Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Axonometrie
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Atrium
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Baksteenkeuze
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Gevels
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Plattegronden
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Axonometrie
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Atrium
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Baksteenkeuze
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Gevels
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik
Plattegronden
Copyright: Team Paul de Vroom + Sputnik

Team Paul de Vroom + Sputnik ontwerpt woongebouw Laakkwartier

14 maart 2019, 15:04
In het Haagse Laakkwartier wil woningcorporatie Staedion een nieuw woongebouw realiseren. Team Paul de Vroom + Sputnik heeft een L-vormig gebouw ontworpen, dat met afgeronde hoeken en een hoog volume op de knik beeldbepalende accenten krijgt.

Staedion heeft het plan om op de hoek van de Wenckebachstraat en de Noordpolderkade in het Laakkwartier, Den Haag een bestaand gebouw te slopen en vervangen door nieuwbouw. Het ontwerp dat Team Paul de Vroom + Sputnik voor het nieuwe gebouw heeft gemaakt, is onlangs door de woningcorporatie goedgekeurd.

Woongebouw in context
Het nieuwbouwplan van Team Paul de Vroom + Sputnik biedt ruimte aan 137 compacte sociale-huurappartementen in een gebouw van 12.500 m2. 'Gebouw Wenckebach' is ontworpen als een L-vormig blok van vier lagen, waarbij op het scharnierpunt het gebouw tot acht lagen reikt.

Met dit ontwerp reageren de architecten op twee manieren op de stedenbouwkundige context. Ten eerste sluit de L-vormige laagbouw aan op de belendende bebouwing en maakt zo het stadsblok als het ware af. Ten tweede is het achtlaagse volume op de hoek een accent dat vergelijkbaar is met de toren van de Majellakerk, die hier ooit heeft gestaan.

Afgerond
Het hoge volume heeft afgeronde hoeken bij de vier hoogste verdiepingen. Dit volume lijkt zich door te zetten in de L-vormige laagbouw, doordat hier ter plaatse van de dubbelhoge entrees ook afgeronde hoeken zijn toegepast. Vanaf de Wenckebachstraat biedt de entree doorzicht naar het achterterrein.

In de afgeronde hoeken wordt gebogen glas toegepast, leggen de architecten uit. De bijzondere vensters zijn beeldbepalend voor het ontwerp.

Op de begane grond wordt gewoond. Het vloerniveau ligt een halve meter boven het maaiveld. Daarmee creëren de architecten afstand tot de stoep en een duidelijke scheiding tussen het private en het openbare gebied.

Klaar voor zorg
De appartementen zijn eenzijdig georiënteerd en hebben alle een eigen buitenruimte in de vorm van een loggia. Centrale atriumgangen ontsluiten de woningen. Deze gangen spelen in het ontwerp ook een rol met het oog op een belangrijke doelgroep: de oudere huurders.

Team Paul de Vroom + Sputnik heeft in de lay-out de appartementen ‘care-ready’ gemaakt, leggen de architecten uit. De centrale atriumgang gaat als straat werken, waar de bewoners elkaar ontmoeten, zichtrelaties tussen de verdiepingen bestaan en waar daglicht binnenvalt tot op het binnenplein op de onderste laag.

Duurzaam
Met onzichtbare maatregelen is het gebouw ontworpen voor een duurzame toekomst, aldus Team Paul de Vroom + Sputnik. Zo worden er zonnepanelen op de platte daken, decentrale ‘booster-waterpompen’ en lagetemperatuurverwarming toegepast,

Daarnaast zijn de plattegronden van de woningen eenvoudig aan te passen aan toekomstige wensen en noden. Daarmee is zorg aan huis mogelijk en zijn gebouw en appartementen geschikt voor rolstoelgebruikers.

Team Paul de Vroom + Sputnik werkt momenteel aan het definitief ontwerp. De verwachting is dat de bouw start in 2020.

Andere nieuwsberichten

wUrck ontwerpt voetgangersbrug tussen Erasmus MC en Little C

Vandaag, 13:52

Architect@Work Rotterdam – goed om elkaar weer te spreken

Vandaag, 13:40

BDG ontwerpt ruimtelijk kindcentrum voor Amsterdamse Centrumeiland

Vandaag, 12:30

Nominaties 'Zorggebouw van het Jaar 2020' bekend

Vandaag, 12:00

Masterplan van BDP voor groene woonwijk in Putten

Vandaag, 14:09

Wiebes: kernenergie in toekomst niet duurder dan zon- en windenergie

Vandaag, 09:54

'Eindhoven wordt groot internationaal treinknooppunt'

Vandaag, 09:26

19 het atelier wint Design & Build-opdracht in Emmeloord

Gisteren, 16:00

33e editie Jaarboek Architectuur in Nederland gepresenteerd

Gisteren, 09:55

Delfzijl huisvest eerste recycler van vervuild staal ter wereld

21 september, 11:25
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan