Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM
Copyright: Broeinest ADAM

Broeinest ADAM: 'Het is niet erg om de opdrachtgever kritische vragen te stellen'

12 augustus 2019, 11:20
In de aanloop naar de uitreiking van de Architectenweb Awards 2019 leggen we een aantal vragen voor aan de partijen die de prijzen mede mogelijk maken. Broeinest ADAM is dit jaar wederom de locatie voor de feestelijke prijsuitreiking van de Architectenweb Awards. We spreken met gezicht en eerste aanspreekpunt, ‘Spin in ’t Nest’, van de Amsterdamse vestiging Peter van den IJssel.

Hoe hebben jullie de uitreiking van de Architectenweb Awards vorig jaar ervaren?
“Het was geweldig om als Broeinest ADAM de Architectenweb Awards te hosten. We zijn heel blij dat ook dit jaar de uitreiking te midden van onze materialenbibliotheek mag plaatsvinden en zijn nieuwsgierig wie er ditmaal in de prijzen gaan vallen. Architectenweb is een waardevolle partner voor ons en het is een bijzonder feest om bij te zijn met een mooie club aan mensen.”

“Uit deze award-show is bovendien een vruchtbare samenwerking voortgekomen, die geleid heeft tot een aantal netwerkbijeenkomsten van Architectenweb in ons Broeinest ADAM. Er is ook een pril begin gemaakt om te kijken of er bijeenkomsten kunnen plaatsvinden in onze Broeinesten in Eindhoven en Rotterdam.”

Buiten gebaande paden
Jullie organiseren zelf ook regelmatig workshops en bijeenkomsten in Broeinest ADAM. Kun je voorbeelden geven van het soort en de inhoud?
“Er is elke twee à drie weken wel een evenement in Broeinest ADAM. Maandelijks vinden er zowel onze ‘Material Footprint Workshops’ plaats als onze ‘Lunch Meet-ups’ waarbij we interieurprofessionals kennis laten maken met Broeinest en onze waardevolle partners. We organiseren ook events in samenwerking met onze partners of onderling zorgen zij samen voor een lezing of bijeenkomst, zoals de Lunch&Learn-sessie.”

“Met meer dan tien partners in Amsterdam levert dit een uitdagende maar ook interessante evenementenkalender op. Je kunt het zien op onze online agenda. Evenementen, bijeenkomsten of lezingen hebben een overkoepelend thema, waarbij we wel verder kijken dan de gebaande paden. We proberen ons te onderscheiden in thema’s, sprekers of een interactief element. Zo hadden we eerder dit jaar een Hospitality-event met Arne Koefoed van Wink en de Amsterdamse horecaman Casper Reinders; hieraan hebben we vervolgens ook workshops gekoppeld met onder meer VanMoof en CorUnum. Een inspirerend, middagvullend programma waarin luisteren en doen zijn gecombineerd.”

Footprint Workshop
Broeinest organiseert workshops rond de footprint van materialen. Een onontkoombaar onderwerp voor (interieur)ontwerpers, lijkt me. Is het ook een ingewikkeld onderwerp?
“ Dit is geheel afhankelijk van de ontwerper of studio, maar in het algemeen werkt deze workshop heel verhelderend. We laten de deelnemers namelijk niet aan het einde van de middag naar buiten lopen met een perfect materiaal, maar laten ze nadenken over hoe complex en veelomvattend duurzaamheid eigenlijk is.”

“We brainstormen tijdens deze sessies over duurzaamheid in al zijn facetten. Waar komt het vandaan? Want zijn de grondstoffen? Waar is het geproduceerd en hoeveel afstand legt het materiaal af voordat het hier is? Maar ook: wat is de levensduur, kan het daarna nog worden gebruikt of is het een materiaal wat bijvoorbeeld door middel van schuren of polijsten weer opgefrist kan worden?”

“Je merkt dat er ontzettend veel bij deelnemers opkomt en elke sessie is daardoor weer anders, maar aan het einde van de rit levert het altijd wat op. Voor mensen die zich nog niet verdiept hebben in het onderwerp werkt het verhelderend en maakt de workshop dat ze op bepaalde punten gaan letten; voor de ‘gevorderden’ is het altijd weer interessant om te horen hoe andere mensen erover nadenken.”

“Wat we vooral willen bereiken is dat mensen zelf gaan nadenken over het onderwerp en dit ook bespreken met een opdrachtgever – het is niet erg om ook hem of haar namelijk kritische vragen te stellen over het duurzame project.”

Duurzame update
Zien jullie duidelijke ontwikkelingen of bepaalde terugkerende vragen bij architecten die Broeinest bezoeken voor informatie of overleg?
“Duurzaamheid speelt al geruime tijd een belangrijke rol en zit de laatste tijd zeker in een stroomversnelling – zowel op zakelijk als op particulier niveau neemt het een steeds belangrijkere plek in in het leven van mensen. Wat een goed teken is omdat het op deze manier steeds breder gedragen kan worden.”

“Veel architectenbureaus zijn bezig hun materialenbibliotheek een flinke duurzame update te geven en daar helpen wij natuurlijk graag bij. Die verandering is ontzettend belangrijk, maar we moeten wel kritisch blijven – want soms zie je door de bomen het bos niet meer en kan een ‘groen’ product veel minder groen zijn dan gedacht. Daarnaast zijn nieuwe materialen natuurlijk ook iets waar we constant mee bezig zijn. Onze architectenadviseurs, spinnen en category management zijn altijd op zoek naar nieuwe en innovatieve materialen.”

Maatwerk
Wat is een van de interessantste projecten waaraan Broeinest het afgelopen jaar een bijdrage heeft kunnen leveren?
“Broeinest is een verbinder, we verbinden (interieur)architecten met het juiste materiaal - maar zorgen er ook voor dat de bouwer hiermee uit de voeten kan. Daarnaast werken we samen met diverse scholen en zien er ook dat veel bureaus en studio’s ons weten ons te vinden. Een favoriet project benoemen is dan ook lastig, maar het is altijd mooi om onze materialen terug te zien.”

“Met onze Maatwerk Awards zetten we de bouwers van projecten in het zonnetje en laten we zien hoe belangrijk ambacht is. We tonen daarmee hoe de vertaalslag van het idee van een architect naar een door de bouwer gerealiseerd project verloopt. Dit jaar was de tweede editie van deze Maatwerk Awards, waarbij nu ook diverse architecten met de bouwers meekwamen omdat ze een warme band hebben opgebouwd.”
https://www.youtube.com/watch?time_continue=10&v=lL6xlrPnhRg

Andere nieuwsberichten

Stedelijke vernieuwing Westelijke Tuinsteden belicht in manifestatie SuperWest

Gisteren, 16:16

Door OMA ontworpen tijdelijke winkel Tiffany & Co in Parijs geopend

Gisteren, 15:30

LEVS en WE architecten presenteren opgeleverd project ZuidHaven

Gisteren, 11:23

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

28 juni, 3:10

Dag van de Ontwerpkracht in teken van urgente opgaven

Gisteren, 14:40

Bedrijven op de Zuidas gaan 's nachts het licht uitdoen

Gisteren, 09:52

Utrecht steekt miljoenen in ov voor woningbouw

Gisteren, 09:09

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

28 juni, 5:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

28 juni, 4:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

28 juni, 11:03
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan