Copyright: cepezed
Copyright: cepezed

cepezed realiseert natuurinclusieve nieuwbouw op campus TU Delft

23 september 2019, 17:56
Op het zuidelijke deel van de TU Delft Campus start volgende maand de bouw van het nieuwe, natuurinclusieve hoofdkantoor voor Oldelft Ultrasound. Het Delftse bureau cepezed ontwikkelt, ontwerpt en coördineert de bouw van het pand.

Oldelft Ultrasound is een bedrijf dat miniatuurapparatuur voor de medische echodiagnostiek ontwikkelt en vervaardigt. Het snelgroeiende bedrijf, met wereldwijd klanten als belangrijke ziekenhuizen en producenten van medische apparatuur, heeft behoefte aan ruimere huisvesting en een betere inrichting van zijn bedrijfsprocessen.

Voor de nieuwbouw werken cepezedprojects, architectenbureau cepezed, cepezedinterieur en cepezedbouwteam “nauw en integraal” samen, meldt het bureau. Speerpunten bij het ontwerp zijn onder meer ruime, open en flexibel indeelbare vloervelden, trillingsvrije vloeren en enige overmaat met het oog op toekomstige groei.

Open en groen
Het gebouw van 38 x 38 meter en drie lagen hoog is opgebouwd uit twee generieke beuken met een middenzone daartussen, legt het bureau uit. De middenzone bestaat uit trapsgewijs geplaatste plateaus: de entreehal op de begane grond, een centraal atrium op de eerste etage en een buitenterras op de tweede etage.

De plateaus zorgen op elke verdieping voor een open en groen gebied met prettige doorzichten naar en vanuit alle afdelingen. De stijgpunten, toiletten, serverruimten en de technische installaties bundelt cepezed in twee kernen. 

De draagconstructie bestaat uit een staalskelet met kanaalplaatvloerdelen, die omwille van circulariteit beide goed demontabel zijn. Het interieur is ontworpen op thema’s als flexibiliteit, functionaliteit, helderheid en een duidelijke uitstraling van het bedrijf.

In de werkomgeving dragen robuuste en strak vormgegeven meubelelementen bij aan zonering van de ruimte; functies als pantry’s en bergruimten zijn in de meubels opgenomen.

Ecologische waarde
Het architectenbureau heeft voorts sterk ingezet op een duurzaam en ecologisch verantwoord gebouw. Daarmee willen de architecten ook aansluiten op “de hoge ecologische waarde van de locatie”.

Het nieuwe gebouw krijgt groene gevels met een mix van klimplanten, die in de volle grond staan. Bij de beplanting is in samenspraak met een ecoloog gekozen op kleur, vorm, seizoenverloop en biodiversiteit. Ook is gelet op de kwetsbare flora en fauna binnen het lokale ecosysteem.

De klimplanten groeien langs verticale, anderhalve meter brede lamellen, die haaks op de gevels staan. De lamellen dragen tevens insectenhotels en nestkasten voor diverse vogelsoorten en voor insectenhotels.

Natuurinclusief bij bouw
Voor cepezedbouwteam is de natuurinclusiviteit ook tijdens de bouw natuurlijk van belang, zo meldt het bureau. Daarom is een ecologisch rapport en werkprotocol voor de uitvoering opgesteld.

“Hierin staan onder meer eisen beschreven om de bouwplaats veilig te maken voor kleine marterachtigen, de waterspitsmuis en verschillende vogelsoorten”, aldus het bureau. Ook vinden wekelijks inspecties plaats, wordt bouwplaatsverlichting beperkt en wordt regenwater niet afgevoerd richting de habitat van de waterspitsmuis.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

10 juli, 2:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

10 juli, 2:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

10 juli, 1:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

10 juli, 9:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

10 juli, 9:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan