Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV
Copyright: MVRDV

Bouw eerste Amerikaans project MVRDV van start

15 november 2018, 17:05
In New York is gestart met de bouw van het eerste Amerikaanse project van MVRDV. Op de grens tussen Manhattan en The Bronx verrijst het 22 verdiepingen tellend multifunctioneel gebouw Radio Tower & Hotel. Het bouwwerk zal bestaan uit verschillend gekleurde volumes, waarmee wordt verwezen naar het karakter van de omgeving.

Het gebouw, dat in 2021 klaar moet zijn, komt te staan aan de Amsterdam Avenue, op een volgens MVRDV onderbenut maar belangrijk knooppunt tussen deze lange straat en de Washington Bridge. De verlaten kavel waarop Radio Tower & Hotel wordt gerealiseerd, ligt slechts één blok verwijderd van de snelweg die Manhattan en New Jersey verbindt.

De grootste uitdaging in het ontwerp was om het grote volume van het gebouw, 21.800 vierkante meter, op een goede manier in te passen in de omgeving, meldt MVRDV. In Washington Heights zijn smalle bouwblokken de norm. Het bureau koos ervoor kleurrijke bouwblokken op dusdanige wijze te stapelen dat asymmetrische hoogbouw met dakterrassen en openingen ontstaan.

De geglazuurde baksteen voor de gevel en de schaal zijn een reactie op de nabijgelegen gebouwen van zandsteen, uitgebreide winkelstraten en de levendigheid van de buurt, aldus MVRDV.

Individuele gebouwen
Alle elementen in de 22 verdiepingen tellende toren zijn ontworpen als individuele gebouwen met een omvang die gelijk is aan de gebouwen er direct omheen. Elk element heeft zijn eigen kleur, unieke ramen en oriëntatie, zodat hotel, winkels en horeca duidelijk herkenbaar zijn van buitenaf.

Hiermee wordt voldaan aan de vraag van de opdrachtgever naar duidelijk onderscheiden ruimtes voor de verschillende functies, terwijl het ontwerp tegelijk de karakteristieke bouwvorm van Washington Heights reflecteert, zo verklaart het bureau.

“Radio Tower & Hotel bevindt zich op het smalste deel van Manhattan Island, tussen de Hudson en de East River, en is een kleurrijk gebouw dat zal bijdragen aan een nog levendigere wijk,’ zegt Winy Maas, medeoprichter van MVRDV.

“Het gebouw vormt een verticale buurt van blokken met dezelfde afmetingen als de bestaande omliggende gebouwen. Tegelijk is er een scherp contrast met de gewone introverte architectuur van bouwprojecten die in de wijk worden gerealiseerd. Radio Tower & Hotel moet een uitnodigend baken zijn voor iedereen die Manhattan binnen komt.”

Belangrijke bestemming
Hoewel Washington 150.000 inwoners telt en de vijfde buurt van New York is, zijn er slechts twee middelgrote hotels aanwezig. Radio Tower & Hotel moet een belangrijke bestemming worden voor congresgangers en bezoekers van conferenties georganiseerd door de nabijgelegen Yeshiva University en het New York-Presbyterian Hospital.

Daarnaast wordt met de evenementenruimte, in de ‘blauwe box’ van het gebouw, een faciliteit toegevoegd die de buurt nog niet had: hier kunnen bewoners feesten en bruiloften houden. Het dakterras biedt volgens MVRDV een spectaculair uitzicht over Washington Heights en Manhattan.

De functies op de begane grond zijn verbonden met de winkels van 181ste straat en Amsterdam Avenue. De hotelentree komt uit op een binnentuin, die toegankelijk zal zijn voor bewoners en bezoekers. In de tuin bevindt zich ook een koffiebar.

Team
Bij de realisatie van het project werkt MVRDV nauw samen met uitvoerend architect Stonehill & Taylor en een team met onder andere Workshop APD (interieur), Cosentini Associates (installaties), GACE (adviseurs constructie), CANY Technical Services (geveltechniek) en Filament Hospitality (hotelmanagement).

Andere nieuwsberichten

Utrecht wordt 'tienminutenstad' met vier nieuwe centra

22 januari, 1:13

Energieneutrale nieuwbouw voor Wilhelminaschool Woerden

22 januari, 11:57

Intentieovereenkomst voor nieuw gebouw naast hoofdkantoor ING

22 januari, 10:28

Medeoprichters Space Encounters starten nieuw bureau: Beyond Space

22 januari, 9:04

Video + foto's: afbouw Floating Office Rotterdam

22 januari, 2:40

Huizenprijzen in 2020 met bijna acht procent gestegen

22 januari, 9:42

Studie naar hyperloop voor vracht tussen Amsterdam en Rotterdam

21 januari, 4:26

TNO: bouwen in hout veel gunstiger voor klimaat dan aangenomen

21 januari, 10:55

Planbureau: circulaire economie nog ver weg, meer dwang nodig

21 januari, 9:32

Boek biedt diepgaande blik in 'verstedelijkte' Noordzee

20 januari, 4:53
Ronnie WeessiesRedacteur
KUBUS BV
Reynaers Aluminium Nederland
Jansenbyods
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Malaysian Timber Council
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Master Builders Solutions Nederland B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan