Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff
Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

De Gele Hesjes tegen de Groene Khmers

8 januari 2019, 9:15
Het is begonnen. Het concept klimaatakkoord ligt er en wat blijkt: we moeten nu echt concreet aan de bak om ‘Parijs’ te halen. En dat kost geld. Best veel geld zelfs. En zoals verwacht brandt nu de discussie pas echt los. De burger voelt zich ‘gepakt’. De activist klaagt dat het bedrijfsleven de dans ontspringt. Iedereen vindt de voorgestelde maatregelen waardeloos, want ze gaan ofwel te ver of niet ver genoeg. De deskundige vindt ze bovendien ondoordacht. En ineens blijkt de klimaatontkenner weer springlevend.

In de media – vooral de ‘sociale’ – buitelen meningen, feiten, ideeën, verdachtmakingen en verwensingen over elkaar heen. Voor elk denkbaar standpunt is passend bewijs voorhanden. Dat was natuurlijk al zo, maar de discussie verhardt nu de rekening er ligt. Gezaghebbende wetenschappers moeten zich ineens verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie door anonieme trollen. Ze behoren namelijk tot de ‘klimaatindustrie’ die profiteert van alle plannen. Conservatieve opiniemakers worden er op hun beurt door activisten van beschuldigd zich door de fossiele industrie te laten betalen voor het verspreiden van desinformatie. Welig tieren de complottheorieën.

Als er één ding hieruit blijkt, dan is het dat de klimaatdiscussie in recordtijd de politieke agenda en het maatschappelijk debat heeft veroverd. Wie had dat twee jaar terug durven hopen? In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen wees niets erop dat het nieuwe kabinet zichzelf het groenste ooit zou willen noemen. Duurzaamheid was, behalve bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren, een verplicht maar veelal zielloos paragraafje in de verkiezingsprogramma’s. Sindsdien is het verbazingwekkend snel gegaan.

Over het akkoord zelf. Of het de juiste maatregelen zijn kan ik persoonlijk niet echt beoordelen. De werkwijze met klimaattafels lijkt me op zich een verstandige. Of het bedrijfsleven inderdaad wordt ontzien en of dat al dan niet terecht is, kan ik ook niet overzien. Wat ik wel weet is dat we natuurlijk geen economische neergang willen veroorzaken en dat uiteindelijk – in de stap van 49% naar 100% CO2-reductie –toch alles en iedereen aan de beurt komt. Dat de belastingbetaler de rekening krijgt voorgeschoteld lijkt me logisch. Wie anders? Bedrijven betalen trouwens ook belasting, weet ik toevallig.

Dat de verduurzaming van (eigen) woningen zoveel heftige emoties opwekt, met de warmtepomp als middelpunt van hoon en toorn, begrijp ik niet. Het akkoord gaat uit van verduurzaming bij gelijkblijvende woonlasten (par. C1.1, pag. 21 – dus op zich nog best vooraan!), bijvoorbeeld door woninggebonden financieringen aan te bieden waarbij de besparing op de energiekosten, in combinatie met subsidies, de financieringslasten dekt (par. C1.5, pag. 27-29). Hebben de critici dit niet gelezen?

Ik relativeer doelbewust. De hoge toon op Twitter is weliswaar vermakelijk maar verre van productief en zelfs gevaarlijk. Uiteindelijk hebben alleen extremisten baat bij polarisatie. Wie de onvrede vergroot en het effectiefst mobiliseert – en dat doe je tegenwoordig niet meer met slogans en posters, maar met nepnieuws en alternative facts – trekt de aandacht naar zich toe en holt het midden uit. Wat we nu zien zijn de eerste voorboden van de Provinciale Statenverkiezingen van komend voorjaar, waar zoals bekend veel op het spel staat.

Laat je daarom door niets of niemand verleiden tot zinloze, extreme standpunten maar durf, haast in weerwil van de tijdgeest, te kiezen voor het compromis. De oplossing kan namelijk alleen uit het midden komen. Wees moedig en verstandig en schaar je achter dit klimaatakkoord. Een akkoord waarvan je best mag vinden dat het beter en anders had gekund, of slimmer, of eerlijker, of wat dan ook. Je hebt ongetwijfeld gelijk, maar begrijp daarvan de relativiteit.

Laat de gele hesjes en de groene Khmers maar matten en moddergooien. Wij kijken wel toe vanaf de zijlijn, geamuseerd en geërgerd (‘groen en geel’ wordt hier met terugwerkende kracht etymologisch verklaard), omdat we snappen waar het écht om gaat. Dat dat ‘waardeloze’ klimaatakkoord er komt. En snel ook.


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.
Toon alles

Andere nieuwsberichten

Tangram organiseert expositie over AI en de zachte waarden van architectuur

54 minuten geleden

Nederland als vegan-land heeft vele positieve effecten

Gisteren, 16:24

BurtonHamfelt verzorgt aanpassing en uitbreiding van modulair schoolgebouw

Gisteren, 12:59

Zeven architectenbureaus ontwerpen eerste woningen De Suikerzijde

Gisteren, 11:09

Kabinet trekt 11 miljoen euro extra uit voor bibliotheken

Gisteren, 16:49

D66 wil dat zonnepanelen kunnen ‘meebewegen’ met stroompieken

Gisteren, 10:31

Instanties gaan samenwerken bij aanpak woningen aardbevingsgebied

11 april, 4:37

Schuilkerk Ons’ Lieve Heer op Solder is Europees erfgoed

11 april, 3:39

Gemeente Den Haag maakt afspraken voor verduurzaming

11 april, 10:01

Vrees in Zuid-Holland dat De Jonge regie op woningbouw overneemt

10 april, 4:17
Joost EctorArchitect
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan