Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff
Joost Ector
Copyright: Maarten van Haaff

De Gele Hesjes tegen de Groene Khmers

8 januari 2019, 9:15
Het is begonnen. Het concept klimaatakkoord ligt er en wat blijkt: we moeten nu echt concreet aan de bak om ‘Parijs’ te halen. En dat kost geld. Best veel geld zelfs. En zoals verwacht brandt nu de discussie pas echt los. De burger voelt zich ‘gepakt’. De activist klaagt dat het bedrijfsleven de dans ontspringt. Iedereen vindt de voorgestelde maatregelen waardeloos, want ze gaan ofwel te ver of niet ver genoeg. De deskundige vindt ze bovendien ondoordacht. En ineens blijkt de klimaatontkenner weer springlevend.

In de media – vooral de ‘sociale’ – buitelen meningen, feiten, ideeën, verdachtmakingen en verwensingen over elkaar heen. Voor elk denkbaar standpunt is passend bewijs voorhanden. Dat was natuurlijk al zo, maar de discussie verhardt nu de rekening er ligt. Gezaghebbende wetenschappers moeten zich ineens verdedigen tegen beschuldigingen van corruptie door anonieme trollen. Ze behoren namelijk tot de ‘klimaatindustrie’ die profiteert van alle plannen. Conservatieve opiniemakers worden er op hun beurt door activisten van beschuldigd zich door de fossiele industrie te laten betalen voor het verspreiden van desinformatie. Welig tieren de complottheorieën.

Als er één ding hieruit blijkt, dan is het dat de klimaatdiscussie in recordtijd de politieke agenda en het maatschappelijk debat heeft veroverd. Wie had dat twee jaar terug durven hopen? In de aanloop naar de laatste Tweede Kamerverkiezingen wees niets erop dat het nieuwe kabinet zichzelf het groenste ooit zou willen noemen. Duurzaamheid was, behalve bij GroenLinks en de Partij voor de Dieren, een verplicht maar veelal zielloos paragraafje in de verkiezingsprogramma’s. Sindsdien is het verbazingwekkend snel gegaan.

Over het akkoord zelf. Of het de juiste maatregelen zijn kan ik persoonlijk niet echt beoordelen. De werkwijze met klimaattafels lijkt me op zich een verstandige. Of het bedrijfsleven inderdaad wordt ontzien en of dat al dan niet terecht is, kan ik ook niet overzien. Wat ik wel weet is dat we natuurlijk geen economische neergang willen veroorzaken en dat uiteindelijk – in de stap van 49% naar 100% CO2-reductie –toch alles en iedereen aan de beurt komt. Dat de belastingbetaler de rekening krijgt voorgeschoteld lijkt me logisch. Wie anders? Bedrijven betalen trouwens ook belasting, weet ik toevallig.

Dat de verduurzaming van (eigen) woningen zoveel heftige emoties opwekt, met de warmtepomp als middelpunt van hoon en toorn, begrijp ik niet. Het akkoord gaat uit van verduurzaming bij gelijkblijvende woonlasten (par. C1.1, pag. 21 – dus op zich nog best vooraan!), bijvoorbeeld door woninggebonden financieringen aan te bieden waarbij de besparing op de energiekosten, in combinatie met subsidies, de financieringslasten dekt (par. C1.5, pag. 27-29). Hebben de critici dit niet gelezen?

Ik relativeer doelbewust. De hoge toon op Twitter is weliswaar vermakelijk maar verre van productief en zelfs gevaarlijk. Uiteindelijk hebben alleen extremisten baat bij polarisatie. Wie de onvrede vergroot en het effectiefst mobiliseert – en dat doe je tegenwoordig niet meer met slogans en posters, maar met nepnieuws en alternative facts – trekt de aandacht naar zich toe en holt het midden uit. Wat we nu zien zijn de eerste voorboden van de Provinciale Statenverkiezingen van komend voorjaar, waar zoals bekend veel op het spel staat.

Laat je daarom door niets of niemand verleiden tot zinloze, extreme standpunten maar durf, haast in weerwil van de tijdgeest, te kiezen voor het compromis. De oplossing kan namelijk alleen uit het midden komen. Wees moedig en verstandig en schaar je achter dit klimaatakkoord. Een akkoord waarvan je best mag vinden dat het beter en anders had gekund, of slimmer, of eerlijker, of wat dan ook. Je hebt ongetwijfeld gelijk, maar begrijp daarvan de relativiteit.

Laat de gele hesjes en de groene Khmers maar matten en moddergooien. Wij kijken wel toe vanaf de zijlijn, geamuseerd en geërgerd (‘groen en geel’ wordt hier met terugwerkende kracht etymologisch verklaard), omdat we snappen waar het écht om gaat. Dat dat ‘waardeloze’ klimaatakkoord er komt. En snel ook.


Joost Ector is architect-directeur van Ector Hoogstad Architecten. Voor Architectenweb schrijft Joost Ector iedere maand een column, waarin hij ontwikkelingen die van invloed zijn op het architectenvak van duiding voorziet.

Andere nieuwsberichten

Silvolde krijgt woonbuurt met 'rivierduin' als hart

55 minuten geleden

Nominaties Interieur van het Jaar 2021 bekend

3 uur geleden

'Doorgaande' transformatie Keilepand grotendeels afgerond

24 september, 3:23

WE architecten levert socialewoningbouwcomplex Zeeburgereiland op

24 september, 2:17

China kampt met grote stroomtekorten

Vandaag, 09:20

Beijing verscherpt toezicht op rekeningen Evergrande

24 september, 10:39

Polak Building gaat maandag weer open

24 september, 9:29

AIR lanceert Open Oproep eenzaamheid in Groot IJsselmonde

23 september, 3:49

TNO: ruim half miljoen huishoudens kampen met ‘energiearmoede’

23 september, 2:58

Amsterdam investeert vier miljard om uit coronacrisis te komen

23 september, 9:32
Joost EctorArchitect
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen by ODS
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan