Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

Bouw eerste Amerikaans project MVRDV van start

15 november 2018, 17:05
In New York is gestart met de bouw van het eerste Amerikaanse project van MVRDV. Op de grens tussen Manhattan en The Bronx verrijst het 22 verdiepingen tellend multifunctioneel gebouw Radio Tower & Hotel. Het bouwwerk zal bestaan uit verschillend gekleurde volumes, waarmee wordt verwezen naar het karakter van de omgeving.

Het gebouw, dat in 2021 klaar moet zijn, komt te staan aan de Amsterdam Avenue, op een volgens MVRDV onderbenut maar belangrijk knooppunt tussen deze lange straat en de Washington Bridge. De verlaten kavel waarop Radio Tower & Hotel wordt gerealiseerd, ligt slechts één blok verwijderd van de snelweg die Manhattan en New Jersey verbindt.

De grootste uitdaging in het ontwerp was om het grote volume van het gebouw, 21.800 vierkante meter, op een goede manier in te passen in de omgeving, meldt MVRDV. In Washington Heights zijn smalle bouwblokken de norm. Het bureau koos ervoor kleurrijke bouwblokken op dusdanige wijze te stapelen dat asymmetrische hoogbouw met dakterrassen en openingen ontstaan.

De geglazuurde baksteen voor de gevel en de schaal zijn een reactie op de nabijgelegen gebouwen van zandsteen, uitgebreide winkelstraten en de levendigheid van de buurt, aldus MVRDV.

Individuele gebouwen
Alle elementen in de 22 verdiepingen tellende toren zijn ontworpen als individuele gebouwen met een omvang die gelijk is aan de gebouwen er direct omheen. Elk element heeft zijn eigen kleur, unieke ramen en oriëntatie, zodat hotel, winkels en horeca duidelijk herkenbaar zijn van buitenaf.

Hiermee wordt voldaan aan de vraag van de opdrachtgever naar duidelijk onderscheiden ruimtes voor de verschillende functies, terwijl het ontwerp tegelijk de karakteristieke bouwvorm van Washington Heights reflecteert, zo verklaart het bureau.

“Radio Tower & Hotel bevindt zich op het smalste deel van Manhattan Island, tussen de Hudson en de East River, en is een kleurrijk gebouw dat zal bijdragen aan een nog levendigere wijk,’ zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.

“Het gebouw vormt een verticale buurt van blokken met dezelfde afmetingen als de bestaande omliggende gebouwen. Tegelijk is er een scherp contrast met de gewone introverte architectuur van bouwprojecten die in de wijk worden gerealiseerd. Radio Tower & Hotel moet een uitnodigend baken zijn voor iedereen die Manhattan binnen komt.”

Belangrijke bestemming
Hoewel Washington 150.000 inwoners telt en de vijfde buurt van New York is, zijn er slechts twee middelgrote hotels aanwezig. Radio Tower & Hotel moet een belangrijke bestemming worden voor congresgangers en bezoekers van conferenties georganiseerd door de nabijgelegen Yeshiva University en het New York-Presbyterian Hospital.

Daarnaast wordt met de evenementenruimte, in de ‘blauwe box’ van het gebouw, een faciliteit toegevoegd die de buurt nog niet had: hier kunnen bewoners feesten en bruiloften houden. Het dakterras biedt volgens MVRDV een spectaculair uitzicht over Washington Heights en Manhattan.

De functies op de begane grond zijn verbonden met de winkels van 181ste straat en Amsterdam Avenue. De hotelentree komt uit op een binnentuin, die toegankelijk zal zijn voor bewoners en bezoekers. In de tuin bevindt zich ook een koffiebar.

Team
Bij de realisatie van het project werkt MVRDV nauw samen met uitvoerend architect Stonehill & Taylor en een team met onder andere Workshop APD (interieur), Cosentini Associates (installaties), GACE (adviseurs constructie), CANY Technical Services (geveltechniek) en Filament Hospitality (hotelmanagement).

Andere nieuwsberichten

De Zwarte Hond breidt winkelcentrum Stadshagen uit

Gisteren, 16:17

Nieuwbouw Amphia Ziekenhuis in gebruik genomen

Gisteren, 11:49

Drie gebouwen met een zee van terrassen door Arons en Gelauff

Gisteren, 09:02

EKP-terrein 's-Hertogenbosch wordt multifunctioneel gebied

5 december, 2:33

Boek gaat dieper in op nooit gebouwd Den Haag

Gisteren, 14:11

Adviescommissie stelt twee oeververbingen over IJ voor

Gisteren, 10:27

Stikstofwet door Kamer zonder linkse steun

5 december, 2:53

'Bouwsector koploper groei ondanks problemen'

5 december, 10:27

ANWB: elektrische auto breekt door in 2020

5 december, 9:47

'Kijken naar Boijmans' in debatcentrum Arminius

4 december, 4:15
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan