Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography
Copyright: BasePhotography

Sportaccommodatie voor gezond bewegen en gezonde voetafdruk

15 april, 14:15
Korfbal Vereniging Wageningen heeft sinds enige tijd een nieuw duurzaam onderkomen. Lichtstad Architecten heeft een sportaccommodatie ontworpen die uitdrukt dat het niet alleen om gezond sporten maar ook om een gezonde ecologische voetafdruk gaat, met ‘circulair’ en ‘vol-elektrisch’ als uitgangspunten.

De goed presterende KV Wageningen wilde voorzieningen die de sportieve ambities van de club zouden ondersteunen. De gemeente Wageningen gaf Lichtstad Architecten opdracht om een nieuwe sportaccommodatie te ontwerpen, die in samenwerking met Rotsbouw en Breman Installatiegroep is gerealiseerd.

De accommodatie, gesitueerd aan de westrand van de gemeente, is geschikt voor verschillende binnen- en buitensporten. Ze bestaat uit een sporthal en aangrenzende sportvelden. In de avond en in het weekeinde is de accommodatie het domein van de KV Wageningen; doordeweeks is het overdag in gebruik voor bewegingsonderwijs.

Luifel met draaibare lamellen
De sporthal bestaat een functionele en representatieve ‘stalen doos’ op een natuurlijke plint. Met het oog op een gesloten grondbalans is alle afgegraven grond teruggebracht in de plint, in de vorm van een groen talud. Dit draagt bovendien bij aan de verschaling van de bouwmassa, aldus Lichtstad Architecten.

Een grote luifel draagt bij aan de uitstraling van het gebouw. Hij strekt zich uit van de entree tot het terras aan de zuidzijde van het gebouw. Hier geeft de luifel beschutting aan het publiek, dat vanaf het terras goed zicht heeft op de sportvelden.

Over de volledige breedte van het gebouw zijn verticale draaibare lamellen in de luifel geïntegreerd. De lamellen hebben een driehoekige doorsnede, waarbij elk vlak een andere functie heeft. Een vlak is gevuld met PV-panelen, een met informatiepanelen en een met panelen die fijnstof opnemen, legt het architectenbureau uit.

De lamellen zijn zo ontworpen dat de vlakken indien gewenst kunnen worden vervangen door nieuwe accessoires of informatiepanelen, aldus Lichtstad Architecten. De vlakken kunnen bijvoorbeeld ook worden gevuld met leds (voor foto- of videobeelden) of met beplanting voor een groene wand.

Hergebruik en ruwbouw
Lichtstad Architecten heeft ‘circulariteit’ als een van de uitgangspunten bij het ontwerp genomen. Dat heeft bijvoorbeeld geresulteerd in tribunes, kozijnen, deuren en houten lambrisering die het resultaat zijn van hergebruik. Afvalproducten zijn daartoe als grondstof gebruikt en kunnen te zijner tijd opnieuw worden hergebruikt, volgens de architecten.

Het grootste deel van de staalconstructie in de sporthal is onbehandeld. Deze delen staan bloot aan klimatologische omstandigheden en eroderen in zekere mate. Het toepassen van ‘kale’ producten die uit enkele grondstoffen bestaan, vertaalt zich in een beeld waarmee het architectenbureau de identiteit van sporthal als ‘duurzaam’ versterkt.

In de detaillering heeft het bureau veel aandacht besteed een de verschijning van de ruwbouw-onderdelen. Volgens Lichtstad Architecten laat het resultaat ook zien dat “door het aandachtig detailleren van ruwbouwelementen het toevoegen van afwerking overbodig is.” Vanuit duurzaamheidsoverwegingen bezien heeft het intact laten van de ruwbouw als voordeel dat de componenten makkelijker zijn te scheiden.

Indeling
De sportaccommodatie bestaat uit zes hoofdfuncties. Binnen- en buitensporten kunnen onafhankelijk van elkaar worden bedreven. De accommodatie kent daartoe afzonderlijke entrees. De hoofdentree geeft toegang tot de centrale hal en de algemene ruimten.

Via de centrale hal bereiken de bezoekers de horeca, de faciliteiten voor binnensporten en die voor buitensporten. Ook binnen zijn deze toegangen afzonderlijk te gebruiken en af te sluiten. Alle functies zijn compact georganiseerd, zodat een zuiver bouwvolume ontstaat, aldus Lichtstad Architecten.

Algemene functies bevinden zich in de plint. Horeca ligt in het centrum van het gebouw op de verdieping, met aan de ene zijde de sportvloer en nevenfuncties, aan de andere zijde het terras met zicht over de velden. 

Zijaanzicht uit Wageningen was bij het project betrokken als landschapsarchitect.

Andere nieuwsberichten

Ontwikkelcombinatie wil 1.500 woningen langs spoor Haarlem-Leiden

Gisteren, 16:45

Francesco Veenstra pakt BNA-voorzittershamer op

Gisteren, 14:55

Een leisteenberg rijst uit het gazon van Kensington Gardens

Gisteren, 11:55

Het HEM opent deuren in oude munitiefabriek

Gisteren, 10:58

Nieuwe curatoren voor IABR-2020

Gisteren, 14:54

Geen dependance voor Boijmans op Zuid

Gisteren, 12:10

Europese steden vrezen toename Airbnb-verhuur

19 juni, 1:38

Prijzenregen bij Grote Groninger Gebouwenenquête

18 juni, 2:02

Bouwcombinatie haalt mensen weg bij Zuidasdok

18 juni, 9:01

Tweede fase Het Kielzog Hoogezand van start

17 juni, 3:48
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan