De Notre-Dame van Parijs
Copyright: Flickr.com / David Merrett
De beroemde klokkentorens van de Notre-Dame
Copyright: Wikimedia Commons / DXR
De Notre-Dame van Parijs
Copyright: Flickr.com / David Merrett
De beroemde klokkentorens van de Notre-Dame
Copyright: Wikimedia Commons / DXR

Macron: we zullen de Notre-Dame herbouwen

16 april 2019, 9:09
De Franse president Emmanuel Macron gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw van de door brand deels verwoeste Notre-Dame. Macron noemde de brand in de iconische kathedraal 'een verschrikkelijke tragedie'.

"We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen."

Volgens de president is wel het ergste voorkomen. Zo is de structuur van het gebouw behouden gebleven en ook de twee markante torens zijn er nog. Macron prees de moed en het professionalisme van de brandweermensen.

Dinsdagavond liet de Franse president weten dat de kathedraal binnen vijf jaar herbouwd zal worden. "We gaan de kathedraal weer opbouwen nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar van nu gebeurt'', aldus Macron in een korte verklaring. "Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting''. In 2024 is Parijs gastheer van de Olympische Spelen.

Giften
De Franse miljardair François-Henri Pinault stelt alvast 100 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van de kathedraal. Kering heeft onder meer de modemerken Gucci en Yves Saint Laurent in bezit.

In een verklaring laat de topman weten dat het geld voor 'de inspanning die nodig is om de Notre-Dame volledig te herbouwen' wordt betaald via de investeringsmaatschappij van de familie Pinault: Groupe Artémis.

Het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk. Burgemeester Anne Hidalgo heeft dinsdag gezegd dat ze een grote internationale conferentie wil organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw.

Hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt is nog niet bekend.

Onder controle
Dinsdagnacht is de brand na uren blussen onder controle gebracht. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 03.00 uur dat ze het vuur 'volledig onder controle' hebben. Inmiddels is het vuur helemaal uit, liet de brandweer dinsdagochtend weten.

De brand brak maandagavond rond 19.00 uur uit door een nog onbekende oorzaak. De kathedraal werd klaargemaakt voor een restauratie, zo laten verschillende media weten. Tijdens het blussen raakte één brandweerman zwaargewond.

1163
De Notre-Dame van Parijs staat op het Île de la Cité, in het centrum van de stad. De eerste steen werd gelegd in 1163. In 1845 volgde een grote renovatie, die 23 jaar duurde. Dat was om de schade te herstellen die bij de Franse Revolutie was aangericht. Karakteristiek zijn de twee torens, om onduidelijke redenen nooit afgebouwd, die 69 meter hoog zijn. Ook kenmerkend zijn de luchtbogen. De trap naar de toren telt bijna 370 treden.

De kathedraal is opgetrokken in een vroeggotische stijl. De westgevel is versierd met beeldhouwwerk. De beroemde waterspuwers, afgebeeld als monsters, stammen uit de middeleeuwen. Het gebouw is ongeveer 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog, en heeft vijf schepen (ruimtes). Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst 7000 pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd. Maurice de Sully, bisschop van Parijs, was de bouwheer van de kathedraal.

Napoleon Bonaparte
In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kerk herbergt enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. Die liggen in de zogenoemde schatkamer.

De kathedraal, die sinds 1991 wordt gerekend tot Werelderfgoed, kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo, dat in 1831 verscheen: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo's wegen.

Nationale vieringen
De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie. Ook zijn er nationale vieringen. De toegang is gratis. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de kathedraal.
https://youtu.be/2UDjTl1Ptpc

Bron: ANP /Architectenweb

Andere nieuwsberichten

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

16 minuten geleden

Nominaties Gouden Piramide 2024 bekend

Gisteren, 15:46

Een appartementengebouw met acht verschillende woningen

Gisteren, 14:50

'Gat' naast Hulstkampgebouw op Noordereiland opgevuld met woningbouw

Gisteren, 13:57

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

17 april, 3:27

TU Delft heeft spijt van actie tegen journalistiek platform

17 april, 9:21

Renovatiekosten Binnenhof lopen op naar circa 2 miljard

16 april, 4:48
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan