Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Derde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede AA
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede BB
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede CC
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede detail
Copyright: Atelier Kempe Thill
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Copyright: © ULRICH SCHWARZ, BERLIN
Westgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Oostgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Noordgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Zuidgevel
Copyright: Atelier Kempe Thill
Begane grond
Copyright: Atelier Kempe Thill
Eerste verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Tweede verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Derde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Vierde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Vijfde verdieping
Copyright: Atelier Kempe Thill
Dak
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede AA
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede BB
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede CC
Copyright: Atelier Kempe Thill
Doorsnede detail
Copyright: Atelier Kempe Thill
Situatie
Copyright: Atelier Kempe Thill

T2-campus in Genk is flexibele onderwijsfabriek

7 augustus 2019, 11:46
Op het terrein van de voormalige steenkolenmijn Waterschei in Genk, België, ontwikkelt de stad Thorpark, met een opleidingscampus voor de regio Limburg. Atelier Kempe Thill architects and planners ontwierp, in samenwerking met het Vlaamse architectenbureau OSAR, een schoolgebouw met ruimten voor theoretisch en praktisch (technisch) onderwijs, dat tevens onderdak biedt aan ruimten voor recreatie, conferenties en tentoonstellingen.

Met de nieuwe T2-opleidingscampus willen Syntra en VDAB, twee instituten op het gebied van praktijkgerichte opleidingen, samen met de stad Genk betere condities voor het technisch onderwijs creëren en zo mensen te stimuleren om een techniekopleiding te volgen.

De opdrachtgevers wensten een compact gebouw met korte afstanden, dat met openheid en transparantie de synergie tussen de verschillende departementen van het instituut zou ondersteunen. Tegelijkertijd diende het gebouw zeer flexibel te zijn om te kunnen anticiperen op een nog onbekende toekomst, legt Atelier Kempe Thill uit.

Sociale activator
De architecten hebben het gebouw georganiseerd als een grote flexibele ‘onderwijsfabriek’ van circa 95 x 145 meter. De school heeft een centraal atrium, dat de diverse programma’s en klaslokalen – gesitueerd op de bovenste verdiepingen – met elkaar verbindt. Het atrium fungeert als ‘sociale activator’ en vormt het kernelement van het ontwerp.

Deze centrale hal is ruim 17 meter breed, 72 meter lang en 13,5 meter hoog. De ruimte ontvangt licht via bovenlichten en indirect via de glazen wanden van de lokalen; het interieur is compleet wit om een maximum aan daglichtreflectie te bieden. Het atrium is opgedeeld in een flexibelere en generiekere tentoonstellings- en evenementenruimte, en een restaurant dat tevens als informele werkruimte is te gebruiken.

Het restaurant ligt iets verlaagd ten opzichte van het atrium om de zichtlijnen open te houden. Lange zitbanken langs de randen van het restaurant en de houten afwerking zorgen voor een intieme uitstraling van de ruimte.

Zicht
Twee stalen watervaltrappen in het midden van het atrium ontsluiten de gaanderijen met glazen borstweringen op de verdiepingen. Per verdieping bevindt zich aan de trappen een hangend plateau, dat als recreatiezone voor de studenten fungeert.

Het atrium is een informelere plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en kunnen ontspannen, legt Atelier Kempe Thill uit. De ruimte bevordert de samenwerking tussen de verschillende afdelingen van het instituut. Tevens maakt  de hal het mogelijk dat de bezoekers de complexiteit van de organisatie eenvoudig kunnen bevatten.

Door de glazen ramen van de klaslokalen en de productiehallen is er duidelijk zicht op de activiteiten in deze ruimtes en kan men vanuit bijna iedere punt een blik werpen op het omgevende landschap, ondanks de diepte van meer dan 90 meter aan de korte kant van het gebouw, aldus de architecten.

Flexibiliteit
Op de begane grond bevinden zich aan beide kanten van het atrium twee grote, open fabriekshallen van circa 6,5m hoog. De kolommenafstand in de hallen bedraagt 14,4m x 8,9m om zoveel mogelijk flexibiliteit te waarborgen. De nodige technieken worden via het plafond verdeeld met het oog op flexibiliteit en toekomstige aanpassingen.

Alle klaslokalen en kantoren zijn gebaseerd op een structureel stramien van 7,2 meter en voorzien van flexibele scheidingswanden en gedeeltelijk mobiele wanden, zodat ze eenvoudig zijn te koppelen. Alle klaslokalen zijn voorzien van bijna volledige beglazing aan de kant van het atrium.

Filter
Aan de gevelzijde geven grote panoramaramen uitzicht op de groene omgeving, de gerestaureerde historische mijngebouwen en de grote begroeide afvalbergen van de mijn. Voor de gevel loopt een pergola met een diepte van 2 meter, die werkt als vaste zonwering en onderhoudszone.

Een witte stalen colonnade omsluit het complete gebouw en functioneert, zo leggen de architecten uit, als formeel en technisch filter tussen landschap en gebouw. De kleur wit is gekozen om het contrast te verscherpen tussen de geometrische architectuur en de zachte vormen en kleuren van de omliggende bomen en het parklandschap.

De hoofdentree met een klein voorplein is gesitueerd aan de westzijde van het gebouw; de secundaire entree en de laad- en loszone bevindt zich in de oostgevel. De gevels en de colonnade zijn in hoofdlijnen overal hetzelfde om te voorkomen dat er visuele achterkanten ontstaan. Obstakels, hekwerken en de nodige barrières zijn tot een absoluut minimum gereduceerd om de relatie tussen landschap en school zo vloeiend en zuiver mogelijk te houden, aldus Atelier Kempe Thill.

Het architectenbureau realiseerde in 2016, eveneens in samenwerking met OSAR, op het Thorpark ook het onderzoeksgebouw Energyville.

Andere nieuwsberichten

Eerste paal van nieuwbouw voor Janssen in Leiden

33 minuten geleden

Olaf Gipser Architects presenteert opgeleverd woongebouw Stories

1 uur geleden

Dutch Design Week: ontwerpen voor de tussenfase

Gisteren, 16:50

Historische context vertrekpunt voor woningbouwplan Meerstad

Gisteren, 16:11

Planbureau: Nederland niet op koers voor klimaatdoelen

3 uur geleden

Zuidas in Amsterdam houdt open dag

Gisteren, 14:53

Dochterbedrijf BESIX Group bouwt Guggenheim Abu Dhabi

Gisteren, 11:47

Hernieuwbare energie voor het eerst belangrijkste energiebron EU

Gisteren, 09:32

Partner awg architecten verzorgt Rietveldlezing

26 oktober, 1:23

Vijf Nederlandse nominaties bij Brick Award 2022

26 oktober, 1:00
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan