Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW
Copyright: KAW

Dementievriendelijk ontwerp van KAW voor monumentaal zorggebouw

5 september 2019, 12:39
Het monumentale Sint Jozefpaviljoen in Gouda ondergaat een restauratie en verduurzaming. In het ontwerp heeft architectenbureau KAW daarbij rekening gehouden met de belangen van de toekomstige bewoners, ouderen met dementie.

Het Sint Jozefpaviljoen in Gouda heeft een lange geschiedenis als zorggebouw. Het pand is gebouwd in 1929 en diende achtereenvolgens als weeshuis, verzorgingstehuis en ziekenhuis. Tot begin 2014 was het gebouw in gebruik voor het Groene Hart Ziekenhuis. Het Sint Jozefpaviljoen geldt als gemeentelijk monument.

Bij de huidige verbouwing worden historische elementen gerestaureerd, waaronder de koperen klok, de glas-in-loodramen en het tegeltableau boven de hoofdentree. Tegelijkertijd worden ingrepen gedaan om het gebouw een open en lichte uitstraling te verlenen, mede met het oog op de toekomstige bewoners.

Het gebouw moet onderdak gaan bieden aan 34 woonzorgappartementen. Daarnaast worden er gemeenschappelijke ruimten gerealiseerd zoals een restaurant, woonkamer en een activiteitenruimte. Tussen de Graaf Florisweg  en het paviljoen komt een prettige buitenruimte voor de toekomstige bewoners.

Helder en herkenbaar
Het Sint Jozefpaviljoen wordt volgens KAW een thuis voor dementerenden, dat volledig op hun behoeften is ingesteld. Er wordt gewerkt aan die helderheid in functies, aan herkenbaarheid, veiligheid en een duidelijke routing.

“Ouderen met een zware vorm van dementie hebben een woonomgeving nodig waar elementen helder zijn in hun functie”, stelt KAW. “Bijvoorbeeld: een deur moet ook de indruk geven dat die open en dicht kan.”

De woonzorgappartementen liggen verspreid over drie woonlagen en zijn bereikbaar per trap of lift. Het was in het ontwerp een uitdaging, meldt KAW, om de lift een voor de bewoners duidelijke plek te geven en tegelijkertijd zo min mogelijk aanpassingen aan het monumentale pand te doen.

Ook met het verzorgend personeel is rekening gehouden. Zo is op verzoek van de opdrachtgever de badkamer in elk appartement het middelpunt. Er is gekozen voor uniforme badkamers, waaromheen de woningen verder zijn vormgegeven.

Omgedraaid
De ruime toepassing van glas zorgt voor licht en ruimtelijkheid. Door vloerniveauverschillen weg te nemen verbetert het architectenbureau de toegankelijkheid van het gebouw. De bewoners op de eerste verdieping krijgen uitzicht op de landschapstuin, die aan de (voormalige) voorzijde wordt aangelegd. De ruimte tussen de Graaf Florisweg en het paviljoen biedt daartoe volop mogelijkheden.

Om de bewoners beschikking te geven over deze grote tuin, heeft KAW de voormalige voorzijde tot achterzijde gemaakt, en andersom. Daarmee creëert het bureau een grote leefruimte die geschikt is voor activiteiten en het gebruik van de maaltijden, die vers worden bereid in de ruime open keuken.

Verduurzaming
Bij de restauratie worden maatregelen ter verduurzaming doorgevoerd. Het pand wordt voorzien van betere isolatie, nieuwe klimaatinstallaties, PV-panelen en een warmtepompsysteem met WKO. Daarmee wordt  het Sint Jozefpaviljoen gasloos en energiezuiniger.

Andere nieuwsberichten

Sculpturale woonblokken van Orange Architects in Rietzoom Rotterdam

Gisteren, 17:06

De Zwarte Hond en Faro ontwerpen een utopia voor Leidsche Rijn

Gisteren, 12:04

Team onder leiding van VORM wint selectie woningbouwplan Roots

Gisteren, 11:42

Flexibele werkomgeving voor scale-ups in oude Philips-kantine

Gisteren, 09:26

Oproep voor opmaak ontwikkelingsvisie Health campus Zuid

Gisteren, 15:11

'Noordelijke havens kunnen belangrijk energieknooppunt worden'

Gisteren, 13:18

RvS: code nul op de meter-renovaties beschermt dieren onvoldoende

Gisteren, 10:04

'Stimuleer installatie hybride warmtepompen voor klimaat'

Gisteren, 09:31

Boek toont schilderijen van veranderend Amsterdam 1860-1925

21 april, 4:07

Erfgoedbeschermers nemen koloniedorp Veenhuizen over

21 april, 1:12
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan