Victorialofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victorialofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victoria workspaces
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victoria workspaces
Copyright: Ossip van Duivenbode
Westerpaviljoen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Westerpaviljoen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victorialofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, eerste verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, tweede verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Westerpaviljoen, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Westerpaviljoen, plattegrond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, dakopbouw
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, entresol
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, kelder
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victorialofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victoria workspaces
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victoria workspaces
Copyright: Ossip van Duivenbode
Westerpaviljoen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Westerpaviljoen
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Mathenesserlofts
Copyright: Ossip van Duivenbode
Victorialofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, eerste verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Victorialofts, tweede verdieping
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Westerpaviljoen, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Westerpaviljoen, plattegrond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, aanzicht
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, begane grond
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, dakopbouw
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, entresol
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten
Mathenesserlofts, kelder
Copyright: Bokkers van der Veen Architecten

Mix van functies in getransformeerd RTV Rijnmond-complex

19 september 2019, 12:08
Het voormalig RTV Rijnmond-complex op de Mathenesserlaan en Nieuwe Binnenweg in Rotterdam heeft tien jaar leeg gestaan. Naar ontwerp van Bokkers van der Veen Architecten is het amalgaam van gebouwen inmiddels nagenoeg geheel opnieuw geactiveerd met een mix van wonen, werken en horeca.

Het RTV Rijnmond-complex is ontstaan uit panden die in de loop der jaren door het mediabedrijf en door het Westerpaviljoen zijn aangekocht en gebouwd. Het bestaat uit twee monumentale villa’s aan de Nieuwe Binnenweg, het Westerpaviljoen aan de Mathenesserlaan en daarachter een eetzaal, die oorspronkelijk is gebouwd als kantine voor het hoofdkantoor van Unilever.

Van 2007 tot 2017 stond het complex leeg. De ontwikkelaar Fullhouse Vastgoed en Bokkers van der Veen Architecten hebben de panden getransformeerd en nieuw leven in geblazen.

Bij de transformatie heeft het architectenbureau ingezet op het verwijderen van laagwaardige aan- en tussenbouwen en het herstellen van de originele objecten. De herkenbaarheid van de afzonderlijke monumentale objecten en de toegevoegde tussenruimte maken nieuwe woon- en werkfuncties mogelijk, legt het bureau uit.

Victorialofts
In de eerste fase van het omvangrijke project zijn in de monumentale stadsvilla’s acht short-stay appartementen, de Victorialofts, gerealiseerd. De gebouwdelen die de villa’s met de eetzaal verbonden zijn gesloopt. Met een nieuwe achtergevel is de oorspronkelijke situatie hersteld.

De vrijgekomen ruimte tussen eetzaal en villa's vormt een kleine patiotuin, als gemeenschappelijke buitenruimte voor de bewoners van de appartementen. Het bakstenen bouwdeel tussen de villa's is opgewaardeerd tot een transparante verbinding, die toegang geeft tot zeven van de acht appartementen.

Victoria workspaces
De ruimten boven het Westerpaviljoen maakten ook deel uit van de aaneenschakeling van kantoor- en studioruimten. Deze ruimten, die overigens de status van gemeentelijk monument hebben, zijn eveneens 'losgeknipt', legt Bokkers van der Veen uit.

Alle overbodige metalstud-wanden en verlaagde plafonds zijn uit deze ruimten verwijderd. Vervolgens is besloten een gat in het plafond te voorzien van een nieuw daklicht en hier een open kantoorruimte te realiseren.

Het karakteristieke plafond met betonnen liggers en bimsbeton-cassettes is weer in het zicht gebracht. Deze ruimten fungeren opnieuw als werkplek, onder andere voor Fullhouse Vastgoed zelf.

Westerpaviljoen
In de tweede fase hebben de architecten en ontwikkelaar de hoek van het Westerpaviljoen, aan de zijde van het Schoeversgebouw, aangepakt. Voorheen diende deze hoek als hoofdentree van het RTV-complex en was om die reden verbonden met alle ruimten in de zaal en de villa's, legt Bokkers van der Veen uit.  Daarnaast was er een transformatorruimte, met een gesloten gevel tot gevolg.

Nu zowel entreefunctie als transformatorruimte overbodig waren geworden, kon het architectenbureau een uitnodigender hoek realiseren. Bij het ontwerp van de gevel, gelegen in een beschermd stadsgezicht, heeft Bokkers van der Veen bestaande puien aan de Mathenesserlaan als uitgangspunt genomen voor de nieuwe openingen.

Doordat de nieuwe openingen aansluiten bij de maat en ritmiek van de openingen die het Westerpaviljoen halverwege de vorige eeuw kreeg, is de gevel één geheel geworden. De afleesbaarheid van de afzonderlijke panden is daarmee ook verbeterd. Het Westerpaviljoen heeft de ruimte in gebruik genomen met een foodbar.

Mathenesserlofts
De derde fase betreft de transformatie van de eetzaal tot twee luxe woningen, de Mathenesserlofts. De woningen zijn georiënteerd op de binnenplaats, die de architecten hebben gecreëerd door laagwaardige aanbouwen van koelingsruimten en garages weg te nemen.

De woningen zijn aan die zijde voorzien van grote puien met een ranke detaillering, conform de stalen bovenlichten die al aan vier zijden van de zaal zaten. Beide lofts hebben in de hoge, open ruimte een entresol met slaapkamers gekregen.

Industrieel en duurzaam
Bestaand is de bijzondere constructie van grote betonnen liggers die boven het dakvlak liggen en het dak dragen. Hierop is nu een lichte opbouw gerealiseerd. Nieuwe industrieel ogende stalen trappen verbinden de ruimten van kelder tot dakopbouw en bieden toegang tot royale dakterrassen, vertelt Bokkers van der Veen.

Het pand is volledig geïsoleerd en warmtepompen verzorgen de verwarming. Deze duurzame woningen hebben geen gasaansluiting en zijn all-electric, aldus de architecten.

Schoeversgebouw en sportschool
Resten nu nog een voormalig kinderdagverblijf – daarvoor een sportschool – en het Schoeversgebouw. Voor de oude sportschool, gesitueerd op het achterterrein, heeft Bokkers van der Veen een schetsontwerp gemaakt en de bestemmingsplanwijziging verzorgd. Een nieuwe eigenaar wil van het pand een luxe villa maken.

Voor het voormalige schoolgebouw van de Schoevers-opleiding wordt onderzocht of het kan worden getransformeerd tot boetiekhotel. Binnen afzienbare tijd, zo verwachten architectenbureau en ontwikkelaar, zal de herontwikkeling van het RTV Rijnmond-complex zijn afgerond. Dan is 1912 m2 BVO uitgebreid tot 1974 m2 BVO en ingevuld met een gemengd programma van wonen, werken en horeca.

Andere nieuwsberichten

Vijf teams geselecteerd voor tweede ronde prijsvraag De Omval

48 minuten geleden

Oud en nieuw geïntegreerd in IKC Prins Constantijn

1 uur geleden

Ouderenwoningen in landelijke omgeving van Heist-op-den-Berg

Gisteren, 17:09

Groen en klimaatadaptief woningbouwplan voor Westwijk Vlaardingen

Gisteren, 16:16

PBL: leegstand winkels binnensteden neemt fors toe

22 minuten geleden

Bond Heemschut bezorgd over verkoop Veenhuizen

2 uur geleden

Bouw 20.000 woningen kan starten na verlaging snelheid wegen

3 uur geleden

Den Haag steekt 65 miljoen euro in fietsmaatregelen

Gisteren, 09:42

'Investeringen van beleggers in huurwoningen naar record'

2 december, 4:36

Vertraging renovatie Afsluitdijk 'kras op reputatie ministerie'

2 december, 9:27
Robert MuisRedacteur
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan