Winnares Anastasia Maslova met de juryleden
Copyright: VELUX Group
‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova
Copyright: VELUX Group
Leden van het team Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu met de jury
Copyright: VELUX Group
‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu
Copyright: VELUX Group
Winnares Anastasia Maslova met de juryleden
Copyright: VELUX Group
‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova
Copyright: VELUX Group
Leden van het team Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu met de jury
Copyright: VELUX Group
‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu
Copyright: VELUX Group

Winnaars International VELUX Awards 2018 bekend

6 december 2018, 11:42
De VELUX Groep maakt bekend dat ‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova en ‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu de wereldwijde winnaars zijn van de International VELUX Award 2018 voor architectuurstudenten.

Negen regionale winnaars gaven live presentaties van hun projecten tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam; vervolgens selecteerde de jury – bestaande uit internationaal gerenommeerde architecten – de twee wereldwijde winnaars.

Zonlicht als vormgever
‘Light Forms Juggler’ door Anastasia Maslova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland werd als winnaar gekozen in de categorie Daylight in Buildings. Ze maakte indruk op de jury door relevante vragen te stellen over de manier waarop we vandaag de dag gebouwen ontwerpen. “Het project vertoont een rigoureuze verkenning van het daglicht in gebouwen op stedelijke schaal. Het toont een sterke architectonische denkgeest en het project werpt veel interessante vragen op”, aldus de jury.

Het project nodigt uit om een frisse blik te werpen op architectuur. Momenteel is onvoldoende verlichting in gebouwen een groot probleem. Maar tegelijkertijd is er voldoende zonlicht. Dus hoe kunnen we gebouwen zo vormgeven dat de maximale hoeveelheid natuurlijk licht wordt binnengelaten?

Het project suggereert een verandering in de vorm van gebouwen en hun openingen, waar rechthoekige vormen de penetratie van licht in de ruimte steeds meer beperken. Het analyseert ook verschillende alternatieve vormen die het potentieel van natuurlijke lichtpenetratie maximaliseren en ook de schaduwen onderzoeken die door gebouwen worden gecreëerd.

De weg effenen met licht
De wereldwijde winnaar in de categorie Daylight Investigations, ‘Road to Light’, kreeg de prijs voor een goed doordacht project. Het pakt een reëel probleem grondig aan en biedt een eenvoudige en praktische oplossing. “Het is een eenvoudige oplossing die het leven van kinderen in afgelegen plattelandsgebieden verandert. Door kleine stukjes lokale materialen te introduceren, stimuleert dit optimisme, groei en denken”, aldus de jury.

Het project, uitgevoerd door studenten van de Tianjin University in China, komt voort uit een zeer fundamentele behoefte aan een veilige doorgang tussen gemeenschappen. Door het gebrek aan een goede wegeninfrastructuur en elektriciteit in de bergachtige gebieden van landelijk China, kan naar school gaan zeer gevaarlijk zijn voor kinderen – vooral wanneer ze thuiskomen in het donker.

Het team stelt voor om een kleine hoeveelheid goedkoop fluoriet in de paden te leggen. Wanneer dit fluoriet overdag door daglicht is bestraald, gloeien de stenen ‘s avonds enkele uren na in heldere kleuren. Bijna alle provincies in China hebben grote fluorietmijnen en de verwerking van de ruwe steen tot bestrating maakt het economisch haalbaar voor arme landelijke gebieden.

Zeshonderd inzendingen
De twee winnende teams ontvingen hun prijs, samen met de algemene winnaars van de professionele architectencategorieën tijdens het slotgaladiner van het World Architecture Festival in Amsterdam op 30 november 2018.

De jury van dit jaar bestond uit Carme Pigém Barceló, Rick Joy, Li Hu, Saša Begivic en Martin Pors Jepsen. Ze  kozen uit ruim 600 ingezonden projecten uit 57 landen de negen regionale winnaars.

Het totale prijzengeld is € 30.000. Iedere regionale winnaar ontvangt € 1.250 om te verdelen tussen de teamleden en de docent die hun project ondersteunt. De twee wereldwijde winnaars ontvangen ieder € 5.000 om te verdelen tussen de teamleden en hun docent.

International VELUX Award
Op 1 september 2017 lanceerde de VELUX Groep deze achtste editie van de International VELUX Award voor architectuurstudenten. Met als centraal thema ‘Light of Tomorrow’ wil VELUX architectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht.

De International VELUX Award voor architectuurstudenten wordt sinds 2004 om het jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA). De prijs wordt erkend door: de European Assosciation for Architectural Education, het American Institute of Architecture Students, het Architectural Research Centers Consortium en de Association of Collegiate Schools of Architecture.

Andere nieuwsberichten

Genomineerden Next Step Award 2019 bekend

Gisteren, 16:46

Flessenrek als blikvanger en verbinding in hoofdkantoor Bols

Gisteren, 15:17

Oud stadhuis Bolsward verbouwd tot cultuurhistorisch centrum

Gisteren, 14:59

School annex dorpshuis ontworpen op de krimp

Gisteren, 13:44

Minder geheimhouding over renovatie Binnenhof

Gisteren, 09:38

'Grenssteden niet zo aantrekkelijk door grens'

Gisteren, 09:20

Nieuw hoofdkantoor met DC voor Welkoop

21 mei, 2:55

35 miljoen voor twaalf 'iconische' monumenten

21 mei, 2:35

Architect I.M. Pei overleden

17 mei, 12:31

Avond in De Balie rond de verantwoordelijkheid van architecten wanneer ze voor dictatoriale regimes werken

17 mei, 9:09
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan