Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Ossip van Duivenbode

Gerechtsgebouw Breda straalt gezag en rust uit

12 november 2018, 14:30
Midden in het nieuwe Stationskwartier van Breda staat het vijftien verdiepingen tellende gerechtsgebouw. Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects zijn verantwoordelijk voor het gebouwontwerp, een samenhangend geheel voor drie afzonderlijke organisaties.

Het gerechtsgebouw Breda, dat in september 2018 officieel is geopend, biedt nieuwe huisvesting aan de regionale organisaties van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, het Openbaar Ministerie ZeeandWest-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming. Het gebouw verbindt het stadscentrum met het nieuwe stationsgebied en vormt een beginpunt voor alle toekomstige ontwikkelingen van de stad ten westen van het station.

Verbonden en onafhankelijk
Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects tonen in hun architectonisch ontwerp zowel de verbondenheid als de onafhankelijkheid van de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo bestaat het gerechtsgebouw uit drie op elkaar gestapelde volumes, die naar boven toe slanker worden.

De hoogte symboliseert het gezag van de rechtbank, leggen de architecten uit. De gelaagdheid staat voor de onafhankelijkheid van de organisaties. De grote raampartijen maken het gebouw transparant en toegankelijk.

Ruimtelijk en comfortabel
De drie organisaties hebben elk een eigen gedeelte in het gerechtsgebouw. SevilPeach Architecture + Design, dat het interieurontwerp heeft gemaakt, gaf hun elk een eigen identiteit binnen een verenigend concept. Overal is gebruik gemaakt van een rustgevend kleurenpalet, op maat gemaakte houten materialisering en aantrekkelijke, comfortabele en functionele meubels.

Uitgangspunt voor SevilPeach was het creëren van een vriendelijke en tijdloze sfeer, zonder afbreuk te doen aan het gezaghebbende karakter van het gebouw. Daarbij diende het bureau, gezien de aard van de gebruikers, rekening te houden met een uitgebreid scala aan complexe eisen.

SevilPeach heeft gestreefd naar een ruimtelijke omgeving; ruimtes zijn groot, hoog, open en staan met elkaar in verbinding. Het publieke gedeelte moet bezoekers een gevoel van comfort, vertrouwen en veiligheid geven. De kantoren faciliteren Het Nieuwe Werken, aldus het architectenbureau.

Energiebesparing
De milieu-impact van het gerechtsgebouw hebben Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects tot een minimum willen beperken. Bijvoorbeeld zijn daartoe vorm en oriëntatie van het gebouw afgestemd op de zonnestand, zodat het daglicht en de zonnewarmte goed worden benut.

Met het oog op energiebesparing is bij verdiepingen met een glazen gevel gebruik gemaakt van een zogenoemde Hollandse klimaatgevel, aldus de architecten. Daarbij wordt tussen het glas en een zonwerend doek de overtollige warme lucht afgezogen. Ook koeling met koud water uit de rivier de Mark vermindert het energieverbruik.

Buitenruimte
Bij het gerechtsgebouw hoort een toegankelijk stadspark, ontworpen door karres+brands. Deze buitenruimte verbindt het gerechtsgebouw met het stadscentrum en het Stationskwartier.

Het gerechtsgebouwpark ligt op de eerste verdieping, over het dak van de parkeergarage; de groene buitenruimte sluit aan op het gebouw en gaat glooiend over in de stedelijke omgeving. Ze draagt bij aan een comfortabele werkplek voor de medewerkers en biedt een bestemming voor de buurtbewoners.

InBalans
Het gerechtsgebouw Breda is gerealiseerd door InBalans, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, op basis van een DBFMO-contract. InBalans is naast het ontwerp, de bouw en de financiering ook de komende 30 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en de facilitaire dienstverlening van het nieuwe gebouw.

InBalans is een samenwerkingsverband tussen de aandeelhoudende partijen Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling. Daarnaast bestaat het consortium uit Hootsmans architectuurbureau, Paul de Ruiter Architects, Sevil Peach, karres+brands, Arup, Halmos en de VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties.

Andere nieuwsberichten

Slangen+Koenis ontwerpt twee meerlaagse sportcomplexen voor Leiden

Gisteren, 18:19

Groningen met Groenplan genomineerd voor Innovatiehoofdstad Europa

Gisteren, 17:01

Kristallijne toren speelt met reflectie en transparantie

Gisteren, 13:02

Evenement Brussels Design September zoekt het dichterbij

5 augustus, 6:01

Koopwoning steeds onbetaalbaarder voor modaal inkomen

Gisteren, 09:47

Beperkte stijging huurprijzen vrije sector in dynamische huurmarkt

5 augustus, 10:48

Coronacrisis leidt tot verschuiving in kantorenmarkt

4 augustus, 11:07

Genova San Giorgio-brug officieel geopend

4 augustus, 10:28

Strootman Landschapsarchitecten krijgt opdracht voor woonwijk Zuidlaren

31 juli, 11:30

Natuur & Milieu: hoop op stedelijke zero-emissiezones 2025 bijna vervlogen

30 juli, 11:36
Robert MuisRedacteur
Reynaers B.V.
Jansenbyods
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
FALK Bouwsystemen
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan