Daylight Award-winnaars Greg Ward en Hiroshi Sambuichi
Copyright: Alain Herzog
Rokko Observatory, door Sambuichi Architects
Copyright: Sambuichi Architects
Hiroshima Orizuru Tower, door Sambuichi Architects
Copyright: Sambuichi Architects
Inujima Seirensho Art Museum, door Sambuichi Architects
Copyright: Daici Ano
Daylight Award-winnaar Hiroshi Sambuichi
Copyright: VELUX
Daglichtsimulatie voor een atrium-ontwerp door Foggo Arch
Copyright: Greg Ward
Luchtverkeerscontroletoren, simulatie door Greg Ward en Charles Ehrlich
Copyright: Greg Ward en Charles Ehrlich
Model door Greg Ward en Isaac Kwo LBNL
Copyright: Greg Ward en Isaac Kwo
Daylight Award-winnaar Greg Ward
Copyright: VELUX
Daylight Award-winnaars Greg Ward en Hiroshi Sambuichi
Copyright: Alain Herzog
Rokko Observatory, door Sambuichi Architects
Copyright: Sambuichi Architects
Hiroshima Orizuru Tower, door Sambuichi Architects
Copyright: Sambuichi Architects
Inujima Seirensho Art Museum, door Sambuichi Architects
Copyright: Daici Ano
Daylight Award-winnaar Hiroshi Sambuichi
Copyright: VELUX
Daglichtsimulatie voor een atrium-ontwerp door Foggo Arch
Copyright: Greg Ward
Luchtverkeerscontroletoren, simulatie door Greg Ward en Charles Ehrlich
Copyright: Greg Ward en Charles Ehrlich
Model door Greg Ward en Isaac Kwo LBNL
Copyright: Greg Ward en Isaac Kwo
Daylight Award-winnaar Greg Ward
Copyright: VELUX

Daylight Award 2018 voor Hiroshi Sambuichi en Greg Ward

5 november 2018, 10:48
De Daylight Award 2018 is toegekend aan de Japanse architect Hiroshi Sambuichi en de Amerikaanse onderzoeker Greg Ward voor hun baanbrekende werk en toewijding aan daglicht. Naast de eer ontvangen beide gelauwerden een geldbedrag van 100.000 euro.

Met de toekenning van Daylight Award 2018 treden Hiroshi Sambuichi en Greg Ward in de voetsporen van onder andere SANAA, Jørn Utzon, Lacaton & Vassal, James Carpenter, Peter Zumthor, Marilyne Andersen en Steven Holl.De prijs werd voor het eerst uitgereikt in 1980 om prominente experts die zich inzetten voor daglicht in architectuur en onderzoek ten behoeve van de menselijke gezondheid, welzijn en het milieu, erkenning te geven.

"De laureaten van 2018, Sambuichi en Ward, illustreren beide op briljante wijze de veelzijdigheid van het werken met daglicht. Hoe verschillend ze ook lijken, ze delen allebei een diepe toewijding aan daglicht", aldus de internationale jury. “De gebouwen van Sambuchi dienen als een continue inspiratie met zijn buitengewone eenvoud en altijd aanwezig daglicht. Het werk van computerwetenschapper Greg Ward heeft het veld van daglichtmodellering veranderd en heeft duizenden ingenieurs en architecten de mogelijkheid gegeven om middels zijn computersoftware te werken met daglicht in hun projecten.”

Gedreven door de natuur
Hiroshi Sambuichi werd bekroond vanwege zijn vermogen om de relatie tussen natuur en architectuur in balans te brengen. De beweging van aarde, wind, lucht, water en zon zijn integrale onderdelen in zijn gebouwen, waaronder het Shizuki-kasteelhuis en de Naoshima-hal in Japan. Als zodanig bestaan zijn gebouwen in harmonie met hun omgeving.

Sambuichi's benadering van een locatie is een bijzonderheid, die een langetermijnstudie en reflectie op de kwaliteiten en krachten van de natuur impliceert. Voordat het ontwerp wordt ontwikkeld, onderzoekt hij het seizoensgebonden klimaat van het landschap en experimenteert dit met fysieke modellen ter plaatse tot wel twee jaar. Deze overwegingen komen naar voren in de architectuur waardoor zijn werk die geworteld is in de lokale omgeving.

De Amerikaanse architect James Carpenter, voormalig laureaat van de Daylight Award en lid van de jury, beschrijft de aanpak van Sambuichi als volgt: "Alle architecten zeggen dat de locatie belangrijk is voor een ontwerp. Voor Sambuichi is er echter een veel diepere en fijnere korrel voor zijn begrip van de locatie. Het is een begrip dat resoneert met de krachten van de wind, regen, zon en aarde elementen, sprekend tot een meer metafysisch subliem."

Sambuichi reageert: “Een nauwkeurig onderzoek van veranderende windrichtingen en intensiteiten bij daglicht beïnvloedt de locatie en stelt me in staat om te begrijpen wat voor soort architectuur echt nodig is op iedere locatie. Ik ben vereerd, maar ook dankbaar voor deze erkenning van de aard van het daglicht."

Revolutionaire software
Greg Ward is de maker van het revolutionaire softwareprogramma Radiance, waarmee drie decennia onderzoekers de mogelijkheden van daglicht konden voorstellen. Wards passie voor het verbeteren van de software heeft geleid tot een sterke gemeenschap van Radiance-gebruikers die een verdere impact hebben op het gebied van daglichtonderzoek en daglicht in de architectuur.

Ward staat daarnaast bekend als een genereuze initiator van talloze daglichtseminars en gaat in persoonlijke dialoog met jonge onderzoekers en promovendi en professionals. Stephen Selkowitz, lid van de jury van de Daylight Award, zegt: "Het programma, dat nu al meer dan dertig jaar in gebruik is, legt alle subtiele interacties vast die het licht met de omgeving heeft. Van hoe het daglicht door glas komt, tot hoe het weerkaatst op oppervlakken in een ruimte, naar hoe mensen het ervaren in een binnen- of buitenruimte."

Ward reageert: "Ik heb altijd de nadruk gelegd op werkende, praktische systemen, in tegenstelling tot puur academische doeleinden. Voor mij is deze prijs een belangrijke erkenning van veel meer dan mijn werk. Het erkent de bijdrage van een hele gemeenschap aan daglichtvoorspelling en opname in de gebouwde omgeving".

De Amerikaanse onderzoeker heeft de interactie van daglicht en materie op een breed scala van fysieke schalen onderzocht, van unieke bouwmaterialen met gespecialiseerde optische eigenschappen, tot de ruimtelijke definitie van complexe gebouwinterieurs en gevels, en tot onze stedelijke en natuurlijke omgeving.

Radiance is op verschillende manieren toegepast op architectuur, productontwerp, tuinbouw, thermische simulatie, fotovoltaïsche energie- en gezondheidseffecten. Het is ook gebruikt in unieke situaties, zoals het assisteren van astronauten bij hun training om te werken onder de zware lichtomstandigheden in de ruimte.

Over de Daylight Award
De Daylight Award wordt uitgereikt door de filantropische stichtingen Villum Foundation, VELUX Foundation en VELUX Stiftung. De prijs legt specifiek de nadruk op de wisselwerking tussen theorie en praktijk en is in het leven geroepen door Villum Kann Rasmussen, de uitvinder van het VELUX dakraam. De stichtingen ondersteunen een breed scala aan non-profit doelen in wetenschappelijke, sociale, culturele en milieuprojecten.

Sinds 1980 hebben de drie stichtingen daglichtprijzen toegekend aan onder andere Jørn Utzon (Denemarken) (1980), Henning Larsen (Denemarken) (1987), Bob Gysin (Zwitserland) (2007), Richard Perez (Verenigde  Staten) (2008), Peter Zumthor (Zwitserland) (2010), James Carpenter (Verenigde  Staten) (2010), Lacaton & Vassal (Frankrijk) (2011), Gigon & Guyer (Zwitserland) (2012), SANAA (Japan) (2014), Marilyne Andersen (Zwitserland) (2016) en Steven Holl (Verenigde Staten) (2016).

Andere nieuwsberichten

Gevel-wordt-dak bij door BIG ontworpen managementschool

19 april, 6:00

Bouwstart voor ‘doorgesneden’ kantoortoren bij Utrecht Centraal

19 april, 4:47

Plan voor woningbouw aan de voet van de Euromast

19 april, 12:09

Van der Valk Amsterdam in aanbouw

18 april, 5:55

Hans van der Heijden in De Volkrant: Baudet heeft een punt

2 uur geleden

Binnenhof: Rijksbouwmeester verwijt zichzelf gebrek aan openheid

Vandaag, 11:29

Meerderheid kantoren nog niet op in 2023 verplichte energielabel C

19 april, 5:14

Ombudsman: tijd voor noodplan Groningen

19 april, 4:39

Parkeerproblemen dreigen voor Voorlinden

19 april, 11:29

Rli: ‘Behandel de luchtvaart qua uitstoot voortaan als een gewone bedrijfstak’

19 april, 11:16
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Arpa Nederland BV
Aluprof Nederland BV
Intal BV
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
KONE Liften en Roltrappen, Gevelliftinstallaties en Deursystemen
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Trespa International BV
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Cedral sidings
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan