Voorontwerp van de uitbreiding van het Sparta-stadion
Copyright: Knevel Architecten
Stedenbouwkundige context van het Sparta-stadion
Copyright: Knevel Architecten
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Voorontwerp van de uitbreiding van het Sparta-stadion
Copyright: Knevel Architecten
Stedenbouwkundige context van het Sparta-stadion
Copyright: Knevel Architecten
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs
Impressie uitgebreid Nieuw Terbregge
Copyright: R4a architecten en ingenieurs

Sparta Rotterdam wil stadion en trainingscomplex uitbreiden

9 januari 2019, 11:54
Sparta Rotterdam wil zowel zijn stadion als zijn trainingscomplex uitbreiden. Deze week heeft de betaaldvoetbalclub zijn plannen gepresenteerd. De capaciteit van het stadion wordt vergroot door het veld te verlagen en het hoofdgebouw te vernieuwen.

De capaciteit van het stadion moet worden opgeschroefd met ongeveer 1.100 plekken, waardoor er in de toekomst in totaal 12.500 mensen kunnen zitten. Met de verlaging van het speelveld kunnen er meer stoelen worden ingevoegd tussen het veld en de tribunes. Ook worden de toilet- en horecavoorzieningen in de gracht vernieuwd en uitgebreid.

Knevel Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp van de uitbreiding en vernieuwing van het stadion. De van buitenaf meest zichtbare ingreep is de vernieuwing van het hoofdgebouw, dat zich aan de kant van het spoor en de Van Nelle Fabriek bevindt (aan de andere kant staat Het Kasteel, dat ongemoeid blijft in de plannen). Het hoofdgebouw wordt uitgebreid, heringedeeld en krijgt een nieuwe uitstraling.

In het hoofdgebouw worden de spelersvoorzieningen en de faciliteiten voor de media verbeterd, de skyboxen en lounge uitgebreid en de fanshop vergroot. De huidige ruimten worden gehandhaafd en in oppervlakte vergroot en qua uitstraling verbeterd. Door deze maatregelen moet het stadion ook weer ‘UEFA-waardig’ worden, zodat er internationale wedstrijden gespeeld kunnen worden.

Volledige hoogte
Het hoofdgebouw wordt uitgebreid van 6.000 naar 10.000 vierkante meter, door het gebouw aan beide zijden over de volledige hoogte uit te breiden, de onderste drie verdiepingen uit te breiden naar de voorzijde en de buitenzijde van het bovengelegen kantoorvolume te vergroten. Het bestaande centraal gelegen trappenhuis maakt plaats voor een nieuwe langgerekte verkeerszone met roltrappen die de drie belangrijkste verdiepingen met elkaar verbinden.

De gevel van de uitbreiding bestaat voor een groot deel uit glas, waardoor de achterliggende functies en de bewegingen van bezoekers, spelers en sponsoren van buitenaf goed zichtbaar zijn.

Om de bestaande houten gevel in het nieuwe beeld te integreren is ervoor gekozen om een stijlenritme toe te voegen dat zowel de hogere als de lagere verdiepingen met elkaar verbindt. Binnen dit ritme wordt ter plaatse van de tweede, derde en vierde verdieping een transparant metalen gaaswerk aangebracht. In deze zone is tevens ruimte voor een grote banier.

De eerste verdieping wordt de meest open verdieping, waardoor de activiteiten die in de businesslounge plaatsvinden kunnen bijdragen aan de sociale veiligheid langs de naastgelegen Horvathweg.

Nieuw Terbregge
Voor de uitbreiding van Sportcomplex Nieuw Terbregge, dat is gelegen tussen de snelweg A20 en Hillegersberg, is R4a architecten en ingenieurs aangesteld. Op de wedstrijden in het stadion in Spangen na worden alle voetbalactiviteiten van de club ondergebracht op deze locatie. Er komen faciliteiten voor de A-selectie, Jong Sparta, de jeugd en de amateurtak van de club.

Het bestaande sportcomplex aan de Bok de Korverweg wordt voor een deel vervangen en aan de noordwestzijde uitgebreid. Op deze manier kan een logische, doorlopende ontwikkelingsrichting van de amateurvereniging via de jeugdopleiding naar het topsportgedeelte van Jong Sparta en de A-selectie gemakkelijk worden georganiseerd, aldus het R4a.

In de plannen wordt de topsport gepositioneerd aan de noordzijde en kan voor de selectie een exclusieve toegang tot het terrein vanaf de Marie Overeijnderweg worden gerealiseerd.

Binnen het complex worden de overgangen tussen de verschillende afdelingen verduidelijkt door middel van een heldere routing en materialisatie, door passages en een centrale hal tussen de jeugdopleiding en topsport.

R4a streeft in de uitwerking van het ontwerp naar verbinding en verbondenheid tussen de verschillende afdelingen en tussen binnen en buiten. Lange zichtlijnen en doorzicht naar de omliggende voetbalvelden benadrukken de centrale ligging van het gebouw in het sportpark en de groene omgeving.

Tribune
Vanaf de entreezijde van het sportpark vormt de bestaande tribune het centrale punt tussen het bestaande gebouw en de uitbreiding. De tribune is destijds, in het oorspronkelijke ontwerp, gepositioneerd op de middenas van het veld en blijft die positie behouden.

De functies rondom de fysieke aspecten van het voetbal zoals fitness en oefenzalen worden gepositioneerd op de begane grond van de uitbreiding. De nieuwe kleedruimten aan de westzijde zijn gegroepeerd in een enkel-laags, langwerpig en verbindend blok.

Het kleedkamer-blok wordt (net als de bestaande volumes in het gebouw) solide en in metselwerk uitgewerkt. Er wordt hierbij gezocht naar zowel een monolithische eenheid als naar herkenbaarheid van de verschillende teams. De zuidelijke kopzijde van dit volume huisvest een uitbreiding van de kantine met een nieuwe ‘clubserre’.

De door Sparta gewenste transparantie wordt in de architectuur bereikt door middel van verdiepingshoge glas- en vliesgevels. De kantoren van de staf worden op de verdieping gepositioneerd aan de Noordzijde, waardoor in de avond vanuit de accommodatie geen geluid- en lichthinder richting de omliggende woningen zal bestaan. Lesruimten en spelerslounge bevinden zich ook op de verdieping en worden voorzien van balkons met zicht op de omliggende velden.

Overleg
Sparta laat weten dat de club in overleg is met de gemeente Rotterdam over de uitbreidingsplannen voor zowel het stadion als het trainingscomplex en dat er wordt gesproken met andere partijen over de financiering van de plannen.

Andere nieuwsberichten

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

MVRDV blaast 'eigen' paviljoen Expo 2000 nieuw leven in

Gisteren, 14:43

Duurzaam paviljoen met 'all-electric' restaurant op vliegbasis Soesterberg

Gisteren, 14:20

Woongebouw vervangt kantoorgebouw De Utrecht aan Coolsingel

Gisteren, 13:03

Raad Utrecht stemt voor omstreden windmolens in groene polders

Gisteren, 09:48

'Groot deel monumentensubsidie naar kerken'

Gisteren, 09:17

‘Bijdrage gemeente aan stadion Feyenoord onvoldoende onderbouwd’

9 juli, 5:26

Nieuw onderzoek naar eeuwenoude graven onder Binnenhof

9 juli, 10:16

Europese Commissie: binnen vier jaar zes keer zoveel waterstof

9 juli, 9:42

Uitreiking Gulden Feniks 2020 in november

8 juli, 4:37
Ronnie WeessiesRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan