Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkplaats (links) en lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkplaats (links) en lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Lunchroom EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Werkatelier EEHT
Copyright: Annelore van Herwijnen
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten
Copyright: Ateliereen Architecten

Leysner ontwerpt interieurs bijzondere lunchroom met werkatelier

25 februari, 13:41
Aan de voet van een molen in het centrum van Best heeft zorginstelling Cello een lunchroom en een werkplaats voor haar cliënten met een verstandelijke beperking gerealiseerd. Bureau voor interieurarchitectuur Sheryl Leysner heeft voor de gebouwen respectievelijk een kleurrijk en een prikkelarm interieur ontworpen.

Zorginstelling Cello creëert plekken waar haar cliënten activiteiten en werkzaamheden kunnen doen, die passen bij hun mogelijkheden en wensen. Zo biedt de instelling mensen met een beperking de mogelijkheid om zich te ontplooien, in de beschutting van begeleiders.

Bij molen De Volharding in Best heeft Cello lunchroom EEHT en een werkplaats gerealiseerd, rond een concept dat thee centraal stelt. In de lunchroom kunnen gasten iets eten en wordt thee met een compleet ritueel geserveerd; in de werkplaats worden bijvoorbeeld ingrediënten voor de thee gedroogd, vermalen en verpakt.

Oude balken
Het voormalige woonhuis bij de molen is grondig gerenoveerd om plek te bieden aan de lunchroom. Naar ontwerp van Ateliereen Architecten zijn drie buitengevels behouden en is een vierde gevel vervangen door glas voor een aansprekende en transparante entree. Het dak en het interieur zijn geheel vernieuwd.

Sheryl Leysner was al vanaf de fase van conceptontwikkeling betrokken en kon daardoor meedenken over het opnieuw opbouwen van het casco. Op haar voorstel is de constructieve vloer uitgevoerd als afwerkingsvloer, in de vorm van een gevlinderde betonvloer met zwart pigment.

De verdiepingsvloer en de dakconstructie zijn opnieuw opgebouwd met, naar idee van Leysner, balken in het zicht. “Het zijn oude balken die ik heb uitgezocht en laten testen door een constructeur”, zegt ze. “Ze geven een karakteristieke sfeer; anders had het interieur een uitstraling van nieuwbouw gekregen.”

Kop-en-schoteltjes
De trap is gemaakt van nieuw hout, maar verder zijn in het interieur van de lunchroom vooral tweedehands producten of hergebruikte materialen toegepast. Voorbeelden zijn de tafelbladen, de tafelpoten, het barfront en deuren. De meubels zijn door het bureau van Leysner ontworpen en gemaakt door een interieurbouwer. Alle verlichtingsarmaturen zijn van Ruwe Bolster, Leysners eigen merk.

“Bij elk project dat we doen, passen we een ontwerp toe dat het verhaal van de opdrachtgever vertelt”, legt ze uit. “Hier zijn bijvoorbeeld de verlichtingsarmaturen gemaakt van kopjes, schoteltjes en ander keramiek dat uit een atelier van Cello komt waar ook mensen met een beperking werken.”

“We hebben voorwerpen gebruikt die ze nog hadden staan, maar er zijn ook producten die we speciaal bij het keramiekatelier hebben besteld. Verder hebben we nog een combinatie gemaakt met een aantal vintage onderdelen.”

Naast de lunchroom bevindt zich op de begane grond een toiletblok, de kleedruimte voor het personeel en de keuken. Op de verdieping ligt een werkruimte voor medewerkers van Cello en, indien nodig, time out-ruimte voor het lunchroompersoneel. Een grote vide aan de voorzijde en een vide rond de trap zorgen voor de gewenste openheid en het contact tussen de verdieping en de lunchroom.

Werkplaats ademt rust
De lunchroom ligt aan een klein pleintje, met aan de andere zijde de nieuw gerealiseerde werkplaats. Met een sheddak-achtige constructie heeft Ateliereen het gebouw een wat industriële uitstraling gegeven, maar de werkplaats vormt architectonisch een duidelijke eenheid met het voormalige molenhuis. De vorm van het dak draagt in het interieur bij aan een visuele opdeling van de grote open ruimte.

De ruimte bevat werkplekken, een lunch-gedeelte en een kantoortje voor de Cello-medewerkers. Terwijl Leysner het horeca-gedeelte kleurig en uitnodigend heeft gemaakt, heeft ze het interieur van de werkplaats rustiger vormgegeven; de mensen die hier werken zijn gevoeliger voor prikkels.

Het plafond is voorzien van akoestisch spuitwerk, in de massa gekleurd in een camel-tint. De verlichtingsarmaturen zijn niet in het plafond verwerkt, maar zweven er ‘luchtig’ onder, zegt Leysner. Een van de wanden is voorzien van een grote foto met een theeveld. Dankzij de grote ramen valt er ruim daglicht in het gebouw.

Ruimtescheidende kast
In de open ruimte vormt een kast – een schijnbaar willekeurige stapeling van vakken met deuren en laden – de scheiding tussen het gebied met werplekken en het gebied voor de lunch. Het meubilair voor de werkplekken is zo ontworpen dat de cliënten het gevoel van een eigen, min of meer besloten plekje hebben; wanneer je staat, kun je echter de ruimte overzien.

In de werkplaats zijn juist vooral nieuwe materialen toegepast. Allen de stoelen in de lunchruimte zijn tweedehands en het hout van de stamtafel is hergebruikt. En ook hier bungelen lampen, gemaakt van keramische producten uit eigen Cello-atelier.

Andere nieuwsberichten

Mecanoo zoekt voor hotelinterieur inspiratie in lokale identiteit

Gisteren, 16:22

Gevarieerde architectuur voor grootschalige woongebouw

Gisteren, 12:03

Maastunnel heropend na grondige renovatie

Gisteren, 10:05

Video: Arne Quinze’s dialoog met Calatrava

16 augustus, 2:00

Wederopbouw Notre-Dame hervat na onderzoek

Gisteren, 10:34

'Herstel stadion AZ kost zeker een jaar'

16 augustus, 6:31

Nederlands spoor loopt sneller vol dan gedacht

16 augustus, 5:20

Kabinet keert terug naar oorlogshoofdkwartier

16 augustus, 3:43

QbiQ: 'We denken ook na over duurzamere business-modellen'

15 augustus, 2:09

Haagse Rijnstraat dicht om vallend glas ministerie

15 augustus, 12:18
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan