Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten
Copyright: Zenber Architecten

Zenber schept sfeervol ruimte in Stedelijk Gymnasium Nijmegen

6 mei, 14:34
Voor het Stedelijk Gymnasium Nijmegen, dat met ruimtegebrek kampte, heeft Zenber Architecten een interieurontwerp gemaakt dat is gericht op een efficiënt ruimtegebruik. De herinrichting en optimalisatie heeft geresulteerd in een aantrekkelijke afwisseling van ruimtelijkheid en behaaglijke zones.

Het Stedelijk Gymnasium Nijmegen ervoer een grote druk op de bestaande ruimte. Zenber Architecten kreeg de opdracht om een ontwerp te maken met een betere benutting van de ruimte en die waar mogelijk uit te breiden. Daarbij was er met het oog op onder meer veiligheid en doorgang bij ontruiming behoefte een open en transparant interieur.

Ontwerpsessies
Specifieke vragen van de school waren verder een dynamische pauze- en studieruimte voor de bovenbouw, een verbouwing en multifunctionele herinrichting van een aantal van de klaslokalen en tot slot een verbetering van de volle lockerruimte voor de onderbouw, gesitueerd in de kelder.

Zenber hield ontwerpsessies met de leerlingen en docenten, waarbij die zich konden uitspreken over ontwerpoplossingen, kleurenpalet, en kunst- en grafische elementen. Op basis van deze workshops heeft het architectenbureau een masterplan voor het hele gebouw ontwikkeld.

Naast de gevraagde optimalisatie van de bestaande ruimte stond de algehele ‘look & feel’ van het interieur centraal in dit masterplan. Verder stonden behoud van de historische elementen, verduurzaming van het gebouw en verbetering van het binnenklimaat voorop, aldus Zenber. Bouwkundige aanpassingen zoals een nieuwe entree en aangepaste pui verbeteren de doorstroom en het gevoel van ruimtelijkheid.

Karakter
Het schoolgebouw bestaat uit drie vleugels, waarvan het oudste deel uit 1886 dateert. Zenber heeft het oude karakter zoveel mogelijk intact gelaten, waarbij bestaande details en ornamenten als uitgangspunt dienden voor de functionele toevoegingen.

Zo is het karakteristieke zachtgeel van de bestaande tegelwanden vertaald naar de frisse gele kleur die de nieuwe pauzeruimte kenmerkt. Deze kleur geel is tevens kenmerkend voor de huisstijl van Stedelijk Gymnasium Nijmegen en is doorgevoerd in de rest van het gebouw, onder andere om zones aan te geven binnen de transparante open ruimtes.

Pauzeplek met zones
Door klaslokalen op de eerste verdieping te verbouwen en efficiënter in te richten, kwam er op de begane grond ruimte vrij voor de gevraagde pauze-, lunch- annex studieruimte voor de bovenbouw. Die heeft een eigen entree gekregen en de lockerruimte is verplaatst naar deze zone.

Uitbreiding van vloeroppervlak is hier gerealiseerd door gebruik te maken van vrijgekomen hoogte, legt Zenber uit. Op een nieuw toegevoegde entresol – met voldoende aansluitpunten voor laptops – kunnen leerlingen in rust werken.

De pauzeruimte is verder onderverdeeld in de ‘chill-zone’ met een eigen pantry en waterkraantje (de leerlingen gaven zelf aan water te prefereren boven een frisdrankautomaat), de multifunctionele presentatieruimte met tribunes en zitbanken en de lunchruimte. De zonering is aangegeven door kunst en grafische elementen, die de leerlingen hebben ontworpen.

Lokalen en lockerruimten
De klaslokalen op de eerste verdieping zijn verbouwd en opnieuw ingedeeld. Door middel van een paneelwand kunnen deze lokalen worden opgedeeld in twee afzonderlijk te gebruiken ruimten. De klaslokalen hebben een nieuwe vloerafwerking; de wanden grenzend aan de centrale hal zijn afgestemd op die van de andere lokalen om de eenheid in het gebouw te behouden.

Doordat de lockers voor de leerlingen van de bovenbouw naar de nieuwe pauzeruimte zijn verplaatst, is de lockerruimte in de kelder – voor de onderbouwleerlingen – ruimer van opzet geworden. Met een transparante indeling is de ruimte overzichtelijker en het gebruik van kleur en het toevoegen van zitelementen heeft de kelderruimte gezelliger gemaakt.

Duurzame verbeteringen
De schoolleiding vroeg onder andere om een duurzame verbetering van het binnenklimaat en een duurzaamheidsplan voor het gebouw. In samenwerking met Van Kessel & Janssen Bouwconsultancy, Bongers/Jansen en Ed Peters Advies heeft Zenber na uitvoerig onderzoek de ventilatiecapaciteit en de energieprestatie sterk verbeterd, meldt het bureau.

Alle verlichting in het gebouw is vervangen door leds als lichtbron. De efficiënte indeling van het gebouw is volgens Zenber ook gunstig voor het energieverbruik. Lesmeubilair is hergebruikt. 

Andere nieuwsberichten

ORGA ontwerpt basisschool volgens biofilische principes

Gisteren, 17:03

Park Paviljoen De Hoge Veluwe is eigentijds landhuis

Gisteren, 15:06

Interieur door Hollandse Nieuwe biedt ontvangst op maat

Gisteren, 14:09

Neutelings Riedijk ontwerpt theater en hotel UID Amsterdam

Gisteren, 10:44

Ring Utrecht mag niet worden verbreed

Gisteren, 11:16

Rotterdam krijgt oeververbinding tussen Kralingen en Zuid

Gisteren, 09:54

Rotterdam start pilot met nieuw deelvervoer

16 juli, 9:48

'Leegstand in de winkelstraat neemt weer toe'

16 juli, 9:04

Nieuwbouwhuis wordt almaar duurder

15 juli, 9:58

Vestia krijgt 175 miljoen in derivatenzaak

15 juli, 9:29
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan