Copyright: PM Visual
Copyright: PM Visual
Copyright: EVA architecten / Buro Beuk
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten
Copyright: PM Visual
Copyright: PM Visual
Copyright: EVA architecten / Buro Beuk
Copyright: EVA architecten
Copyright: EVA architecten

Schoolgebouw voor speciaal onderwijs biedt rust en overzicht

7 februari 2019, 11:13
EVA architecten heeft een basisschool ontworpen als twee afzonderlijke, maar verbonden volumes, robuust in materialisatie, zacht van vorm en licht van kleur. Het gebouw voor SO Fier, een school voor speciaal onderwijs, is ontworpen in opdracht van Stichting Primair Onderwijs Utrecht. De bouw is vorige week gestart.

Het schoolgebouw komt te staan in een groene ruimte in de Utrechtse wijk Tuindorp. De twee bouwdelen herbergen respectievelijk de onderwijs- en de gymfaciliteiten. De entree en het speellokaal vormen de programmatische verbinding van de twee volumes. Het project biedt een oppervlakte van 2.950 m2.

Het metselwerk van de gevel is opgedeeld in banden. De middelste band kraagt ter hoogte van de verdiepingsvloer uit en vormt een luifel bij de entree; zo vormt de uitkraging de architectonische verbinding tussen beide bouwdelen. De afgeronde hoeken verzachten het gebouw en verbinden op vloeiende wijze de verschillende buitenruimten, legt het architectenbureau uit.

Overzicht
Het programma bestaat uit vijftien groepsruimten, een technieklokaal, twee gymzalen, kantoren voor ambulante zorg en aanvullende ondersteunende ruimten. De school is specifiek ontworpen voor Speciaal Onderwijs Cluster 2, dat wil zeggen: onderwijs aan kinderen die doof of slechthorend zijn, of een taalontwikkelingsstoornis hebben. Overzicht voor leerling en docent is hierbij van groot belang.

Iedere groepsruimte heeft een eigen toilet en een extra werkplek als ‘luwtezone’. Vier groepsruimten vormen een cluster met een eigen leerplein, die grenzen aan de centrale patio. De patio zorgt voor daglicht op de leerpleinen en verbindt ruimtelijk en visueel de clusters met elkaar. Bovendien is de patio het letterlijke rustpunt in de school, waar leerlingen en docenten zich even kunnen terugtrekken.

Flexibel en energieneutraal
Bij het ontwerp heeft EVA architecten rekening gehouden met flexibiliteit in gebouwgebruik. De groepsruimten zijn bijvoorbeeld zodanig in te delen dat ze ook voor regulier onderwijs kunnen functioneren. Ook kunnen diverse ruimtes onderling worden gekoppeld en is veel dubbelgebruik mogelijk, aldus het architectenbureau.

Tijdens het ontwerpproces is de ambitie voor BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) bijgesteld naar geheel energieneutraal. Het gebouw voldoet in het ontwerp volledig aan klasse B van Frisse Scholen, met enkele punten uit klasse A, meldt het architectenbureau.

Voorts zijn diverse maatregelen ingepast om bij te dragen aan een grotere biodiversiteit. Zo is het lage dak tussen de bouwdelen ontworpen als groendak en in de gevel worden nestkasten voor vleermuis, gierzwaluw en huismus opgenomen.

Integraal
Door ook het interieur en de buitenruimtes in overleg met de gebruikers en de respectievelijke architectenbureaus te ontwerpen, heeft EVA architecten een extra laag kunnen toevoegen. Het interieur is ontworpen in samenwerking met NEST, het landschapsontwerp is gemaakt met Buro Beuk. Een afgestemd kleuren- en materialenpalet zorgt voor rust en samenhang.

Elke leeftijdsgroep heeft zijn eigen plein. De schoolpleinen worden alle zo groen mogelijk ingericht en zijn verbonden met de ruimtes aan de gevel. Materialen van het plein bij het voormalige schoolgebouw worden hergebruikt. Materialen uit het oude schoolgebouw worden ook gebruikt voor een kunstwerk op het nieuwe schoolplein: een wachthuisje bij de voetbalkooi.

“Leerlingen van SO Fier hebben destijds meegeholpen regenpijpen en andere spullen uit hun oude school te slopen”, laat EVA architecten weten. “Zij hielpen ontwerper Jan Jongert van Superuse Studios ook aan inspiratie.”

Andere nieuwsberichten

Ensemble van twee vrij indeelbare kantoorgebouwen in Buiksloterham opgeleverd

Gisteren, 15:10

Nieuwe gemeentehuis van Voorst vol biobased en duurzame toepassingen

Gisteren, 12:08

Permanente tentoonstelling Onze Koloniale Erfenis in Tropenmuseum geopend

Gisteren, 09:49

Zes lessen rond ‘Gestapeld wonen voor gezinnen’

27 juni, 5:22

Verbouwing hoofdkantoor DNB duurt langer door asbestverwijdering

Gisteren, 17:33

De Tinfabriek Naarden bekroond met eerste De Bazelprijs

Gisteren, 16:26

Gezondheidsschade door fijnstof neemt amper af, waarschuwt TNO

Gisteren, 11:03

TU Eindhoven tweede, TU Delft derde bij wedstrijd duurzaam bouwen

Gisteren, 10:22

Nederland proeftuin in groot Europees onderzoek naar slim laden

27 juni, 5:04

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

27 juni, 9:38
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan