Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio
Copyright: Pavel Vavilov Studio

Groen licht voor woontoren aan de Piekstraat in Rotterdam

23 mei 2019, 11:00
Woensdag heeft de Rotterdamse welstandscommissie groen licht gegeven voor een woontoren aan de Piekstraat in de Maasstad. In het 74 meter hoge gebouw komen ruim 130 woningen, die variëren van 55 tot 265 vierkante meter. De toren is ontworpen door een bureau dat in dezelfde straat is gevestigd, namelijk KCAP Architects&Planners. Opdrachtgever is Heijmans Vastgoed.

Een vrij onontdekt gebied, zo noemt partner bij KCAP Irma van Oort de locatie waar de woontoren komt te staan. De Piekstraat en omgeving worden gedomineerd door industriegebouwen, al is een groot deel ervan herbestemd tot bedrijfspand voor onder meer Hunter Douglas, IMd Raadgevende Ingenieurs en KCAP zelf. Met de toren aan de Piekstraat komen nu ook woningen op deze helft van het Eiland van Feijenoord.

“Toen wij vijftien jaar geleden neerstreken in de Piekstraat, dachten we meteen dat deze plek in de toekomst een belangrijk transformatiegebied voor Rotterdam kon gaan worden”, vertelt Van Oort. “Het gebied ademt een bepaalde charme; het is een mooi eiland met oude industriegebouwen, de Persoonshaven en verbindingen met bruggen. Het duurde alleen even voor het balletje ging rollen, vanwege de crisis, maar ook omdat het gebied niet bovenaan de lijst van de gemeente stond.”

Een woontoren aan de kop van de Piekstraat vormt in meerdere opzichten een goed startpunt voor de ontwikkeling van het gebied, meent Van Oort. “Op stadsniveau heeft de toren een fantastische ligging, aan de kromming van de Maas en met uitzicht op de rivier en de stad. Je kijkt uit over heel Kralingen en hebt straks ook zicht op Feyenoord City. Omdat het gebouw zelf ook een belangrijke eyecatcher wordt, mocht hij deze hoogte en omvang in volume krijgen.”

Stapeling van drie volumes
De toren bestaat uit een stapeling van drie volumes, die verschoven liggen ten opzichte van elkaar. Qua maat en schaal zijn de ‘dozen’ of ‘containers’, zoals Van Oort de volumes noemt, afgestemd op de achtergelegen industriegebouwen. De plint waarop de volumes rusten, sluit qua hoogte, kleur en materialisatie aan op de bestaande rij gebouwen aan de Piekstraat. Op die manier borduurt de toren voort op wat er al is, maar voegt hij tegelijk wat nieuws toe, luidt de achterliggende gedachte.

“We maken feitelijk een stapeling van gebouwen die er al zijn in de Piekstraat, waardoor we met de bestaande schaal een nieuwe toren creëren”, zegt Van Oort. “Het is een bijzondere toren, niet rank en slank, maar net als zijn omgeving een beetje grof. We pakken ook materialen op uit de omgeving, zoals staal en materiaal met metaalachtige, roestige kleuren. Zo krijg je een woongebouw dat nieuw en chic oogt, maar ook past bij de industriële en historische uitstraling van zijn omgeving.”

De toren biedt plek aan verschillende woontypologieën, die per blok verschillen. Er kunnen gezinnen met kinderen in terecht, maar ook een alleenwonende kunstenaar of een ouder echtpaar dat van de pensioenjaren geniet, aldus Van Oort. “De toren is bedoeld voor mensen die durven, die de potentie van morgen zien. De mix van typologieën trekt verschillende groepen bewoners aan, die grotendeels hun eigen invulling aan de woning kunnen geven. En dat verleent het gebouw weer rijkdom.”

In de plint is parkeergelegenheid voor fietsen en deelauto’s voor bewoners en de buurt. Hoewel de bewoners worden aangemoedigd gebruik te maken van deze middelen, kunnen bewoners die écht een eigen auto willen deze in hun loft parkeren. Daartoe worden speciale parkeerliften gerealiseerd.

Café
Behalve woningen komt in de toren een ruimte voor publieke functies, zoals een café of restaurant. Op die manier wordt het plein rond het gebouw geactiveerd en krijgt de levendigheid van het gebied een impuls. “Dat wordt een heel spannende ervaring”, zegt Van Oort. “Straks kun je vanaf het terras genieten van het uitzicht op de Maas, terwijl je verderop in de Piekstraat een vrachtwagen ziet laden en lossen.”
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Archello introduceert ‘de meest visuele podcastserie over architectuur’

Gisteren, 15:30

Bamboe paviljoen bij Brusselse triomfboog door bkvv architecten

Gisteren, 13:29

Studio Modijefsky ontwerpt koekmakerij als wonderwinkel

Gisteren, 12:24

Café of restaurant in de plint? Houd in het ontwerp rekening met eisen rond geluid en vooral rond muziek

Gisteren, 09:00

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34

Organisaties werken aan praktijktoets aangescherpte MPG-eisen

22 april, 2:27

IMF-bestuurder dringt aan op verdere afbouw hypotheekrenteaftrek

22 april, 1:36
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan