De Notre-Dame van Parijs
Copyright: Flickr.com / David Merrett
De beroemde klokkentorens van de Notre-Dame
Copyright: Wikimedia Commons / DXR
De Notre-Dame van Parijs
Copyright: Flickr.com / David Merrett
De beroemde klokkentorens van de Notre-Dame
Copyright: Wikimedia Commons / DXR

Macron: we zullen de Notre-Dame herbouwen

16 april, 9:09
De Franse president Emmanuel Macron gaat een internationale geldinzamelingsactie op touw zetten voor de wederopbouw van de door brand deels verwoeste Notre-Dame. Macron noemde de brand in de iconische kathedraal 'een verschrikkelijke tragedie'.

"We wisten al meer dan 800 jaar geleden hoe we deze kathedraal moesten bouwen, en door de eeuwen heen laten groeien en floreren. Deze kathedraal gaan we samen weer opbouwen."

Volgens de president is wel het ergste voorkomen. Zo is de structuur van het gebouw behouden gebleven en ook de twee markante torens zijn er nog. Macron prees de moed en het professionalisme van de brandweermensen.

Dinsdagavond liet de Franse president weten dat de kathedraal binnen vijf jaar herbouwd zal worden. "We gaan de kathedraal weer opbouwen nog mooier dan ze was en ik wil dat het binnen vijf jaar van nu gebeurt'', aldus Macron in een korte verklaring. "Dat kunnen we. Maar laten we niet in de val trappen van overhaasting''. In 2024 is Parijs gastheer van de Olympische Spelen.

Giften
De Franse miljardair François-Henri Pinault stelt alvast 100 miljoen euro beschikbaar voor de wederopbouw van de kathedraal. Kering heeft onder meer de modemerken Gucci en Yves Saint Laurent in bezit.

In een verklaring laat de topman weten dat het geld voor 'de inspanning die nodig is om de Notre-Dame volledig te herbouwen' wordt betaald via de investeringsmaatschappij van de familie Pinault: Groupe Artémis.

Het luxe goederenconcern LVMH en de familie van LVMH-oprichter Bernard Arnault stellen 200 miljoen euro beschikbaar voor het herstel van de kerk. Burgemeester Anne Hidalgo heeft dinsdag gezegd dat ze een grote internationale conferentie wil organiseren voor donateurs en deskundigen voor de wederopbouw.

Hoe groot de schade is die de brand heeft veroorzaakt is nog niet bekend.

Onder controle
Dinsdagnacht is de brand na uren blussen onder controle gebracht. Een woordvoerder van de brandweer meldde rond 03.00 uur dat ze het vuur 'volledig onder controle' hebben. Inmiddels is het vuur helemaal uit, liet de brandweer dinsdagochtend weten.

De brand brak maandagavond rond 19.00 uur uit door een nog onbekende oorzaak. De kathedraal werd klaargemaakt voor een restauratie, zo laten verschillende media weten. Tijdens het blussen raakte één brandweerman zwaargewond.

1163
De Notre-Dame van Parijs staat op het Île de la Cité, in het centrum van de stad. De eerste steen werd gelegd in 1163. In 1845 volgde een grote renovatie, die 23 jaar duurde. Dat was om de schade te herstellen die bij de Franse Revolutie was aangericht. Karakteristiek zijn de twee torens, om onduidelijke redenen nooit afgebouwd, die 69 meter hoog zijn. Ook kenmerkend zijn de luchtbogen. De trap naar de toren telt bijna 370 treden.

De kathedraal is opgetrokken in een vroeggotische stijl. De westgevel is versierd met beeldhouwwerk. De beroemde waterspuwers, afgebeeld als monsters, stammen uit de middeleeuwen. Het gebouw is ongeveer 130 meter lang, 48 meter breed en 35 meter hoog, en heeft vijf schepen (ruimtes). Het zeer bijzondere orgel in de kerk bestaat uit maar liefst 7000 pijpen en is eind vorige eeuw helemaal gerenoveerd. Maurice de Sully, bisschop van Parijs, was de bouwheer van de kathedraal.

Napoleon Bonaparte
In 1804 kroonde Napoleon Bonaparte zichzelf tot keizer in de Notre-Dame en ook zijn er veel presidenten, schrijvers en militairen begraven. De kerk herbergt enkele relikwieën van Christus: de doornenkroon, een stuk uit het kruis en van de spijkers die zouden zijn gebruikt bij de kruisiging. Die liggen in de zogenoemde schatkamer.

De kathedraal, die sinds 1991 wordt gerekend tot Werelderfgoed, kreeg ook veel bekendheid door het boek van Victor Hugo, dat in 1831 verscheen: De Klokkenluider van de Notre-Dame. Er hangen ook echt klokken, die elk honderden kilo's wegen.

Nationale vieringen
De Notre-Dame is een kerk van de Rooms-Katholieken. De aartsbisschop van Parijs heeft er zijn domicilie. Ook zijn er nationale vieringen. De toegang is gratis. Miljoenen mensen brengen jaarlijks een bezoek aan de kathedraal.
https://youtu.be/2UDjTl1Ptpc

Bron: ANP /Architectenweb

Andere nieuwsberichten

Verborgen stadsvilla van Atelier van Wengerden

Gisteren, 16:52

Architectuurhistoricus Charles Jencks (80) overleden

Gisteren, 14:00

AM ontwikkelt nieuw kantoorpand naast Station Eindhoven

Gisteren, 11:48

OZ presenteert hoogbouwcomplex in de Binckhorst

Gisteren, 10:49

Boek: Atlas of emerging practices

Gisteren, 14:41

'Prijs energielabel A geschat op 22.000 euro'

Gisteren, 09:36

Centrale bank grijpt in op woningmarkt

Gisteren, 09:00

Nederlandse steden trekken internationaal nieuwe inwoners

14 oktober, 5:00

Opnieuw hoofdrolspeler weg bij verbouwing Binnenhof

14 oktober, 9:27

Eigenzinnige zelfbouwwoning in Delftse Coendersbuurt

11 oktober, 2:39
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt