Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: ATCHAIN
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

MVRDV ontwerpt gestapelde wolkenkrabber in Shenzhen

20 december 2018, 15:55
Een cluster van acht onderling verbonden bouwblokken, oprijzend vanaf vier podia en culminerend in een enkele ‘kroontoren’, dat is het winnende ontwerp van MVRDV voor de Chinese firma Vanke. Volgens het architectenbureau luidt het ontwerp een nieuwe generatie wolkenkrabbers in: die van de ‘driedimensionale stad’.

De competitie die projectontwikkelaar Vanke uitschreef, betrof zijn nieuwe hoofdkantoor in Shenzhen. De ontwikkelaar wilde niet alleen kantoorruimte voor het eigen personeel, maar een gebouw dat plaats zou bieden aan onder meer verhuurbare kantoren, winkelruimte, een restaurant, een hotel en veel buitenruimte.

Acht verschillende volumes
Dit gemengde programma zou moeten worden gesitueerd op twee percelen, die van elkaar zijn gescheiden door een weg. MVRDV stelde daarop voor om met een stapeling van acht blokken de weg te overbruggen en de percelen te verbinden. Het ontwerp voorziet in een 250 meter hoog gebouw dat in totaal 167.000 m2 aan vloeroppervlak biedt.

De acht blokken die, zoals MVRDV het ontwerp noemt, Vanke 3D City vormen, vertonen zowel architecturale diversiteit als samenhang. Elk blok vertegenwoordigt een ‘sleutelwoord’ dat is geïnspireerd op de kernwaarden van Vanke: 'gezondheid', 'energie', 'open', 'team', 'groen', 'natuur', 'toekomstig' en 'creatief'. De gevels krijgen alle een andere uitstraling.

Openingen en vensters
Vier van de blokken kenmerken zich doordat de gevel over een groot vlak naar achteren wordt geplaatst, dan wel door een complete doorboring van het volume. Daarmee creëert MVRDV ‘vensters op de wereld’, die plek bieden aan atria, parken en pleinen. Gecombineerd met daktuinen op elk blok bieden deze semi-openbare ruimten een groot aantal recreatieplekken.

“Door de gebouwen te openen, ontstaat een reeks van enorme, collectieve zalen met uitzicht over de baai en de stad”, zegt Winy Maas. “De pleinen, tuinen en zalen worden verbonden door trappen en liften. De verschillende volumes worden daarmee een continu stedelijk weefsel hoog boven de grond – een waarlijke driedimensionale stad.”

Verdiepte openbare ruimte
Aan de voet van Vanke 3D City komt een deels verzonken, groene ruimte. Deze openbare ruimte strekt zich van het tweede niveau onder de grond tot en met het eerste erboven, waarbij de bestaande weg wordt opgenomen in het landschap dat ze doorsnijdt.

Een netwerk van pleinen en wandelpaden biedt een beschaduwde en goed geventileerde ruimte, waar de inwoners een moment kunnen vluchten voor het tropische klimaat van Shenzhen. De openbare ruimte is de klok rond betreedbaar en geeft bijvoorbeeld toegang tot de commerciële en restaurant-verdiepingen, ondergebracht in de basis van de vier hoekblokken.

De bovengrondse wandelpaden van Vanke 3D City zijn zo ontworpen, dat ze kunnen aansluiten op de omliggende projecten. Op die manier hoopt MVRDV dat het voetgangersgebied van het Vanke-hoofdkantoor zich kan uitbreiden om gebouwen in het hele gebied met elkaar te verbinden.

Een nieuwe typologie
Het concept van de driedimensionale stad volgt uit twee parallelle onderzoekslijnen die MVRDM volgt. De eerste, zo legt het bureau uit, is gestart met het Vertical Village-project in 2009. Het was het beginpunt van een decennium onderzoek naar hoe sociale dynamiek en individualiteit kunnen worden behouden in dichte stedelijke omgevingen met behulp van clustertypologieën.

De tweede was een onderzoek naar de evolutie van wolkenkrabberontwerp, van de aanvankelijk slechts geëxtrudeerde rechthoekige dozen, via de meer onderscheidende  structuren met gestileerde vormen, tot de meer recente 'gekoppelde monoliet', aldus MVRDV.

Die laatste typologie houdt in dat twee of meer geëxtrudeerde structuren worden verbonden door luchtbruggen of een andere ‘collectief’ gebaar. De driedimensionale stad laat de geëxtrudeerde monoliet volledig achter zich, legt het architectenbureau uit.  Deze nieuwe typologie “maakt gebruik van de geclusterde vorm die is geïnspireerd door de verticale stad om een wolkenkrabber te creëren die voornamelijk is samengesteld uit collectieve gebaren.”

MVRDV werkt in het project samen met Arup. De voorbereiding op de locatie zijn begonnen; de bouw start naar verwachting in de zomer van 2019.

Andere nieuwsberichten

Variatie en textuur in woningbouwproject Heerhugowaard

21 minuten geleden

Groningse Oosterpark-projecten van KAW illustreren 'wijkvernieuwing 3.0'

2 uur geleden

Eigentijds waterfront voor Oud-Beijerland door team van RoosRos

Gisteren, 16:13

Realisatie omvangrijk CPO-project in Zutphen van start

Gisteren, 15:28

Nijmegen wil gebouw Museum Het Valkhof kopen

4 uur geleden

Aanpak Ringweg Zuid Groningen valt 111 miljoen euro duurder uit

4 uur geleden

Directiewisseling bij BoschSlabbers

Gisteren, 17:14

Nederlands getint team in finale stationsgebied Stockholm

Gisteren, 15:03

Aanpak aardbevingsgebied Groningen 'soms gekmakend'

Gisteren, 09:32

'Bijna 80 procent Nederlandse zonneparken in buitenlandse handen'

18 januari, 9:58
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan