Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Fontys Nexus duurzame layout
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus souterrain als verbindingsplek
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus trappenstelsel
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus verbinding met de andere gebouwen
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus zicht op Brainport
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus eerste verdieping
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus tweede verdieping
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus situatie
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Copyright: BASE Photography
Fontys Nexus duurzame layout
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus souterrain als verbindingsplek
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus trappenstelsel
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus verbinding met de andere gebouwen
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus zicht op Brainport
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus eerste verdieping
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus tweede verdieping
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild
Fontys Nexus situatie
Copyright: architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild

Voormalig onderzoeksgebouw TU/e-campus open gemaakt voor Fontys-opleidingen

25 november, 16:44
Het voormalige TNO-onderzoeksgebouw op de campus van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) is getransformeerd tot een open en inspirerend onderwijsgebouw voor drie instituten van Fontys. Daartoe hebben architecten|en|en, EGM architecten en Studio Groen+Schild een aantal stevige ingrepen gedaan.

Het onderzoekgebouw oogde als een gesloten wereld, waarin 500 medewerkers hun plek hadden in de labs en kantoren, gelegen aan lange gangen. De opgave voor de drie architectenbureaus bestond erin het pand om te vormen tot een inspirerende, uitnodigende en toekomstbestendige leeromgeving voor 2.500 studenten.

Verblijfskwaliteit
Drie instituten moesten hun plek krijgen in het getransformeerde gebouw; Engineering, Toegepaste Natuurwetenschappen en Bedrijfsmanagement, Educatie en Techniek moesten alle hun plek krijgen in het gebouw, dat ook meteen een nieuwe naam kreeg: Fontys Nexus. Voor drie instituten leek het gebouw van 30.000 m2 aanvankelijk te klein.

Architecten|en|en, EGM en Studio Groen+Schild hebben een oplossing gevonden in het geven van verblijfskwaliteit aan het donkere souterrain. Door het aanbrengen van grote gaten in de begane grondvloer en het dak, valt het daglicht nu rijkelijk binnen.

In het souterrain is het automotive-onderwijs, onderdeel van Engineering, ondergebracht. Engineering heeft verder een plek gekregen op de begane grond. De laboratoria voor Toegepaste Natuurwetenschappen zijn op de tweede verdieping en de richting Bedrijfsmanagement is op de bovenverdieping gesitueerd.

Gemeenschappelijke laag
Met de verdeling van de opleidingen over de verdiepingen hebben de architecten de grote diversiteit aan onderwijsvormen kunnen faciliteren. De eerste verdieping fungeert daarbij als een gemeenschappelijke laag, die bovendien toekomstige wijzigingen in bijvoorbeeld de onderlinge verhoudingen tussen de instituten kan opvangen.

Door de bestaande lange gangen op strategische plekken open te breken hebben de architecten de opzet van de verschillende verdiepingen gestructureerd en ruimte gecreëerd voor leerpleinen. Deze ruimten zijn met elkaar verbonden door een ‘lint’ in de vorm van een zwart stalen frame.

Dit frame duikt in het hele gebouw op en neemt steeds andere vormen aan; op die manier biedt het uiteenlopende ontmoetings- en (samen)werkplekken.

Visitekaartje
De hoofdentree hebben de architecten verplaatst van de begane grond naar de eerste verdieping. Daardoor kom je binnen op de gemeenschappelijk laag en letterlijk tussen de verschillende opleidingen. Op stedenbouwkundig niveau koppelen de architecten hiermee bovendien Fontys Nexus aan de groene loper en de andere onderwijsgebouwen van de TU/e.

Het atrium vormt het hart van het onderwijsgebouw. In deze voorheen lege ruimte hebben de drie architectenbureaus een stelsel van trappen en loopbruggen geïntroduceerd, wat het atrium tot een dynamische ontmoetingsplek maakt. Langs deze route etaleren de opleidingen zich, waardoor het atrium ook een visitekaartje van Fontys Nexus is.

Als sluitstuk van de transformatie, zo leggen de architecten uit, is de installatieverdieping ingezet als bijzondere onderwijsomgeving. De onderwijsruimten, waaronder een collegezaal, geven ook uitzicht op Brainport; het geeft de studenten als het ware een blik op hun mogelijk toekomst.

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

6 december, 4:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

6 december, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

6 december, 9:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

6 december, 2:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

6 december, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan