Ja, denk met me mee rond de
materialisering van mijn project
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Begane grond
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv
Eerste verdieping
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv
Tweede verdieping
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Copyright: Nelissen Steenfabrieken
Begane grond
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv
Eerste verdieping
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv
Tweede verdieping
Copyright: Architectengroep PSK / UAU collectiv

Beeldbepalend hoofdkantoor voor baksteenfabrikant

14 februari 2019, 15:32
Voor Nelissen Steenfabrieken is in het Belgische Lanaken een nieuw hoofdkantoor met showroom gerealiseerd. Het gebouw, ontworpen door Architectengroep PSK en UAU collectiv, is tegelijkertijd een toonbeeld van de bakstenen van het bedrijf en de mogelijkheden daarmee.

Nelissen Steenfabrieken formuleerde zo’n vijf jaar geleden de wens voor een nieuw ‘state-of-the-art’ hoofdkantoor met een experimentele showroom. Zowel exterieur als interieur zouden daarbij uitdrukking zijn van de drie pijlers ‘innovatie, co-creatie en duurzaamheid’. De nieuwbouw naar ontwerp van Architectengroep PSK en UAU collectiv is einde januari van dit jaar geopend.

Om innovatie een belangrijke plek te geven, hebben Architectengroep PSK en UAU Collectiv geen traditioneel kantoorgebouw willen ontwerpen. De bureaus kozen voor een letterlijke stapeling van volumes. Daarbij geen “doordeweekse stapeling”, waarbij de volumes half in elkaar zitten en de vloer- en plafondplaat in elkaar overlopen, aldus Massimo Pignanelli van UAU Collectiv. De drie volumes zijn daadwerkelijk op elkaar gestapeld; “een ingewikkelde en vernieuwende constructie”, zegt de architect.

Kruislings en ruitvormig
De drie volumes bestaan elk uit een rechthoek die als het ware is scheefgetrokken. Daarbij zijn de onderste en de bovenste bouwlaag aan een zijde geopend, zodat ze een soort scheve U vormen; de middelste bouwlaag is alleen in het midden open. De drie volumes zijn bovendien kruislings gestapeld. Daarbij is de onderste laag met de opening naar de hoofdweg gekeerd en het bovenste volume met de opening juist naar de achterkant, waar de fabrieksterreinen liggen.

De begane grond biedt plaats aan met name de entreezone en een aantal administratieve functies. De middelste laag doet in hoofdzaak dient als showroom. Het bovenste volume is niet toegankelijk voor publiek en fungeert als kantoorruimte; hier zijn de administratie-, directie- en vergaderruimten gesitueerd. Vides zorgen voor een visuele verbinding van de drie lagen en voor een gevoel van ruimtelijkheid. Een glazen overkapping van het atrium zorgt voor daglicht in het centrum van het gebouw. Het totale oppervlak beslaat 2143 m².

Esthetisch functioneel
De baksteenarchitectuur waarin het gebouw is uitgevoerd is een toonbeeld van de Nelissen-producten, alsook van de mogelijkheden daarmee. Guido Ieven van Architectengroep PSK geeft een voorbeeld van de wijze waarop het verhaal van de vorm en de functionaliteit elkaar ontmoeten: de toepassing van een gevelsysteem waarbij isolatie en steenstrips zijn gecombineerd. Op die manier konden de onderzijden van de overkragingen worden afgewerkt in baksteen en tegelijkertijd de gewenste BEN- (of BENG)norm worden gehaald, aldus Ieven.

Ook zijn uit het eigen assortiment bijvoorbeeld een bijzonder slanke baksteen, die ruimte schept voor extra isolatie, en een recent ontwikkelde steen met een ruwe uitstraling en schaduwlijnen toegepast. De dunne lijnen van deze baksteen suggereren dat er sprake is van smalle, gestapelde bakstenen. Opvallend is ook de grote glaspartij, waarop steenstrips zijn gelijmd, waardoor het gebouw op deze hoek lijkt te dematerialiseren.

Duurzaam en digitaal
De architecten hebben sterk ingezet op BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw). Het pand is voorzien van zonnepanelen en warmtepompen. Verwarming en koeling vinden plaats op lage temperatuur, door middel van vloerverwarming en klimaatplafonds. Ventilatie geschiedt in de eerste plaats op natuurlijke wijze via het atrium; daarnaast is er een ventilatiesysteem met warmteterugwinning.

De innovativiteit heeft de onderneming ook tot uitdrukking willen brengen in de presentatieruimten. Het nieuwe pand beschikt bijvoorbeeld over experimenteerruimten voor ontwerpers en een ‘experience room’ met een groot gebogen 180°-scherm. Ontwerpers kunnen aan de hand van fysieke stenen virtuele combinaties maken en uitwerkingen zien, legt het bedrijf uit. De nieuwe showroom is ingericht als een museale route waarbij de bezoeker de baksteen als kunstobject ontdekt, wederom in zowel de tastbare als de virtuele realiteit. 

Andere nieuwsberichten

Tjep. ontwerpt toegangspoort voor Paleis Het Loo

1 uur geleden

Kraaijvanger brengt 'Hollands licht' in vernieuwd provinciehuis Zuid-Holland

3 uur geleden

AIR kondigt nieuwe fysieke editie van Stadmakerscongres aan

Vandaag, 12:05

Wubben.Chan ontwerpt woningbouwproject voor ‘s-Gravenzande

Vandaag, 11:34

Remkes: stel natuur centraal en sta soms uitstel stikstofdoel toe

1 uur geleden

Nederlands vastgoed in trek bij offshorebedrijven

Vandaag, 10:03

Vastgoedadviseur: bedrijven voorzichtig met nieuwe kantoorruimte

Gisteren, 11:33

Behoefte aan bedrijventerreinen Noord-Brabant groter dan gedacht

Gisteren, 09:46

Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize 2022

3 oktober, 11:38

Jetten wil stroomverbruik overdag omlaagbrengen

3 oktober, 10:47
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
YVI Application Family
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan