Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg

Wethoudersvleugel Stadhuis Alkmaar gerenoveerd door Proof of the sum

19 juli, 9:00
Het monumentale stadhuis aan de Langestraat in Alkmaar is in de loop der tijd organisch gegroeid en begin 20e eeuw ingrijpend gerestaureerd. Architectenbureau Proof of the sum heeft de zogenoemde wethoudersvleugel gerenoveerd en bovendien twee stijlkamers omgevormd tot eigentijdse werkomgeving.

De eerste gebouwdelen van het stadhuis van Alkmaar dateren uit begin 16e eeuw. In de daaropvolgende eeuwen zijn diverse bouwdelen toegevoegd. Begin 20e eeuw is het gebouw ingrijpend gerestaureerd door architect Jan Stuyt.

Proof of the sum  is gevraagd om de wethoudersvleugel op de eerste verdieping aan de Schoutenstraat te renoveren. Met deze renovatie hebben de architecten gestreefd naar een heldere werkomgeving.

Stijlkamers
Daarnaast zijn de twee stijlkamers op deze bouwlaag ingericht als vergaderkamer voor burgemeester en wethouders (‘B&W-kamer’), en een aangrenzende informele overleg- en ontspanningsruimte (‘Burgemeesterenkamer’).  Bij het realiseren van een eigentijdse werkomgeving in de stijlkamers heeft Proof of the sum de historisch waardevolle elementen behouden en een nieuwe betekenis gegeven.

In beide ruimtes zijn de monumentale kasten opnieuw bruikbaar gemaakt door het inbouwen van een aantal gebruiksvoorzieningen, zoals presentatieschermen en de bibliotheek. Een nieuw vrijstaand object herbergt een koffiepunt.

Wanden
Bijzondere aandacht is besteed aan de wanden. In de ontspanningsruimte zorgt de donkerblauwe wandkleur voor een sterk contrast met de aanwezige stijlelementen, die daardoor visueel versterkt worden.

Voor de burgemeesterenkamer is een nieuw behang ontworpen door Anouk van de Sande. De wandbekleding oogt bij de eerste aanblik traditioneel, maar blijkt bij nadere beschouwing letterlijk en figuurlijk gelaagdheid te bezitten.

Vrijstaand werkmeubel
De wethouderskamers hebben vanuit de historische groei allemaal een andere plattegrond en afmeting, legt Proof of the sum uit. Om rust en uniformiteit te creëren heeft het bureau één werkmeubel voor alle kamers ontwikkeld.

Dit vrijstaand object omvat een werkplek, halfronde vergadertafel en leesbankje. Voorzieningen zoals een beweegbaar presentatiescherm en planten zijn in dit meubel weggewerkt. Nieuw ontworpen houten parktvloeren in diverse grafische patronen versterken het vrijstaande meubel en maken de verschillende ruimtes beter leesbaar, aldus de architecten.

Heden naast verleden
De donkere kleurstelling van wanden en gordijnen verhoogt de intimiteit in de kamers en benadrukt de hoogte van de ruimten. De volledig vernieuwde verlichting  hebben de architecten zorgvuldig geïntegreerd in de bestaande plafonds.

De pendelarmaturen boven de werkeilanden vormen een hedendaagse knipoog naar de klassieke kroonluchter. De stoelen in de vergaderkamer refereren op eendere wijze naar een statig verleden. De komende tijd, vertelt het architectenbureau, wordt de wand van elke ruimte die grenst aan de verbindende gang steeds meer voorzien van kunstobjecten uit de collectie van de stad Alkmaar. 

Eerder koos de gemeente Alkmaar al Proof of the sum voor een grootscheepse verbouwing van het Stadskantoor.

Andere nieuwsberichten

Video: Arne Quinze’s dialoog met Calatrava

Gisteren, 14:00

Asselbergs laat beslagleggen op Haarlemse Koepel

15 augustus, 3:43

Hoekwoning met planten voor de ramen

15 augustus, 11:52

Bouwstart voor EDGE Suedkreuz in Berlijn

15 augustus, 10:06

'Herstel stadion AZ kost zeker een jaar'

Gisteren, 18:31

Nederlands spoor loopt sneller vol dan gedacht

Gisteren, 17:20

Kabinet keert terug naar oorlogshoofdkwartier

Gisteren, 15:43

QbiQ: 'We denken ook na over duurzamere business-modellen'

15 augustus, 2:09

Haagse Rijnstraat dicht om vallend glas ministerie

15 augustus, 12:18

Streep door drie bestemmingsplannen door stikstofuitspraak

14 augustus, 2:51
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan