Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects
Copyright: NL Architects / Studyo Architects

NL Architects wint met terrassengebouw competitie in Frankfurt

20 maart, 13:38
Een ontwerpwedstrijd voor betaalbare woningen in Frankfurt heeft vier winnaars opgeleverd, waarvan het ontwerp wordt gerealiseerd in de nieuwe wijk Hilgenfeld. Tot de winnaars behoort NL Architects, dat samen met het Keulse bureau Studyo Architects een voorstel maakte voor een terrassengebouw met veel buitenruimten en een overwegend houten constructie.

Hilgenfeld is een nieuwe wijk in het noorden van Frankfurt, omgeven door natuur. Enerzijds biedt de locatie zicht op het landschap langs de rivier Nidda, andersijds op zowel het Taunusgebergte als de contouren van Frankfurts Business District. Met het ontwerp van Terrace House benutten NL Architects en Studyo deze tweezijdige kwaliteit.

Terrassen en zaagtanden
Het gebouw schuift met elke verdieping naar achteren en krijgt daarmee een vriendelijk aanzicht vanaf de straat, leggen de architecten uit. Tegelijkertijd zorgt dit voor terrassen, georiënteerd op de namiddagzon, en appartementen die volop daglicht vangen.

De private terrassen – en de gevels – aan de westelijke zijde vormen zaagtanden, die enerzijds een gevoel van privacy creëren, anderzijds contact met de buren mogelijk maken. Aan de andere zijde van het gebouw geeft een overdekte galerij toegang tot de woningen.

Door kleine inhammen bij elke woning te introduceren, wordt de galerij meer dan een verkeerszone. Het hoekje biedt de bewoners de mogelijkheid om de gemeenschappelijke ruimte bij de woning een eigen invulling te geven: een plek voor planten, om de kinderwagen te parkeren, of om een bankje te plaatsen.

Gemeenschap
De architecten zetten de hoofdentree van het Terrace House in als extra ontmoetingsruimte voor de bewoners. Geïnspireerd op het volkstuinhuisje zoals ontworpen door Margarete Schütte-Lihotzky nemen NL Architect en Studyo een kitchenette, een badkamer en een bergruimte voor gemeenschappelijk tuingereedschap en speelgoed in de entreehal op.

Het perceel van Terrace House benaderen ze als gemeenschappelijk terrein, dat de bewoners gezamenlijk kunnen gebruiken en moeten onderhouden.

Gradiënt van beukmaten
Het programma vraagt om een ruime variatie in woningen, met het oog op een breed scala aan toekomstige bewoners. De architecten hebben dat opgelost door het gebouw te ontwerpen met een “gradiënt van beukmaten”, zegt Kamiel Klaasse van NL Architects.

Hiermee hebben ze verschillende typen appartementen, verlopend van klein naar extra groot, naast elkaar kunnen organiseren. In totaal biedt Terrace House 26 woningen.

Het woongedeelte van de appartementen is opgevat als een open, doorlopende ruimte vanaf de ingang tot aan het terras. Keuken en badkamer zijn geplaatst rond een centrale installatieschacht, zodat de leef- en privéruimten aan beide zijden van de beuk kunnen liggen en daarin afwisseling tussen de verdiepingen mogelijk is.

Houten constructie
De constructie van Terrace House – met een lengte van ongeveer 48 meter – bestaat uit CLT (cross laminated timber) met een betonnen ‘kelder’. De parkeergarage, die half verzonken in het glooiende terrein ligt, biedt de laagst gelegen toegang tot het gebouw; de hoofdentree is hoger gelegen.

De assen van het gebouw variëren, afhankelijk van de grootte van de appartementen, in vier stappen van 4,80 m naar 8,40 m. De woningscheidende muren zijn ontworpen als dragende en stabiliserende massieve afschuifwanden langs de gebouwassen.

Elke verdieping ligt 1,20 m terug; over de vier verdiepingen een totaal verschil van 4,80 meter. De overstek die daarmee aan de galerijzijde van het gebouw ontstaat, kan volgens de architecten veilig worden gedragen door de massieve afschuifwanden.

Wohnen für Alle
Terrace House is een uitkomst van een ontwerpwedstrijd die de stad Frankfurt, het Deutsches Architekturmuseum (DAM) en ABG Frankfurt Holding organiseerden in 2017. Onder de titel ‘Wohnen für Alle: Neues Frankfurt 2018’ vroeg de organisatie in de eerste fase van de competitie projecten van kwalitatief hoogwaardige betaalbare woningen.

Ze ontving 131 projecten, gerealiseerd in de voorgaande vier jaar op diverse plekken in Europa. De jury koos daaruit tien inzenders die werden bekroond met de City of Frankfurt Prize en de uitnodiging voor een concept met betrekking tot Hilgenfeld.

Recent zijn hieruit vier winnende teams geselecteerd, waarvan het ontwerp gerealiseerd wordt. Naast het team van NL Architects en Studyo zijn de winnaars Lacaton & Vassal architectes uit Parijs, schneider + schumacher ZT uit Wenen en Praeger Richter Architekten uit Berlijn.

Andere nieuwsberichten

Nieuw algemeen ziekenhuis Curaçao in gebruik genomen

Gisteren, 17:17

Wandkunst van Gabriel Lester voor Torenvlietbrug Oegstgeest

Gisteren, 15:48

Voorstel voor drijvende, klimaatadaptieve en inclusieve wijk in Rijnhaven Rotterdam

Gisteren, 12:11

Villa als lijnenspel van glas, hout en schoon beton

11 december, 5:02

Bouwpartijen tekenen verklaring om stikstofuitstoot te reduceren

Gisteren, 17:03

Prestatieafspraken tussen gemeente en corporaties Rotterdam

Gisteren, 14:04

Amsterdamse muurschildering Keith Haring gerestaureerd

Gisteren, 10:53

'Noord-Zuidlijn binnen tien jaar doorgetrokken naar Schiphol'

Gisteren, 09:31

Jubilerend LEVS architecten presenteert boek

11 december, 4:30

Feyenoord stelt mogelijke verhuizing naar nieuw stadion jaar uit

11 december, 11:55
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan