Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Ronald Tilleman
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten
Copyright: Reitsema & Partners Architecten

Architect realiseert eigen droomhuis in Twente

1 oktober, 14:35
Op de plek waar ooit een boerderij heeft gestaan in het Twentse Geesteren heeft architect Dennis Weerink zijn eigen droomhuis gebouwd. Woning Het Kleine Krikhaar, vernoemd naar de boerderij die nog op oude landkaarten te vinden is, heeft de vorm van een langgerekte schuur. De woning is anderhalf meter boven het maaiveld geplaatst, omwille van het uitzicht op de omgeving.

Het idee voor de woning ontstond tijdens bezoeken aan Weerinks schoonouders, die op vijfhonderd meter afstand van Het Kleine Krikhaar wonen. De architect, die werkzaam is bij Reitsema & Partners Architecten, keek naar eigen zeggen altijd belangstellend naar de oude landbouwschuur die op hetzelfde (riante) terrein stond als het huis van zijn schoonouders. Toen Weerink voorzichtig polste of er misschien de mogelijkheid bestond om hier iets moois van te maken, was de nuchtere reactie: “Als je er iets mee kunt...”.

Dat zat wel snor. Via de Rood voor Rood-regeling van de provincie Overijssel kon hij de oude schuur slopen en er nieuwbouw voor in de plaats zetten. Samen met Reitsema & Partners ontwierp hij een langgerekte woning in een archetypische schuurvorm. Het huis heeft ook de verhoudingen van een landbouwschuur en is voorzien van een open plattegrond. Feitelijk zijn het twee gebouwen binnen één volume, want ook het bijgebouw is opgenomen in het hoofdvolume.

Variërend uitzicht
De woning is haaks op de zichtlijn vanaf het toegangsweggetje richting een grote boom geplaatst en rust op een drie meter lange betonnen plint. Wie door de woning loopt, heeft een telkens variërend uitzicht op het omringend landschap. “Soms loop je langs het landschap, soms ernaartoe of er vanaf en soms vormt het landschap de achtergrond voor de inrichting”, zo verwoordt auteur Karin Venema het namens het architectenbureau.

De verschillende ruimtes hebben elk een ander uitzicht en eigen sfeer. In het zwevende deel van het volume is bijvoorbeeld de eettafel geplaatst, met zicht op het noorden, terwijl het kookeiland zicht biedt in zuidelijke en noordelijke richting. Vanuit een verborgen zitkuil hebben de bewoners uitzicht op het noordelijke landschap en kunnen ze via een groot daklicht de lucht bewonderen. De favoriete plek van Weerink zelf is de glazen patio, waar hij en zijn vriendin kunnen genieten van de omgeving en luchten.

Afzonderlijke volumes
De ruimtes worden gedefinieerd door afzonderlijke volumes en een vrijstaande kastenwand, die de woonkeuken van de verdieping woonkamer scheidt. Via een viereneenhalve meter hoge schuifdeur lopen de bewoners vanuit de woonkamer het inpandige terras op. Twee slaapkamers en de sanitaire en facilitaire ruimtes zijn ondergebracht in een massief blok, waarbij de toegangen zijn vormgegeven als houten nissen waarin de deuren volledig zijn weggewerkt.

De hoofdslaapkamer bevindt zich onder het eigenlijke bijgebouw, waarbij de volledig glazen gevel zicht biedt op de patio met een verticale plantenwand. De en suite-badkamer bestaat uit een ruime tweepersoonsdoucheruimte, met een vloer, wand en plafond die bekleed zijn met zwarte hexagoon tegels. De wastafel is vrijhangend gepositioneerd aan een vrijstaande spiegelwand.

Houten latjes
In lijn met het schuurontwerp zijn houten latjes gebruikt als accent in de nissen en voor de keukenvloer op de plint. Er is gekozen voor een niet-standaard bouwmethode van een stalen spantenconstructie, die bijna geheel uit het zicht is. De stalenstrip-kolommen zijn zo minimaal mogelijk zijn vormgegeven.

Het dak en de wanden bestaan uit geïsoleerde sandwichpanelen, die zorgen voor maximale isolatie en waterdichtheid. Hierop is de houtengevelbekleding gemonteerd. Door deze bouwmethode was het mogelijk om het geraamte van de woning snel op te zetten en waterdicht te krijgen, zo verklaart Reitsema & Partners. De woning is duurzaam gebouwd, waarbij onder andere hoogwaardige isolatie, warmteterugwinning en een adaptief installatieconcept zijn toegepast.

Bouwteam
Het ontwerp, de ontwikkeling en ook de bouw lagen geheel in handen van Weerink (en Reitsema & Partners). Het bouwteam bestond uit de vader, schoonvader en twee ooms van de architect. Hij is overigens niet de eerste binnen het bureau die zijn eigen huis ontwierp; zijn werkgever Theo Reitsema ging hem voor (overigens met medewerking van Weerink). Schuurwoningen zijn Reitsema & Partners ook niet onbekend, zo genereerde een schuurwoning in Enter volop media-aandacht.

Andere nieuwsberichten

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

18 oktober, 2:56

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

18 oktober, 11:24

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

3 uur geleden

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

Vandaag, 10:08

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Vandaag, 09:39

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

18 oktober, 3:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

18 oktober, 9:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt