Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Christian van der Kooy
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects
Copyright: Barcode Architects

Gevel met 'stromende delta' karakteriseert faculteitsgebouw

4 oktober 2019, 15:04
Donderdag is het Earth Simulation Laboratory (ESL) in Utrecht geopend. Het nieuwe onderkomen van de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht is ondergebracht in het Robert J. van de Graaflaboratorium, dat voor dit doeleinde werd getransformeerd. De nieuwe gevelbanden waarop een ‘stromende delta’ is afgebeeld dragen de identiteit van het gebouw.

De horizontale betonnen gevelbanden vormen een voortzetting van de oude situatie, maar met hun abstracte beeltenis van het Nederlandse deltalandschap symboliseren ze ook de vakwereld van de nieuwe gebruiker.

“De meanderende banen van de delta zijn uit het beton gespaard en ingelegd met gepolijste RVS-strips. Door het spel van licht ontstaat het beeld van een stromende waterdelta”, verklaren ABT en Barcode Architects, die verantwoordelijk zijn voor de transformatie.

Het Robert J. van de Graafflaboratorium is oorspronkelijk gebouwd voor het huisvesten van een deeltjesversneller. Deze functie had het gebouw al lang niet meer, maar de kenmerkende, robuuste constructie met de een meter dikke wanden en zwaar uitgevoerde betonkolommen en vloerconstructie is in het ontwerp intact gehouden. Alle elementen in het gebouw, van vloeren tot installaties tot gevel, zijn vernieuwd.

In het 7.000 vierkante meter grote gebouw bevinden zich vele verschillende ruimtes, variërend van werkplaatsen, koel- en vriescellen, opslagruimten tot laboratoria, microscopieruimten en kantoren.

BREEAM Excellent
De transformatie is onderscheiden met een BREEAM Excellent-graad voor duurzaamheid, wat vrij uitzonderlijk is voor dit type opgave. Een van de bijzonderheden is de plaatsing van een ‘tweedehuidgevel’ voor de klimaatgevel van het gebouw. Via de spouw en luchtafvoer vindt indirecte warmteterugwinning plaats, melden ABT en Barcode Architects.

Verder wordt er gebruik gemaakt van warmte- en koudeopslag in de bodem. Het energiegebruik wordt hierdoor substantieel minder en de installaties konden compacter worden uitgevoerd. “Het resultaat is een nog lager totaal primair energieverbruik dan bij een traditionele, gebalanceerde ventilatie-installatie met warmteterugwinning”, laten de bureaus weten.

Het ESL vindt zich op Utrecht Science Park, dat nog niet zo lang bekendstond als De Uithof.

Andere nieuwsberichten

De knik maakt het verschil in woontoren The Muse

Vandaag, 15:57

Kantoorpand voor PGB gemoderniseerd door M+R interior architecture

Vandaag, 15:15

Volglazen kantoorgebouw met ferme luifels

Vandaag, 11:26

Video: Hungry for Design

23 oktober, 2:42

Winnaars Dutch Design Awards 2020 bekend

Vandaag, 17:08

Negentien gemeenten kunnen aan de slag met aardgasvrije wijken

Vandaag, 16:21

Bestuurders enthousiast over plan 'zonne-eilanden' in IJsselmeer

23 oktober, 1:33

Ombudsman: betrek Groningers meer bij versterkingsoperatie huizen

23 oktober, 9:37

Branche: CO2-taks strop voor productie oer-Hollandse baksteen

22 oktober, 2:21

'Iconic Houses' stellen deuren open voor publiek in november

22 oktober, 10:49
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan