Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk
Copyright: Walter Frisart FOTOwerk

Schaapkooi als nieuwe nederzetting in historisch landschap

15 januari 2019, 16:36
In opdracht van de provincie Drenthe heeft DAAD Architecten het ontwerp gemaakt voor een nieuwe schaapskooi op het Bargerveen in Zuidoost-Drenthe. Het nieuwe gebouwencomplex is stevig verankerd in het landschap, dat het bureau in samenwerking met Martijn van Dijken van Prolander heeft ontworpen.

Bargerveen, gelegen tussen Emmen en de Duitse grens, is een hoogveenreservaat en behoort tot de zogenoemde Natura 2000-gebieden. In het beschermde natuurgebied wordt gewerkt aan behoud en herstel van het aanwezige hoogveen. Een schaapskudde van circa 1.000 schapen en 80 runderen begrazen permanent het Bargerveen.

Situering
Voor de kudde is een nieuwe schaapskooi gerealiseerd in een gebied dat de overgang vormt van het oude hoogveen naar de akkerbouwgronden rond het dorp Welteveen. DAAD Architecten en Prolander hebben de bestaande hoogteverschillen van het terrein als contouren van het nieuwe inrichtingsplan gebruikt.

De nieuwe schaapskooi is gesitueerd op het hoogste deel van het terrein en op aanzienlijke afstand van de dorpsrand. De oriëntatie van de gebouwen komt overeen met de ontginningsrichting in het landschap. De architecten hebben gezorgd voor een sterke verankering van het complex in het landschap.

Tweevoudige functie
Het complex bestaat uit de schaapskooi met bedrijfsgebouwen en –woning, naast een horeca- en een informatieruimte als publieke functie binnen het plan. Samen vormen ze als het ware een eigentijdse Drentse nederzetting, aldus DAAD Architecten, met moderne materialen als gelamineerde houten spanten, grote glazen puien en pv-panelen op de daken.

De architecten hebben in het ontwerp een heldere scheiding gemaakt tussen het publieke en het bedrijfsmatige deel. Het bedrijfsmatige deel van de schaapskooi is georganiseerd rond een centraal erf en is niet toegankelijk voor publiek. Door middel van bijvoorbeeld een andere erfverharding hebben de architecten dit voelbaar gemaakt.

Grasbegroeiing
De positionering van de gebouwen ondersteunen efficiënte werklijnen. Steile dakvlakken kenmerken zich door antracietkleurige profieldaken of volledig geïntegreerde zonnepanelen. De flauw hellende daken hebben een grasbegroeiing, waardoor ze aansluiten op het omliggende landschap; tegelijkertijd refereren de grasdaken aan de plaggenhutten van de vroegere veenarbeiders.

De gevels zijn gemaakt van een gelamineerde houtconstructie op een betonnen plint, met een verticale semi-open houten gevelbekleding. Onder de overstekken zijn op diverse plekken nestkasten opgenomen. De verspringende nok biedt een strook voor ventilatie en extra daglichttoetreding in de schuren. Het publiek kan vanaf een balkon een blik in de schuren en op de dieren werpen.

Panoramisch uitzicht
Het gebouw met horeca en informatie heeft een alzijdig uitzicht over het Bargerveen. Het is prominent gesitueerd aan de schapendrift waarover de dieren naar de schaapskooi lopen. De toegangsweg vanuit het dorp en fiets- en wandelpaden ontsluiten het pand.

Het publieke gebouw kenmerkt zich door een groot grasdak en een talud. Grotere keien vormen accenten in de publieke route naar dit gebouw, alsook naar de activiteitenweide en de publieksbalkons in de schuren. Bovenop het publieke gebouw is een panoramaterras gerealiseerd.

Andere nieuwsberichten

Onverwachte materialen voor het interieur van een advocatenkantoor

Gisteren, 16:27

Monolithisch en toch poreus schoolgebouw door SADAR + VUGA en LENS°ASS Architecten

Gisteren, 14:35

Team NOAHH en Braaksma & Roos ontwerpt campus CSG Reggesteyn

Gisteren, 14:20

Studiospacious presenteert dynamisch woonensemble in Cuijk

Gisteren, 09:52

Regio Amsterdam wil 100 miljoen voor versnelde woningbouw

Gisteren, 10:19

CRa pleit voor een minister van Ruimte

Gisteren, 09:22

Museum Arnhem schuift nieuwe vleugel over stuwwal

23 november, 5:28

Gaasperdammertunnel volledig open voor verkeer

23 november, 4:00

Foto's + video: lichtfestival GLOW 2020

20 november, 4:57

'Lichtvervuiling in Nederland beter onder controle'

20 november, 9:55
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan