Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk
Copyright: Adam Mørk

Atrium met web van verbindingen in nieuwbouw Hogeschool Utrecht

29 november 2018, 13:43
Met ingang van dit collegejaar beschikt de Hogeschool Utrecht (HU) over een nieuw gebouw, dat acht onderwijsinstituten onderdak biedt. Aan de Heidelberglaan op Utrecht Science Park staat de nieuwbouw naar ontwerp van Schmidt Hammer Lassen Architects, dat verbinden tot een thema in het ontwerp heeft gemaakt.

De HU was voorheen gevestigd in circa dertig gebouwen, verspreid over Utrecht. De onderwijsinstelling wilde die spreiding oplossen met vijf naast elkaar gelegen gebouwen op de campus van het Utrecht Science Park (De Uithof). Met de nieuwbouw naar ontwerp van het Deense bureau Schmidt Hammer Lassen Architects is de rij voltooid.

Het architectenbureau won samen met BESIX en Strukton Worksphere in 2015 de opdracht voor het gebouw. Op 22.310 m2 biedt het plaats aan acht instituten in de sectoren economie, management, informatiecommunicatie en -technologie, en media en communicatie.

Dagelijks zouden ruim 5.800 studenten, faculteitsmedewerkers en bezoekers zich door het gebouw met een voetafdruk van 3.000 m2 gaan bewegen. “Een ruimtelijk ontwerpuitdaging”, noemt Kristian Ahlmark, partner en creatief directeur bij Schmidt Hammer Lassen dat.

Beeldbepalende trappen
Het hart van het gebouw wordt gedomineerd door een atrium met grote, beeldbepalende roltrappen. De open ruimte zorgt voor daglicht tot diep in het gebouw en fungeert als een plek van sociale interactie, legt de architect uit.

Ontmoetings- en studeerruimten zijn rond het atrium gesitueerd en werken als een verticaal ‘stadhuis’, aldus Ahlmark, dat is verbonden met het ‘stadsplein’ op de begane grond. De ruimte is vervolgens samengebonden via de roltrappen en de beweging van mensen tussen verdiepingen wordt een deel van de ervaring van de ruimte.

Voor wie het gebouw betreedt opent zich achter de entree een zacht verlichte verticale ruimte met in de hoogte een web van trappen, roltrappen en overdekte bruggen. Op de begane grond van het hogeschoolgebouw vervaagt de grens tussen binnen en buiten door de verdiepingshoge ramen, die zicht geven op de activiteiten in lokalen.

Programma
Eenzelfde transparantie kenmerkt twee grote collegezalen, voor respectievelijk 200 en 260 personen, op de begane grond. De zalen zijn voorzien van glazen wanden en een wand die volledig kan worden geopend, zodat de zalen zijn verbonden met de entreehal.

Op de begane grond zijn verder een door studenten gerund café en andere eetgelegenheden, technische voorzieningen en informele ontmoetingsruimtes met een overvloed aan zitplaatsen gesitueerd. Verdeeld over de zes bovengelegen verdiepingen liggen de studenten- en faculteitscentra van de verschillende instituten.

Verder zijn er in het gebouw meer dan zestig lokalen, twee kleinere collegezalen met elk negentig zitplaatsen en twintig projectgroepruimten, alle voor gedeeld gebruik door de faculteiten. Langs het atrium zijn houten ‘dozen’ geplaatst, als concentratie- of samenwerkplekken voor een of twee personen. De balustrades langs het atrium zijn voorzien van werkbladen.

Verbinden met kleuren
Wit, gebroken wit en houttinten overheersen in het interieur; drie roltrappen in het atrium bieden een groengeel accent. De buitengevel van het gebouw biedt een ander spel met kleur. Hier heeft Schmidt Hammer Lassen een subtiel patchwork gecreëerd met gevelpanelen van geanodiseerde aluminium in neutrale tinten, waarbij de verschillende kleuren in elkaar overgaan.

De gevelbekleding is op verschillende plekken voorzien van een moiré-patroon van perforaties, dat ook te vinden is in het interieur bij de bekleding van de trappen. In het interieur dragen de perforaties bij aan verbetering van de akoestiek in de ruimte; er achter bevinden zich geluidsabsorberende materialen.

Aan de oostzijde van het gebouw is de situering van de twee kleinere collegezalen, een televisiestudio voor de media-opleiding en een ontmoetingscentrum afleesbaar aan de gesloten gevelbekleding. Aan de andere kant van het gebouw wordt een nieuwe binnenplaats aangelegd tussen de nieuwbouw en de bestaande studentenhuisvesting

Getrapt volume
Het gebouw sluit door de getrapte opbouw in de richting van de oostgevel aan op de bestaande gebouwen. De twee grote collegezalen op de begane grond steken als het ware uit het volume naar de binnenplaats. Ze bieden beschutting aan eronder gelegen fietsenstalling. Op het dak is het gebouw voorzien van voor iedereen toegankelijke groene terrassen, die uitzicht bieden op de binnenplaats.

Andere nieuwsberichten

MoederscheimMoonen ontwerpt woningen met pergola voor nieuwe Parkbuurt

1 uur geleden

Oud tijdelijk stadskantoor Arnhem is nu woongebouw

1 uur geleden

Barcode Architects ontwerpt stadskantoor van Dresden

3 uur geleden

Bouw kustbescherming Manhattan gestart

3 uur geleden

KOW wint architectenselectie IKC Remigius in Duiven

26 minuten geleden

Twee nieuwe associates voor OKRA landschapsarchitecten

42 minuten geleden

BNA: vier op vijf bureaus hebben last van trage overheid

Vandaag, 10:54

Gemeenten en provincies ruziën om woningbouw

Vandaag, 09:23

Karianne Vandenbroucke en Marleen van Driel nieuwe associates Rijnboutt

Gisteren, 16:23

Ellen Schindler benoemd tot lid Raad voor Cultuur

Gisteren, 10:52
Robert MuisRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Mosa.
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Cosentino The Netherlands B.V.
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco International KG
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK® Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan