Exterieur Sint Maartenskliniek, Nijmegen
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Ontvangst
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Patiëntenkamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Kamer met balkon
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
OK-complex
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verkoever
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
OK-complex
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Loopexpertisecentrum
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Sint Maartenskliniek souterrain
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Derde verdieping
Copyright: EGM architecten
Dak
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Kadering
Copyright: EGM architecten
Sloop
Copyright: EGM architecten
Nieuw
Copyright: EGM architecten
Organisatie
Copyright: EGM architecten
Exploded view
Copyright: EGM architecten
Structuur
Copyright: EGM architecten
Routing
Copyright: EGM architecten
Groen
Copyright: EGM architecten
Situatie
Copyright: EGM architecten
Situatie groen
Copyright: EGM architecten
Exterieur Sint Maartenskliniek, Nijmegen
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Ontvangst
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Patiëntenkamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Kamer met balkon
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
OK-complex
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verkoever
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
OK-complex
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Verpleegafdeling
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Loopexpertisecentrum
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Exterieur
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Operatiekamer
Copyright: Ronald Tilleman; EGM architecten
Sint Maartenskliniek souterrain
Copyright: EGM architecten
Begane grond
Copyright: EGM architecten
Eerste verdieping
Copyright: EGM architecten
Tweede verdieping
Copyright: EGM architecten
Derde verdieping
Copyright: EGM architecten
Dak
Copyright: EGM architecten
Doorsnede
Copyright: EGM architecten
Kadering
Copyright: EGM architecten
Sloop
Copyright: EGM architecten
Nieuw
Copyright: EGM architecten
Organisatie
Copyright: EGM architecten
Exploded view
Copyright: EGM architecten
Structuur
Copyright: EGM architecten
Routing
Copyright: EGM architecten
Groen
Copyright: EGM architecten
Situatie
Copyright: EGM architecten
Situatie groen
Copyright: EGM architecten

Kliniek als villa in het bos door EGM

11 november 2019, 14:27
De Sint Maartenskliniek in Nijmegen heeft afgelopen vrijdag, 8 november, haar nieuwbouwvleugel officieel geopend. In het ontwerp heeft EGM architecten sterk ingezet op de connectie van de kliniek met de omliggende natuur als deel van de healing environment.

Met haar behandeling van aandoeningen op het gebied van houding en beweging is de kliniek internationaal toonaangevend, meldt EGM architecten. Met de nieuwe uitbreiding beschikt de Sint Maartenskliniek over een bijzonder modern OK-complex en een ruime revalidatievleugel die is ingericht op een lang verblijf.

EGM architecten heeft openheid, natuur en dynamiek als uitgangpunten voor het gebouwconcept genomen. Het gebouw en zijn direct aangrenzende omgeving vormen onlosmakelijk samen het project, aldus het architectenbureau. Door het optimaal gebruik van de ligging op de groene heuvel is de omgeving integraal deel gemaakt van de healing environment die binnen is gerealiseerd.

Minder bebouwd oppervlak
De nieuwbouw is verrezen aan het einde van de bestaande centrale as, in plaats van twee bouwdelen die zijn gesloopt. De uitbreiding zet de dubbele kamstructuur op vanzelfsprekende wijze voort met drie zijvleugels aan de verlengde hoofdas. De rechthoekige volumes zijn elk vier verdiepingen hoog.

Het bebouwde oppervlak is ten opzichte van de voormalige situatie met ruim 10% verminderd. Dit heeft het architectenbureau deels bereikt door de ontwikkeling van multifunctionele ruimten, wat ook de efficiëntie van bijvoorbeeld de poliklinieken en oefenruimten verhoogt. Via een speciale app hebben medewerkers zicht op de beschikbaarheid en mogelijkheden van de ruimten.

Vanuit het centrale ontvangstgebied op de begane grond is er naar alle zijden zicht op de omgeving. Zo ziet men bij binnenkomst meteen de 3.000 m2 grote, rolstoeltoegankelijke therapietuin en het groen achter de poliklinieken en patiëntenkamers, legt EGM uit.

Villa in het bos
Het architectenbureau heeft een ziekenhuisachtige uitstraling in de gehele nieuwbouw willen vermijden. “Patiënten zijn hier immers niet zoek, maar revalideren”, aldus de architecten. Ze hebben gestreefd naar de uitstraling van een hotel, met comfort, rust en een ‘thuisgevoel’.

Rust en ruimte zijn dan ook de leidraad geweest voor een prikkelarm interieur waarin de patiënten kunnen revalideren en medewerkers optimaal kunnen werken. Het exterieur kenmerkt zich door strak wit stucwerk en donkergoudkleurige puien, waarmee het de uitstraling heeft van een villa in het bos, legt EGM uit.

De verpleegafdelingen zijn open, transparant en stimuleren de patiënt tot zelfredzaamheid, aldus de architecten. EGM heeft gezorgd voor ruim binnenvallend daglicht, zicht op de omgeving en lange, rustgevende zichtlijnen; voorts koos het bureau voor de toepassing van natuurlijke materialen en een ingetogen kleurpalet.

Moderne OK’s
De uitbreiding omvat zeven operatiekamers, alle voorzien van een innovatief luchtbehandelingssysteem en, met  het oog op optimale hygiëne, volledig naadloos uitgevoerde wanden. Positief geladen titaniumdioxidedeeltjes in de wanden zorgen bovendien voor afstoting van stof, bacteriën en schimmels.

Andere innovatieve toepassingen zijn bijvoorbeeld de naadloos in de wand verwerkte beeldschermen bij alle OK’s. Ze geven de chirurg altijd duidelijk zicht op voor de operatie belangrijke beelden. Ook valt in elke OK daglicht binnen en is de kleur van het kunstlicht aan te passen; voor sommige ingrepen is bijvoorbeeld blauw of groen handig vanwege het verhoogde contrast.

Gezien de functionaliteiten van de nieuwe OK’s beschikt de Sint Maartenskliniek nu over een bijzonder modern OK-complex, meent chirurg Koen Defoort. Met de aandacht voor ruimte, rust, licht en het contact met de omliggende natuur is de uitbreiding als geheel een “gezond gebouw”, stelt EGM.

Andere nieuwsberichten

Lezing Larry Beasley: geloof in de stad

3 uur geleden

Helgasnelarchitecten schept rust en eenheid in schoolinterieurs

3 uur geleden

BlueCity opent lab voor ontwikkeling biobased materialen en producten

4 uur geleden

Vervallen jachthaven Broekerwerf transformeert naar kleinschalige woonlocatie

Vandaag, 09:46

Windmolenbranche en kritische omwonenden eens over gedragscode

2 uur geleden

Onderzoeksraad: stel controle constructie grote gebouwen verplicht

Gisteren, 14:00

'Bedrijven willen kantoorruimte op juiste plek'

Gisteren, 09:17

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

24 november, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

24 november, 9:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan