Winnares Anastasia Maslova met de juryleden
Copyright: VELUX Group
‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova
Copyright: VELUX Group
Leden van het team Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu met de jury
Copyright: VELUX Group
‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu
Copyright: VELUX Group
Winnares Anastasia Maslova met de juryleden
Copyright: VELUX Group
‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova
Copyright: VELUX Group
Leden van het team Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu met de jury
Copyright: VELUX Group
‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu
Copyright: VELUX Group

Winnaars International VELUX Awards 2018 bekend

6 december 2018, 11:42
De VELUX Groep maakt bekend dat ‘Light Forms Juggler’ van Anastasia Maslova en ‘Road to Light’ van Yuhan Luo, Di Lan, Yuan Liu en Yusong Liu de wereldwijde winnaars zijn van de International VELUX Award 2018 voor architectuurstudenten.

Negen regionale winnaars gaven live presentaties van hun projecten tijdens het World Architecture Festival in Amsterdam; vervolgens selecteerde de jury – bestaande uit internationaal gerenommeerde architecten – de twee wereldwijde winnaars.

Zonlicht als vormgever
‘Light Forms Juggler’ door Anastasia Maslova van de Kazan State University of Architecture and Engineering in Rusland werd als winnaar gekozen in de categorie Daylight in Buildings. Ze maakte indruk op de jury door relevante vragen te stellen over de manier waarop we vandaag de dag gebouwen ontwerpen. “Het project vertoont een rigoureuze verkenning van het daglicht in gebouwen op stedelijke schaal. Het toont een sterke architectonische denkgeest en het project werpt veel interessante vragen op”, aldus de jury.

Het project nodigt uit om een frisse blik te werpen op architectuur. Momenteel is onvoldoende verlichting in gebouwen een groot probleem. Maar tegelijkertijd is er voldoende zonlicht. Dus hoe kunnen we gebouwen zo vormgeven dat de maximale hoeveelheid natuurlijk licht wordt binnengelaten?

Het project suggereert een verandering in de vorm van gebouwen en hun openingen, waar rechthoekige vormen de penetratie van licht in de ruimte steeds meer beperken. Het analyseert ook verschillende alternatieve vormen die het potentieel van natuurlijke lichtpenetratie maximaliseren en ook de schaduwen onderzoeken die door gebouwen worden gecreëerd.

De weg effenen met licht
De wereldwijde winnaar in de categorie Daylight Investigations, ‘Road to Light’, kreeg de prijs voor een goed doordacht project. Het pakt een reëel probleem grondig aan en biedt een eenvoudige en praktische oplossing. “Het is een eenvoudige oplossing die het leven van kinderen in afgelegen plattelandsgebieden verandert. Door kleine stukjes lokale materialen te introduceren, stimuleert dit optimisme, groei en denken”, aldus de jury.

Het project, uitgevoerd door studenten van de Tianjin University in China, komt voort uit een zeer fundamentele behoefte aan een veilige doorgang tussen gemeenschappen. Door het gebrek aan een goede wegeninfrastructuur en elektriciteit in de bergachtige gebieden van landelijk China, kan naar school gaan zeer gevaarlijk zijn voor kinderen – vooral wanneer ze thuiskomen in het donker.

Het team stelt voor om een kleine hoeveelheid goedkoop fluoriet in de paden te leggen. Wanneer dit fluoriet overdag door daglicht is bestraald, gloeien de stenen ‘s avonds enkele uren na in heldere kleuren. Bijna alle provincies in China hebben grote fluorietmijnen en de verwerking van de ruwe steen tot bestrating maakt het economisch haalbaar voor arme landelijke gebieden.

Zeshonderd inzendingen
De twee winnende teams ontvingen hun prijs, samen met de algemene winnaars van de professionele architectencategorieën tijdens het slotgaladiner van het World Architecture Festival in Amsterdam op 30 november 2018.

De jury van dit jaar bestond uit Carme Pigém Barceló, Rick Joy, Li Hu, Saša Begivic en Martin Pors Jepsen. Ze  kozen uit ruim 600 ingezonden projecten uit 57 landen de negen regionale winnaars.

Het totale prijzengeld is € 30.000. Iedere regionale winnaar ontvangt € 1.250 om te verdelen tussen de teamleden en de docent die hun project ondersteunt. De twee wereldwijde winnaars ontvangen ieder € 5.000 om te verdelen tussen de teamleden en hun docent.

International VELUX Award
Op 1 september 2017 lanceerde de VELUX Groep deze achtste editie van de International VELUX Award voor architectuurstudenten. Met als centraal thema ‘Light of Tomorrow’ wil VELUX architectuurstudenten laten nadenken over daglicht als belangrijkste bron van energie en licht.

De International VELUX Award voor architectuurstudenten wordt sinds 2004 om het jaar georganiseerd in nauwe samenwerking met de International Union of Architects (UIA). De prijs wordt erkend door: de European Assosciation for Architectural Education, het American Institute of Architecture Students, het Architectural Research Centers Consortium en de Association of Collegiate Schools of Architecture.

Andere nieuwsberichten

Drie panden samengevoegd tot nieuw hoofdkantoor Lieven de Key

1 uur geleden

Ensemble van ontvangstpaviljoens voor Brabantse natuurbegraafplaats

24 juni, 1:38

Eerste monografie van KAAN Architecten verschenen

24 juni, 11:32

Wethouders Almere opgestapt om slechte resultaten Floriade

24 juni, 9:03

Gelderland gaat woningbouwplan voor Gelderse Vallei overdoen

1 uur geleden

Lichtkunstfestival GLOW in teken van thema 'urban skin'

24 juni, 2:26

Onderzoek: woningcorporaties worstelen met oplopende bouwkosten

24 juni, 10:18

Steeds minder vogels in stedelijke gebieden

24 juni, 9:41

Online sessie over ruimte voor lopen in de stad

23 juni, 1:26

'Aantal te versterken woningen aardbevingsgebied stapelt zich op'

23 juni, 9:36
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
VELUX Commercial
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Zoontjens
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Mobilane
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
ISMT B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan