorspronkelijk architectuur als vertrekpunt genomen. Bouwdelen zijn zoveel mogelijk hergebruikt. De schil is bij de transformatie geheel vervangen.

De betonnen borstweringen zijn verwijderd. Op de verdiepingen is op de plek waar voorheen de gemeenschappelijke ruimten lagen een knip in het gebouw gemaakt. Hierdoor dringt dieper in het interieur en heeft het gebouw bovendien een ranker aanzicht.

In het oude betoncasco zijn 26 huur- en 39 koopappartementen, variërend in een gebruiksoppervlak van 44 m2 tot 72 m2, gerealiseerd. De bouwdelen op de begane grond die het zicht op het achterterrein blokkeerden, zijn gesloopt.

De nieuw gebouwde commerciële ruimte, goed voor 300m2, en de vernieuwde entreehal van de woningen zijn transparant en vrij van vorm. De publieke functie zorgt voor levendigheid aan de straat.

Gevarieerd
Het voormalige verzorgingshuis is herbestemd tot een gevarieerde woonomgeving met een, aldus de architecten, gemêleerde bewonersgroep. SACON architecten heeft een nieuwe tijdlaag toegevoegd aan de plek waarvan de geschiedenis nog zichtbaar is.

Andere nieuwsberichten

Ruimtelijke en ingetogen herdenkingsplek te midden van de natuur

Gisteren, 17:40

Bogdan & Van Broeck ontwerpt brandweerkazerne met buurtsporthal in Anderlecht

Gisteren, 15:39

Helgasnelarchitecten schept rust en eenheid in schoolinterieurs

Gisteren, 12:28

BlueCity opent lab voor ontwikkeling biobased materialen en producten

Gisteren, 11:07

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

Gisteren, 13:38

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

Gisteren, 12:51

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

25 november, 2:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

25 november, 9:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

24 november, 9:22
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan