Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Ossip van Duivenbode
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Gilbert McCarragher
Copyright: Ossip van Duivenbode

Gerechtsgebouw Breda straalt gezag en rust uit

12 november 2018, 14:30
Midden in het nieuwe Stationskwartier van Breda staat het vijftien verdiepingen tellende gerechtsgebouw. Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects zijn verantwoordelijk voor het gebouwontwerp, een samenhangend geheel voor drie afzonderlijke organisaties.

Het gerechtsgebouw Breda, dat in september 2018 officieel is geopend, biedt nieuwe huisvesting aan de regionale organisaties van de Rechtbank Zeeland-West-Brabant, het Openbaar Ministerie ZeeandWest-Brabant en de Raad voor de Kinderbescherming. Het gebouw verbindt het stadscentrum met het nieuwe stationsgebied en vormt een beginpunt voor alle toekomstige ontwikkelingen van de stad ten westen van het station.

Verbonden en onafhankelijk
Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects tonen in hun architectonisch ontwerp zowel de verbondenheid als de onafhankelijkheid van de Rechtbank, het Openbaar Ministerie en de Raad voor de Kinderbescherming. Zo bestaat het gerechtsgebouw uit drie op elkaar gestapelde volumes, die naar boven toe slanker worden.

De hoogte symboliseert het gezag van de rechtbank, leggen de architecten uit. De gelaagdheid staat voor de onafhankelijkheid van de organisaties. De grote raampartijen maken het gebouw transparant en toegankelijk.

Ruimtelijk en comfortabel
De drie organisaties hebben elk een eigen gedeelte in het gerechtsgebouw. SevilPeach Architecture + Design, dat het interieurontwerp heeft gemaakt, gaf hun elk een eigen identiteit binnen een verenigend concept. Overal is gebruik gemaakt van een rustgevend kleurenpalet, op maat gemaakte houten materialisering en aantrekkelijke, comfortabele en functionele meubels.

Uitgangspunt voor SevilPeach was het creëren van een vriendelijke en tijdloze sfeer, zonder afbreuk te doen aan het gezaghebbende karakter van het gebouw. Daarbij diende het bureau, gezien de aard van de gebruikers, rekening te houden met een uitgebreid scala aan complexe eisen.

SevilPeach heeft gestreefd naar een ruimtelijke omgeving; ruimtes zijn groot, hoog, open en staan met elkaar in verbinding. Het publieke gedeelte moet bezoekers een gevoel van comfort, vertrouwen en veiligheid geven. De kantoren faciliteren Het Nieuwe Werken, aldus het architectenbureau.

Energiebesparing
De milieu-impact van het gerechtsgebouw hebben Hootsmans architectuurbureau en Paul de Ruiter Architects tot een minimum willen beperken. Bijvoorbeeld zijn daartoe vorm en oriëntatie van het gebouw afgestemd op de zonnestand, zodat het daglicht en de zonnewarmte goed worden benut.

Met het oog op energiebesparing is bij verdiepingen met een glazen gevel gebruik gemaakt van een zogenoemde Hollandse klimaatgevel, aldus de architecten. Daarbij wordt tussen het glas en een zonwerend doek de overtollige warme lucht afgezogen. Ook koeling met koud water uit de rivier de Mark vermindert het energieverbruik.

Buitenruimte
Bij het gerechtsgebouw hoort een toegankelijk stadspark, ontworpen door karres+brands. Deze buitenruimte verbindt het gerechtsgebouw met het stadscentrum en het Stationskwartier.

Het gerechtsgebouwpark ligt op de eerste verdieping, over het dak van de parkeergarage; de groene buitenruimte sluit aan op het gebouw en gaat glooiend over in de stedelijke omgeving. Ze draagt bij aan een comfortabele werkplek voor de medewerkers en biedt een bestemming voor de buurtbewoners.

InBalans
Het gerechtsgebouw Breda is gerealiseerd door InBalans, in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf, op basis van een DBFMO-contract. InBalans is naast het ontwerp, de bouw en de financiering ook de komende 30 jaar verantwoordelijk voor het onderhoud en de facilitaire dienstverlening van het nieuwe gebouw.

InBalans is een samenwerkingsverband tussen de aandeelhoudende partijen Facilicom, Macquarie Capital Group en VolkerWessels Bouw- en Vastgoedontwikkeling. Daarnaast bestaat het consortium uit Hootsmans architectuurbureau, Paul de Ruiter Architects, Sevil Peach, karres+brands, Arup, Halmos en de VolkerWessels-ondernemingen Visser & Smit Bouw en HOMIJ Technische Installaties.

Andere nieuwsberichten

Bomen kijken in Oostenrijks voetbalstadion

14 minuten geleden

Envisions ontwikkelt nieuwe straatstenen voor Eindhoven

46 minuten geleden

Indira van 't Klooster nieuwe directeur Arcam

1 uur geleden

Nominaties ‘Schoolgebouw van het Jaar 2019’ bekend

2 uur geleden

Nanne de Ru verzorgt zestiende Peutz-lezing

3 uur geleden

Heleen Meinsma benoemd tot associate bij EGM architecten

Gisteren, 13:55

Studiedagen over strategieën voor succesvolle projecten

Gisteren, 11:00

Timmermans: roer radicaal om voor Green Deal

Gisteren, 09:13

Stefan Bödecker nieuwe voorzitter BNSP

16 september, 5:07

'Bezwaar tegen windmolenpark vrijwel zinloos'

16 september, 9:40
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan