POST Rotterdam vanaf Coolsingel (noord)
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Gevel POST-toren
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel (zuid)
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Binnenrotte
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel-Stadhuisplein
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Binnenplaats aan het Rodezand
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Centrale Hal postkantoor
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Doorsnede
Copyright: ODA/Omnam
Situatie
Copyright: ODA/Omnam
Centrale hal en binnenplaats
Copyright: ODA/Omnam
Twee grote hallen
Copyright: ODA/Omnam
Voorgestelde 'piëdestal'
Copyright: ODA/Omnam
Binnenplaats voor en na ingreep
Copyright: ODA/Omnam
Diagram concept
Copyright: ODA/Omnam
Plattegrond concept
Copyright: ODA/Omnam
POST Rotterdam vanaf Coolsingel (noord)
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Gevel POST-toren
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel (zuid)
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Binnenrotte
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
POST Rotterdam vanaf Coolsingel-Stadhuisplein
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Binnenplaats aan het Rodezand
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Centrale Hal postkantoor
Copyright: Forbes Massie Studio voor Omnam/ODA
Doorsnede
Copyright: ODA/Omnam
Situatie
Copyright: ODA/Omnam
Centrale hal en binnenplaats
Copyright: ODA/Omnam
Twee grote hallen
Copyright: ODA/Omnam
Voorgestelde 'piëdestal'
Copyright: ODA/Omnam
Binnenplaats voor en na ingreep
Copyright: ODA/Omnam
Diagram concept
Copyright: ODA/Omnam
Plattegrond concept
Copyright: ODA/Omnam

Nieuwe impressies van verbouwing POST Rotterdam

4 februari 2019, 11:16
De herontwikkeling en verbouwing van het voormalige postkantoor aan de Rotterdamse Coolsingel zal dit jaar starten. Verantwoordelijk architectenbureau ODA New York heeft nieuwe beelden van het plan naar buiten gebracht.

Het iconische hoofdpostkantoor in het centrum van Rotterdam is gerealiseerd tussen 1915 en 1923 naar ontwerp van Gustav Cornelis Bremer. Na meer dan een decennium leeg te hebben gestaan, gaat het monumentale gebouw nu plek bieden aan een gemengd programma; aan de achterzijde verrijst een 150 meter hoge woontoren op een gewelfde plint.

Het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding is gemaakt door ODA New York, in nauwe samenwerking met architectenbureau Braaksma & Roos. Opdrachtgever voor het project is de internationale ontwikkelaar Omnam Investment Group.

Publiek
Het nieuwe POST Rotterdam wordt aan alle zijden toegankelijk. De bestaande ingangen blijven behouden en er komen vijf ingangen bij. De ingangen aan de Coolsingel en de Meent geven toegang tot de centrale hal als hart van het gebouw. De centrale hal wordt verbonden met de binnenplaats aan de achterzijde, richting het Rodezand.

Aan deze zijde komt een tweede hoofdingang, waardoor een passage ontstaat. Zowel de hal als de binnenplaats wordt publiek toegankelijk en biedt een programma met winkels, galeries, cafés en restaurants. Zo moet het doorwaardbare gebouw een nieuwe schakel in het stadscentrum worden.

Boogvormen
De bovenverdiepingen van het voormalige postkantoor gaan plaats bieden aan een luxe hotel. Boven de bestaande binnenplaats verrijst het nieuwe appartementengebouw. De toren krijgt een gewelfde plint en boogmotieven in de gevel, als verwijzing naar de bogen in de centrale hal van het postkantoor.

De gevelopeningen in de POST-toren verspringen en variëren in grootte en vorm, legt ODA uit. Die afwisseling betekent een onderscheid ten opzichte van de vele toren met glazen gevels, daarnaast maakt de torengevel “de elegantie van de grote hal” aan de buitenzijde zichtbaar.

Verbinding
Het landschapsontwerp voor POST Rotterdam wordt begeleidt door West 8. Dit bureau heeft ook het ontwerp gemaakt voor de herinrichting van de Coolsingel; hiermee kan de verbinding tussen beide projecten worden versterkt.

Andere nieuwsberichten

Bosvilla met een bijna mathematische opbouw

Gisteren, 17:27

Met Kelbergen 2.0 geeft HOH Architecten voorbeeld van verbetering door verdichting

Gisteren, 15:19

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

Gisteren, 14:29

Nominaties Interieur van het Jaar 2021 bekend

Gisteren, 12:16

'Mantra sober en doelmatig al zo oud als het Binnenhof zelf'

Gisteren, 16:13

China kampt met grote stroomtekorten

Gisteren, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan