Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Oostgevel
Copyright: Craftworks
Eerste verdieping (leefruimte)
Copyright: Craftworks
Begane grond (slaapverdieping)
Copyright: Craftworks
Langsdoorsnede
Copyright: Craftworks
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Copyright: Edmund Sumner
Oostgevel
Copyright: Craftworks
Eerste verdieping (leefruimte)
Copyright: Craftworks
Begane grond (slaapverdieping)
Copyright: Craftworks
Langsdoorsnede
Copyright: Craftworks

Een ascetische woonruimte in een oude kapel

6 februari 2019, 16:24
Voor een particuliere opdrachtgever heeft Londense architectenbureau Craftworks een voormalige kapel getransformeerd tot eigentijds woonhuis. Binnen de bestaande schil is een ruimtelijke, parelwitte leefruimte onder een gefacetteerd gewelf gerealiseerd. Het resultaat heet eenvoudigweg 'Chapel'.

Een voormalig Victoriaanse klooster in Zuid-Londen is in 2014 naar ontwerp van architectenbureau Craftworks getransformeerd tot appartementencomplex. Tot het complex behoorde ook een kapel; hoewel voor die functie gebouwd is het gebouw nooit ingewijd en als zodanig gebruikt.

Het gebouw werd evenmin meegenomen in de transformatie van de voormalige kloostergebouwen. Nieuwe appartementenbewoners zagen echter mogelijkheden om van de kapel een gastenverblijf voor vrienden en familie te maken; ze gaven Craftworks de opdracht de kapel te verbouwen tot een modern en flexibel te gebruiken woning, met behoud van de sfeer en ruimtelijkheid.

Behoud van sfeer en privacy
Een bijkomende uitdaging vormden de wensen van omwonenden met betrekking tot behoud van het religieuze erfgoed en het zicht op hun buitenruimten. De architecten hebben daarom de bestaande schaal en bakstenen schil van de kapel behouden en daarin het gewenste programma ingepast.

Een oplossing is gevonden in het creëren van een verdiepte woonlaag voor vier slaapkamers. Elke slaapkamer heeft grote glazen deuren die toegang geven tot het terras. Het realiseren van een verdiepte woonlaag, schiep meteen de mogelijkheid om Chapel te verrijken met een glooiende tuin.

Gefacetteerd gewelf
De begane grond biedt een royale leefruimte onder het gewelfde dak. In de ruimte staat een sculpturaal element, dat in vorm en materiaalgebruik enigszins refereert aan een kansel of een orgel. In deze verhoogde ‘studieplek’ kunnen bewoners zich desgewenst terugtrekken.

Het dak is een nieuwe constructie en bestaat uit een reeks hoekige vlakken, waarin driehoekige daklichten zijn verwerkt. Gedurende de dag zorgt dit voor een veranderend spel van lichtval, reflectie en schaduw op het gefacetteerde gewelf.

Materialen
De wanden van de voormalige kapel zijn voorzien van gepolijst wit kalkpleister. De wanden van de slaapverdieping en de vloeren zijn uitgevoerd in extra brede planken van sparrenhout; de lichte kleur contrasteert met het donkere gerookte eiken dat is gebruikt voor de vaste meubels en de trap die de leefruimte verbindt met de slaapverdieping.

Met het gebruik van natuurlijke materialen heeft Craftworks geprobeerd een ascetische sfeer te creëren. Aan de buitenzijde zijn voor het metselwerk oude bakstenen hergebruikt en komen de dakpannen van gesloopte panden in de omgeving.

Andere nieuwsberichten

Bedrijfsgebouw met open en zachte uitstraling door De Twee Snoeken

3 uur geleden

J.O.N.G. architecten presenteert houten vakantiewoning Oudemirdum

Vandaag, 12:21

Natuurhuis van architecten|en|en heeft prefab muren met stro

Vandaag, 11:23

Stuur nu jullie project in voor de prijs voor Schoolgebouw van het Jaar 2022

Vandaag, 09:00

META ontwerpt nieuw politiebureau in Torhout

4 uur geleden

Rijkswaterstaat schikt geschil Afsluitdijk voor 238 miljoen euro

Vandaag, 10:29

Strengere regels moeten zorgen voor meer zonnepanelen op daken

Vandaag, 09:37

Boek belicht geschiedenis ontwikkeling Grote Markt Oostzijde

20 mei, 1:17

Merendeel delta's zoals Nederland onbeschermd tegen stijging zee

20 mei, 9:48

‘Fouten in opdracht Afsluitdijk waren al jaar voor renovatie bekend’

20 mei, 9:13
Robert MuisRedacteur
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan