Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Doorsnede I
Copyright: wUrck
Doorsnede II
Copyright: wUrck
Plattegrond begane grond
Copyright: wUrck
Plattegrond eerste verdieping
Copyright: wUrck
Plattegrond tweede verdieping (uitbreiding)
Copyright: wUrck
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Copyright: Jan de Vries
Doorsnede I
Copyright: wUrck
Doorsnede II
Copyright: wUrck
Plattegrond begane grond
Copyright: wUrck
Plattegrond eerste verdieping
Copyright: wUrck
Plattegrond tweede verdieping (uitbreiding)
Copyright: wUrck

Kantoor wUrck verbouwd en uitgebreid

5 september 2019, 11:37
Architectenbureau wUrck heeft zijn eigen kantoor aan de Sluisjesdijk in Rotterdam verbouwd en uitgebreid met een extra verdieping. De twee bestaande verdiepingen zijn beter verbonden via een vide met een stalen steektrap, terwijl een oranje kern voor een terugkerend kleuraccent op alle verdiepingen zorgt.

Wurck is gevestigd in een industrieel ogend pand uit 1959, met zicht op de Nieuwe Maas. Door de gestage groei van het bureau waren de ontwerpers verspreid geraakt over de twee verdiepingen van het gebouw. De nieuwe vide met steektrap verbindt beide verdiepingen en grenst aan een veertien meter brede en 4,5 meter hoge boekenkast, die als doorlopend element helpt beide verdiepingen op elkaar te betrekken.

Een andere blikvanger in het interieur is de drie verdiepingen hoge kern, die is uitgevoerd in de oranje huiskleur van het bureau. Naast dat de kern voor herkenbaarheid en een zekere mate van uniformiteit op alle verdiepingen zorgt, huisvest deze het hoofdtrappenhuis, de garderobe, een pantry, inbouwkasten en installatieruimten.

Extra verdieping
De extra verdieping op het dak contrasteert in materiaalgebruik met de rest van het pand. De verdiepingshoge glaswanden, de verzinkt stalen liggers en de stalen plankprofielen zoeken aansluiting bij de esthetiek van de kranen die hier in de Waalhaven overal boven de daken uitsteken. De verdieping biedt plaats aan een grote vergaderruimte, een keuken en een riante ‘huiskamer’ waar de gezamenlijke lunches worden genuttigd.

Een schuifpui biedt toegang tot het met een houten vloer uitgevoerde dakterras. Het uitzicht is met de nieuwe verdieping rianter geworden: door de extra hoogte is niet meer alleen aan de noordzijde de Nieuwe Maas met de skyline van Rotterdam te bewonderen, maar kan nu ook aan de zuidzijde uitgekeken worden over de Waalhaven. Met de extra verdieping is het aantal werkplekken uitgebreid van 24 naar 30.

Op de begane grond is meer ruimte ontstaan voor de maquettewerkplaats, de reproruimte en het archief. De aanpalende industriële loods is ook bij het kantoor getrokken. Deze wordt gebruikt als parkeergarage voor fietsen en elektrische auto’s. De auto’s kunnen hier ook opgeladen worden en voor fietsforenzen is er op de begane grond een doucheruimte.

Opvallende stilteruimte
In de loods wordt verder een opvallende stilteruimte gerealiseerd (hij is nog niet af). Medewerkers kunnen discreet en/of geconcentreerd werken in een houten en organisch vormgegeven ruimte, die is opgebouwd als een parametrische 3D-puzzel en is samengesteld uit achthonderd stukjes in 111 aan elkaar geschroefde secties. Voor het ontwerp was onder het personeel van wUrck een wedstrijd uitgeschreven.

Bij de verbouwing is het energielabel opgeschroefd van G naar A++. Er is nageïsoleerd, de verlichting bestaat uitsluitend nog uit LEDs, drie warmtepompen vervangen de gasaansluiting, ventilatie gebeurt via een WTW-unit en alle geschikte dakoppervlakken zijn voorzien van PV-panelen, laat wUrck weten.

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

Gisteren, 16:40

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

Gisteren, 16:00

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Gisteren, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Gisteren, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

Gisteren, 17:40

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Gisteren, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Gisteren, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan