Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers
Copyright: Laurens Kuipers

MAS architectuur ontwerpt mytylschool in relatie met buitenwereld

20 februari, 12:04
Op het bosrijke terrein van Merem Revalidatie in Hilversum is mytylschool De Trappenberg, een aangepaste school voor kinderen met een handicap, gerealiseerd. De speciale onderwijsprocessen en de relatie met het omliggende bos hebben het ontwerp van MAS architectuur in sterke mate bepaald. MAS heeft het ontwerp gemaakt in samenwerking met Lies Willers.

De Trappenberg is een school voor speciaal onderwijs, voortgezet speciaal onderwijs en diplomagericht onderwijs voor kinderen en jongeren met een lichamelijke of meervoudige beperking. In de beginfase van het ontwerp is, onder leiding van MAS, gezocht naar de kernwaarden van de school en de wijze waarop dit ruimtelijk vorm zou moeten krijgen.

Bos geeft identiteit
Middels workshops zijn de eisen, wensen en dromen van de opdrachtgevers en de gebruikers geïnventariseerd. De focus lag niet op vorm en kleur, maar op functie, werkruimten , ateliers, comfort en duurzaam gebruik, aldus MAS.

Architect Daan ter Avest vertelt dat in de gesprekken met de leerlingen de locatie, in het bos, bepalend voor de identiteit bleek. Daarom heeft het bureau de relatie tussen werkruimten, lokalen en het bos zo sterk mogelijk gemaakt. Een open plek in het bos aan de zuidzijde van het toekomstige gebouw heeft de situering mede bepaald.

Alle verblijfsruimten hebben maximale daglichttoetreding en vrij zicht op het bos en de open plek, aldus MAS. Door te openen delen in de grote raampartijen is het bos letterlijk in geuren en kleuren te ervaren. De onderwijsruimten op de begane grond hebben direct toegang tot het speelplein. Grote overstekken voorkomen dat de daglichttoetreding niet storend wordt in de aula.

Buitenwereld naar binnen
Ook in maatschappelijke zin is gezorgd voor een relatie met de buitenwereld. In het gebouw zijn ruimten opgenomen als een kooklokaal, winkel en leerbedrijf, die alle vanuit de centrale entree toegankelijk zijn. Zo kunnen ook ouders en bezoekers deze ruimten betreden en kunnen de leerlingen binnen de veilige kaders van de school kennis maken met de realiteit van de buitenwereld, legt MAS uit.

Zorgfuncties van Merem Revalidatie zijn geïntegreerd in het schoolgebouw, onder andere met behandelruimten en een zwembad. Dergelijke ruimten zijn eenvoudig bereikbaar vanuit de onderwijsruimten. Ook is er een volwaardige sportzaal in het ontwerp opgenomen.

Duurzaam
Het architectenbureau heeft de mytylschool ontworpen op basis van de Trias Energetica. Al in een vroeg stadium is rekening gehouden met de energetische consequenties van bepaalde ontwerpkeuzes; dat heeft volgens MAS geresulteerd in een zuinig en verantwoord gebouw.

Ook is in het ontwerp van het schoolgebouw rekening gehouden met een mogelijke andere bestemming in de toekomst. “Het gebouw is eenvoudig om te vormen naar appartementen”, aldus MAS. “De nodige aanpassingen zijn al voorzien en ook energetisch is dit doorgerekend.” Voorlopig is het zicht op het bos bestemd voor de scholieren en werknemers van De Trappenberg.

Andere nieuwsberichten

Genomineerden Next Step Award 2019 bekend

Gisteren, 16:46

Flessenrek als blikvanger en verbinding in hoofdkantoor Bols

Gisteren, 15:17

Oud stadhuis Bolsward verbouwd tot cultuurhistorisch centrum

Gisteren, 14:59

School annex dorpshuis ontworpen op de krimp

Gisteren, 13:44

Minder geheimhouding over renovatie Binnenhof

Gisteren, 09:38

'Grenssteden niet zo aantrekkelijk door grens'

Gisteren, 09:20

Nieuw hoofdkantoor met DC voor Welkoop

21 mei, 2:55

35 miljoen voor twaalf 'iconische' monumenten

21 mei, 2:35

Architect I.M. Pei overleden

17 mei, 12:31

Avond in De Balie rond de verantwoordelijkheid van architecten wanneer ze voor dictatoriale regimes werken

17 mei, 9:09
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan