Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Moedt BV
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Egbertdeboerfotografie
Copyright: Moedt BV

Strakke nieuwbouw in historisch winkelcentrum

4 maart 2019, 14:50
In de Herestraat in het centrum Groningen heeft Urban Climate Architects winkelruimte en tien woningen gerealiseerd. De locatie tussen en tegen monumenten uit de 16e eeuw, met een geringe bouwplaats betekende een complexe opgave.

Urban Climate Architects kreeg de opdracht om een gebouwensemble met meervoudig programma te realiseren in de belangrijkste winkelstraat van Groningen. “Een hoofdstraat uit de tijd van de Hanzesteden, waarbij een machtig vertoon van rijkdom en historie de architectuur kenmerkt”, zo omschrijft het architectenbureau de situatie.

Op dit verleden heeft Urban Climate Architects een aanvulling willen zoeken, door een nieuwe tijdlaag toe te voegen, legt het bureau uit. Het resultaat bestaat uit tien woningen en bijna 1.500 m2 winkelruimte in nieuwbouw met een sober en open uitstraling en een middeleeuws pand dat onderdeel is geworden van het totale ensemble.

Verticaal
De architecten hebben de plint ontworpen als de drager voor een ontwikkeling naar een luchtige kroon. De architectuur verjongt naar boven toe met kleine ingrepen in de kolommen. Die geven de nieuwbouw een hoog verticaal karakter, in contrast met de horizontale opbouw van de buurpanden.

De openheid van de opbouw introduceert volgens het architectenbureau een nieuwe laag in de omgeving, afwijkend van de veelal anonieme bestaande bovenbouw. De eigen identiteit van de nieuwbouw heeft Urban Climate Architects aangevuld door extra detaillering van hand gesmeed ijzerwerk. Tegelijkertijd zorgt het overeenkomstig kleurgebruik voor eenheid tussen de nieuwbouw en het middeleeuwse buurpand.

Detaillering
Materiaal en detaillering onderscheiden de opbouw en uitstraling van de verschillende functies. De plint sluit aan bij de winkelstraat door het gebruik van een grijze natuursteen, waarbij de architecten een subtiel verschil in uitvoering hebben gemaakt tussen het monumentale deel en de nieuwbouw.

Boven de winkelruimte zijn de woningen tot en met het dakvlak ontworpen en gedetailleerd in een nederiger stijl, aldus de architecten. Alle woningen beschikken over grote buitenruimten. De woningen op het daklandschap hebben een luchtiger uitwerking door de gevel van verlijmd glas.

Complexe bouwopgave
De minimale bouwplaats, te midden van historische monumenten in een omgeving met hoge archeologische waarde zorgde voor een complexe bouwopgave, aldus het architectenbureau. “De samenwerking tussen opdrachtgever, gemeente, architect en bouwers is cruciaal geweest voor het succes van het project”, stelt Urban Climate Architects.

Door de kelder als afzinkkelder uit te voeren konden de kelderwanden zakken, terwijl de archeologische dienst onderzoek kon uitvoeren. Tegelijkertijd werd schade aan de buurpanden door graafwerkzaamheden voorkomen.

Gefaseerd
De bouwkraan is geïntegreerd in de liftschacht voor de verdiepingen. Hiermee kon nagenoeg zonder bouwplaats worden gewerkt en tevens het project worden gefaseerd, leggen de architecten uit.

Na het realiseren van het winkeldeel (kelder, begane grond en eerste verdieping) werd een bouwplaats op het dak gecreëerd voor het bouwen van de woningen. De winkel kon al open voordat de woningen voltooid waren. Het winkeldeel is uitgevoerd met een staalskelet; de woningenzijn uitgevoerd met een houtskelet.

Andere nieuwsberichten

Orthopedisch Centrum naar ontwerp van EGM geopend

3 uur geleden

Woongebouw met royale ruimten naar ontwerp RoosRos

3 uur geleden

Houten kap als identiteitsdrager en verbinder voor station Assen

Vandaag, 12:23

Licht op groen voor Architect@Work Rotterdam

Vandaag, 10:05

Arna Mackic vraagt aandacht voor Srebrenica-bloedbad

2 uur geleden

Onderzoek: miljardentekort dreigt voor woningcorporaties

Vandaag, 09:57

'Te weinig aandacht voor ventilatie bij versoepeling coronaregels'

Vandaag, 09:30

BAM: 'pijnlijke maar noodzakelijke' afbouw internationale divisie

3 juli, 3:30

'Twee op vijf basisschoolleerlingen in verouderd gebouw'

3 juli, 9:33

Inschrijving voor Herengracht Industrie Prijs 2021 geopend

3 juli, 9:00
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan