Adviescollege: geen trucs meer, stikstofuitstoot moet omlaag

26 september 2019, 9:28
Om de te hoge uitstoot van stikstof te verminderen zijn maatregelen nodig die "zoden aan de dijk zetten’'. "De tijd van juridische trucs en listen is voorbij’', zegt voorzitter Johan Remkes van het Adviescollege Stikstofproblematiek. "De natuur moet herstellen en de uitstoot van stikstof moet omlaag.’'

Remkes presenteerde woensdag een eerste advies met voorstellen voor maatregelen op korte termijn. Een van de aanbevelingen is verlaging van de maximumsnelheid op veel plekken. "Dat scheelt in een klein land als Nederland echt maar heel weinig reistijd", zei Remkes.

De oud-minister van de VVD schetste hoe de Nederlandse natuur door de hoge economische ambities in het gedrang is gekomen. Andere keuzes zijn nodig om te voorkomen dat het land vastloopt, zei hij. "Soms zijn scherpe keuzes nodig om ervoor te zorgen dat natuur en vooruitgang hand in hand gaan."

Oplossingen
Hij roept dan ook politieke partijen op hun geschillen aan de kant te zetten om tot oplossingen te komen. "Men moet over de eigen schaduw heenstappen, gelet op de problematiek die er nu ligt", aldus de VVD-coryfee. Maar, voegt hij toe, "niet alle maatregelen hoeven structureel te zijn".

De commissie verwacht in mei 2020 met een uitgebreider advies te komen. Daarin moeten ook sectoren als de luchtvaart en scheepvaart aan de orde komen. Maar Remkes wil op de lange termijn ook kijken naar hoe het Plan Aanpak Stikstof (PAS), waar de Raad van State eerder dit jaar een streep door zette, tot stand is gekomen. Hij wil "lessen trekken" uit dat proces.

In mei oordeelde de Raad van State dat het PAS veel te vrijblijvend was en bepaalde natuurgebieden niet genoeg in bescherming nam. Remkes wil onderzoeken hoe het kon dat het PAS toch zo lang in stand werd gehouden. "Ik wist natuurlijk wel dat er in vrij brede kring twijfels bestonden over de houdbaarheid van dit systeem."

Volgend jaar wil Remkes ook werk maken van een nieuw systeem waarmee vergunningen verleend kunnen worden voor projecten die stikstof uitstoten. "Er is ons door het kabinet gevraagd een houdbare systematische aanpak van het probleem te ontwikkelen", aldus de VVD'er.

'Zeer teleurgesteld'
De ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn "zeer teleurgesteld" dat de commissie er niet in is geslaagd om op dit punt met oplossingen voor de korte termijn te komen. Ze wijzen er op dat dit wel de opdracht was.

VNO-NCW en MKB-Nederland vrezen faillissementen van vele ondernemingen als duizenden "onnodig gestopte projecten" niet snel weer op gang komen. De organisaties wijzen er ook op dat de kwestie het bedrijfsleven al tientallen miljoenen euro's heeft gekost. "Het kabinet moet nu in actie komen", zo klinkt het. "Deze impasse duurt nu al maanden en er gloort ook na vandaag nog steeds geen sprankje hoop dat we hier snel uitkomen."

Volgens de organisaties zijn er twee soorten van urgentie. Een voor natuur en milieu, maar ook een voor al die 18.000 projecten die stilliggen. VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen erop dat beleidsmakers bij het vergunningverleningsproces kunnen terugvallen op het toetsingskader dat gold voordat het Nederlandse stikstofbeleid (PAS) ongeldig werd verklaard.

"Dat kader was gelet op alle rechtspraak helder en daarvoor is dan ook geen nieuw beleid nodig. Het is nu zaak dat het kabinet decentrale overheden daarbij helpt en ze comfort biedt", aldus de organisaties. Ze wijzen er vooral op dat kleinere projecten die nauwelijks stikstof uitstoten, gewoon moeten doorgaan.

Ook Aannemersfederatie Bouw en Infra (AFNL) had gehoopt op meer duidelijkheid over de vergunningverlening in de bouwsector. De organisatie hoopt dat het kabinet snel met noodmaatregelen komt. "Anders komt er van de enorme bouwopgave die moet worden uitgevoerd weinig terecht", waarschuwt AFNL.

Hervat
NVB Bouw meent dat meer dan de helft van de bouwprojecten die stilliggen vanwege de stikstofuitspraak kunnen binnen een paar weken weer worden hervat. Om dat voor elkaar te krijgen, pleit de branchevereniging voor een snelle toetsing door ecologen. Die zouden moeten beoordelen of een bouwproject schadelijk is voor nabijgelegen natuurgebieden. In totaal gaat het om zo’n 18.000 stilgelegde bouwprojecten.

"Provincies zijn doodsbang dat ze een vergunning afgeven voor een project waarbij achteraf blijkt dat er fouten zijn gemaakt", zegt NVB-directeur Coen van Rooyen. Hij vindt dat provincies ten onrechte 'verkrampt’ vasthouden aan de rekenmodellen van het PAS.

Bron: ANP

Trefwoorden

johan remkes stikstof

Andere nieuwsberichten

Verslag van symposium rond parametrisch ontwerpen

Vandaag, 15:18

Ontwerpers herontwikkeling GGD-cluster Baankwartier Rotterdam bekend

Vandaag, 13:46

Cilly Jansen na dertig jaar gestopt als directeur Architectuur Lokaal

Vandaag, 10:11

Eerste woningen in kantoorgebied Amsterdam Bullewijk opgeleverd

3 februari, 1:39

Toezichthouder: veel macht grote bouwbedrijven bij nieuwbouw

Vandaag, 15:37

Inschrijving Rotterdam Architectuurprijs 2023 gestart

Vandaag, 10:49

Onderzoek: geluidsoverlast voor duizenden bewoners rond A10

3 februari, 2:49

Rijnland komt met regels voor klimaatbestendig bouwen

3 februari, 9:26

Provincies: maak geschenkwoningen Watersnoodramp rijksmonument

2 februari, 10:04

Utrecht werkt aan alternatief voor verbreding A27

2 februari, 9:30
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan