Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee
Copyright: Ethan Lee

Mecanoo zoekt voor hotelinterieur inspiratie in lokale identiteit

19 augustus 2019, 16:22
Architectenbureau Mecanoo heeft, na eerdere vestigingen van de hotelketen, het interieur voor The Place in het Taipei, Taiwan ontworpen. Door zich te laten inspireren door de historische theeproductie en de hedendaagse kenniseconomie, moet het ontwerp een bijzonder gevoel van plaats belichamen.

De verschillende vestigingen van hotelketen The Place kenmerken zich doordat ze de specifieke identiteit van de locatie moeten belichamen. Zo heeft Mecanoo voor de hotelvestiging in Tainan het rijke straatbeeld van die stad vertaald in het ontwerp, en is het interieur van The Place in Yilan, gevestigd in het National Center for Traditional Arts, geïnspireerd op lokale ambachten.

Voor het interieurontwerp van de hotelvestiging in de wijk Nangang in Taipei heeft Mecanoo allereerst inspiratie gevonden in de lokale theeproductie. De thee-industrie heeft bijgedragen aan de vormgeving van het landschap en de geschiedenis van het gebied en maakt deel uit van wat Nangang onderscheidt.

Thee en technologie
Historisch gezien was Pouchong-thee een van de belangrijkste exportproducten van het Nangang-district. De terrasvormige theeplantages zijn met het Nangang Tea Processing Demonstration Center een populaire toeristische bestemming geworden.

In de late 20e eeuw heeft Nangang, met de overgang van een productie- naar een kenniseconomie, zich ontwikkeld als een duurzaam regionaal centrum voor conferenties en beurzen, met een software-park en een hogesnelheidstreinverbinding, legt Mecanoo uit. Het interieurontwerp voor The Place in Nangang brengt de historische en hedendaagse aspecten samen.

Helderblauw element
Het hotel bevindt zich op de tiende tot en met de twintigste verdieping van een gebouw met gemengd programma. Bezoekers passeren een lobby op de begane grond en komen vervolgens op de tiende verdieping bij een ruimte die is ingericht als een Taiwanees theehuis. Zoals in dat traditionele theehuis – en in Europese cafés en bars – staan in deze ruimte dienstverlening en het sociale aspect centraal.

Gasten kunnen hier inchecken, werken, rusten en elkaar ontmoeten. Verschillende functies zijn ondergebracht in een eigentijds, helderblauw rechthoekig meubel. Dit element bevat een buffetbalie, getrapte zitplekken en meerdere check-in-punten, waar de gast zich zelf kan aanmelden. Het blauwe meubel contrasteert met de warm eikenhouten wanden.

Gordijnen
Naar gelang het tijdstip van de dag en het aantal gebruikers kan de ruimte in omvang worden aangepast met een systeem van gordijnen. In de late avond is slechts de helft van de ruimte geopend; als het hotel is volgeboekt, kan de lobby worden uitgebreid met de aangrenzende multifunctionele ruimte.

De gordijnen zijn ook ingezet om een laag aan de ervaring toe te voegen, vertellen de architecten. In het restaurant zorgen lagen textiel met verschillende mate van transparantie een spel met doorzichten.

In de conferentieruimte is een historisch foto van vrachtboten met thee opnieuw geïnterpreteerd in het licht van de technologisch ontwikkelingen in de regio. De foto, afgedrukt op een formaat van 60 x 4 meter, geeft op een afstand herkenbaar een herkenbaar beeld en blijkt van dichtbij gezien opgebouwd uit enen en nullen.

Compacte kamers
Terwijl de lobby op de tiende verdieping is benaderd als een theehuis, vertegenwoordigen de gangen en hotelkamers het productieproces van thee, aldus het architectenbureau. Het tapijt in de gangen verwijst naar het terrassenlandschap van de theeplantages. Het patroon van de houten vloeren in de kamers refereert aan de geweven bamboemanden, waarin de theebladeren drogen. Het kleurenpalet bestaat uit naturelle houttinten en accenten in het heldere geel van Pouchong-thee.

The Place is vooral een zakenhotel, waar gasten komen voor beurzen en shows. De compacte hotelkamers variëren tussen 20m2 en 43m2, elk met een compacte indeling en ontworpen om zo ruim mogelijk te lijken, legt Mecanoo uit. De vaste elementen zijn geïntegreerd in één meubel: de badkamer, een kledingkast, een bagageruimte, een minibar en een staande werkplek.

Met het oog op het voornaamste type gasten is sterk gelet op bergruimte en computerwerkplekken. Boven de staande werkplek voorziet een ‘gereedschapsbord’ in een assortiment attributen voor het verblijf van de gasten, uiteenlopend van thee, kopjes, briefpapier, tot opladers en zelfs luchtplantjes.

Andere nieuwsberichten

Bouw blok IVY in Klaprozenbuurt Amsterdam-Noord gaat van start

3 december, 2:32

Rotterdam wil minstens 2.500 woningen in kantoorgebied Brainpark 1

3 december, 11:40

Hubert-Jan Henket komt in actie tegen sloop tuinpaviljoen Boijmans

3 december, 9:35

DP6 en Zenber presenteren voorlopig ontwerp gemeentehuis Oldambt

2 december, 3:44

Video: eerste element fietsenstalling IJboulevard ingevaren

3 december, 4:03

Alliander haalt 600 miljoen op voor uitbreiding elektriciteitsnet

3 december, 12:16

Gemeenten mogen ook nieuwbouwhuizen toewijzen aan eigen inwoners

3 december, 10:31

Chocolademaker Tony's Chocolonely gaat geen eigen fabriek bouwen

2 december, 5:24

Verwijderen asbest duurt met huidige tempo nog ruim tien jaar

2 december, 10:19

Bosoppervlakte in Nederland verder afgenomen

2 december, 9:36
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan