Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck
Copyright: wUrck

Gebouwen als 'kiezels en schelp' voor Park 16Hoven

27 maart 2019, 11:57
BVR en wUrck hebben de ontwikkelcompetitie voor drie woongebouwen en een horecapaviljoen in de nieuwe woonwijk Park 16Hoven in Rotterdam gewonnen. Het plan Kiezels en Schelp wordt gerealiseerd op de locatie Buitenplaats in de wijk in het noordwesten van de stad. De ‘kiezels’ in het plan zijn de appartementengebouwen, de schelp dient als referentie voor het horecapaviljoen.

De woongebouwen, die plek bieden aan in totaal zeventig appartementen, sluiten aan op de Engelse landschapsstijl van de Buitenplaats. Volgens de architecten doen ze denken aan exotische kiezels uit verre oorden of aan meegevoerd en geslepen grind uit de Rijn en de Maas. De gebouwen krijgen een organische vormgeving, met een alzijdig en eenduidig karakter.

Het Hoofdgebouw, de Bosvilla Noord en Bosvilla Zuid (zoals de gebouwen zijn genoemd) bestaan uit een beperkt palet van materialen, waardoor een rustig beeld ontstaat. Om geen afbreuk te doen aan de hoofdmassa, zijn uitstekende balkons, ramen, entrees of zonwering achterwege gelaten. De plint draagt eveneens bij aan een rustig beeld, doordat die de buitenruimte van de bewoners optilt.

Alle noodzakelijke voorzieningen, zoals trafo’s, bergingen en fietsenstallingen zijn inpandig opgelost in de plint. Door de plint in Braziliaans verband te metselen, worden de achterliggende ruimtes van natuurlijke ventilatie en daglicht voorzien en krijgt de plint zelf een speels patroon van openingen.

Horecapaviljoen
De vormgeving van het horecapaviljoen is ontleend aan de schelp, een motief dat onder meer refereert aan de zoetwatermossel die in Nederland veel voorkomt en 'de lege schelp van de zojuist gegeten coquille in het restaurant'. Dit vertaalt zich in een waaier van gevouwen stalen platen. De waaier zoekt aansluiting bij het water, maar sluit zich juist af van de woningen om geluidsoverlast en visuele hinder te voorkomen.

De vloer bestaat uit houten vlonders die naar buiten doorlopen, zodat interieur en de buitenruimte vrij natuurlijk in elkaar overgaan. Glazen gevels versterken de openheid.

De verschillende onderdelen van het paviljoen zijn modulair ontworpen en gebouwd met materialen die herbruikbaar (cortenstaal) of gerecycled (het hout) zijn.  De daklichten zijn van PV-cellen voorzien die voor stroom en zonwering op het glas zorgen. De energiebehoefte wordt met WKO en warmtecollectoren opgelost.

De afwatering maakt ook deel uit van het integrale ontwerp. Het dak verzamelt het water, dat richting de westgevel naar grindkoffers wordt gebracht. Daar wordt het water gefilterd.

‘Natuurinclusieve’ maatregelen
Verder is in het gehele project voorzien in ‘natuurinclusieve’ maatregelen. In de plinten en op de daken van de gebouwen zijn nestmogelijkheden voor verschillende soorten geïntegreerd. De woningbouwdomeinen worden als tuinen ontworpen, waarbij de contrasten tussen de seizoenen duidelijk kunnen worden ervaren.

Tuinen en architectuur delen dezelfde vormentaal van vloeiende lijnen en topografische hoogteverschillen. Golvende gazons en ronde plantvakken lopen door tot aan de gevel; gebogen beukenhagen benadrukken continuïteit. Toch hebben de verschillende domeinen ieder een ander karakter. De tuin van het Hoofdgebouw is van een speelruimte voorzien. De Bosvilla Noord kan als een ‘hortus conclusus’ worden getypeerd en de Bosvilla Zuid is op het water gericht.

Park 16Hoven
De nieuwe woonwijk Park 16Hoven gaat ongeveer 1.700 woningen tellen en is met name bedoeld om midden- en hoge inkomensgroepen aan Rotterdam te binden. Er wordt al zo’n tien jaar gebouwd aan deze groene woonomgeving, die in 2030 helemaal klaar moet zijn.

Andere nieuwsberichten

Villa met harmonieuze eenheid van interieur en architectuur

Gisteren, 15:15

Beplantingsplan Floriade 2022 vertaald in gevel woontoren

Gisteren, 14:18

Bouw eerste permanente 'startblok' voor starters en statushouders begonnen

Gisteren, 11:39

Zwanenburg heeft nieuw huis met de contouren van een dorp

Gisteren, 11:01

Maastunnel ook weer open voor voetgangers

Gisteren, 15:52

Kabinet: te veel nadelen aan verder uitstel verhuizing Tweede Kamer

Gisteren, 09:23

Debat over 'renovatie van de volkshuisvesting'

20 oktober, 3:01

Rotterdam en Noord-Holland willen zonnepanelen op parkeerterreinen

20 oktober, 9:20

CO2-besparende productiemethode voor betonnen casco's Zaanse woningen

19 oktober, 3:58

'Huizen krijgen in 2021 funderingslabel'

19 oktober, 9:25
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan