Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Oude situatie
Copyright: Sebastian van Damme
Architectonisch schema
Copyright: BureauVanEig
Gevelreliëf
Copyright: BureauVanEig
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Situatie
Copyright: BureauVanEig
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Oude situatie
Copyright: Sebastian van Damme
Architectonisch schema
Copyright: BureauVanEig
Gevelreliëf
Copyright: BureauVanEig
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Copyright: Sebastian van Damme
Situatie
Copyright: BureauVanEig

Gevels van winkelblok aan de Lijnbaan vernieuwd

23 augustus 2019, 16:34
Een blok van vijf winkels, Lijnbaan 35 t/m 43 in Rotterdam, is naar ontwerp van BureauVanEig voorzien van nieuwe gevels. Door de oude, lage luifel te verwijderen zijn de winkels zichtbaarder en lichter gemaakt. Door het naar beneden doortrekken van de penanten in de gevels is het al aanwezige klassieke karakter ervan versterkt.

Lijnbaan 35 t/m 43 vormt het eerste deel van de Lijnbaan, dat loopt van Weena Zuid naar de Kruiskade. Het tweelaagse blokje met vijf panden behoort weliswaar tot het winkelgebied, maar het maakt geen onderdeel uit van het wereldberoemde rijksmonument. Het is gebouwd in 1954 naar ontwerp van de architecten Krijgsman en Bodon.

De vijf panden horen bij het Lumière complex, met de voormalige Lumière bioscoop op de hoek. Deze hoek is aan het begin van deze eeuw verbouwd door Wim de Bruijn en er is nu, onder andere, een fitnesscentrum in gevestigd.  

Verrommeld en donker
Van het blok met vijf winkels was de begane grond in de loop van de tijd grondig veranderd: waar ooit nisjes zaten ter plaatse van de entree was de gevel ondertussen vlak getrokken. Elke winkel had zijn eigen invulling gekregen. De grote en diepe luifel hing laag boven de passanten en maakte de ruimte voor en in de winkels donker. Het geheel oogde rommelig en onaantrekkelijk, aldus BureauVanEig. De puien op de verdieping waren wel bijna allemaal nog in originele staat. Het waren stalen puien met de bekende ouderwetse stoeltjesprofielen. 

De gevels van het blok kenmerkten zich door een hybride architectuur: klassiek door de verticale penanten en modern door de horizontale luifel. Het verband met de Lumièrehoek was al in 2005 verloren gegaan, toen bij de vernieuwing daarvan de luifel daar al verwijderd was. Dit gegeven, in combinatie met de wens van de opdrachtgever om de winkels zichtbaarder te maken, heeft ertoe geleid dat BureauVanEig besloot om in haar nieuwe ontwerp ook de luifel te verwijderen. 

Hierdoor is de gevel als geheel veel leesbaarder geworden. Ook past het blok nu beter bij het winkelblok aan de overkant van de straat, dat ook twee lagen telt en geen luifel heeft. De nieuwe zonwering geeft de winkels nog wel een accent.

Penanten en plint 
De bestaande verticale metselwerk- en betonpenanten gaven de gevels wel een mooi reliëf, vond BureauVanEig. De betonpenanten op de verdieping heeft het bureau daarom verlengd naar de begane grond, waardoor de verticale geleding sterker is geworden. Het geheel staat op een nieuwe metselwerkplint met een dikke betonnen waterslag.

De bakstenen in de lage plint zijn gemetseld in kettingverband, typisch voor de jaren ‘50, dat ook op de kopgevel is toegepast. Het kenmerkt zich door twee strekken die gevolgd worden door een kop. De koppen bestaan uit handvormstenen die wit geglazuurd zijn, de strekken zijn strengpersstenen met een grijze glazuurlaag. 

Steen, beton en messing  
Het beton en de grijze baksteen van de penanten sluiten wat BureauVanEig betreft mooi aan op de bestaande gevel. De nieuwe stalen kozijnen hebben ranke profielen, gelijk aan de oude. De profielen zijn afgewerkt met koudgespoten messing, dat behandeld is met zuren, waarmee het een patina heeft gekregen. BureauVanEig: “Het combineert prachtig met het beton en baksteen.”

Andere nieuwsberichten

Abscis ontwerpt gebouw als uitbreidbare blokkenpuzzel voor Universiteit Gent

Gisteren, 14:40

Rijk gedecoreerde Sint-Franciscuskerk in oude luister hersteld

Gisteren, 14:29

Rijnboutt aan de slag met vernieuwing Lodewijk van Deysselbuurt

Gisteren, 11:32

Ook woningen met extra hoogte in dubbel woongebouw door Arons en Gelauff

Gisteren, 10:46

Groen licht voor bestemmingsplan Nieuw Kralingen

Gisteren, 15:57

Uitbreiding management Hollandse Nieuwe

Gisteren, 15:36

Vanaf 1 september vergunningvrij bouwen in Rotterdam

2 juni, 12:27

Realiseren klimaatbeleid kost komende jaren drie miljard per jaar

29 mei, 9:53

'Dertig jaar natuurbeleid heeft natuur niets opgeleverd'

29 mei, 9:21

Planbureaus willen af van begrip anderhalvemetersamenleving

28 mei, 3:25
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan