Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj
Dortheavej, Kopenhagen
Copyright: Rasmus Hjortshoj

BIG realiseert ruime woon- en buitenruimte voor beperkt budget

24 oktober 2018, 15:57
In het noordwesten van Kopenhagen is een appartementencomplex als een 6.800 m2 grote slingerende wand gerealiseerd naar ontwerp van BIG. Het gebouw omvat ondanks het strikte budget 66 zeer ruime en lichte woningen voor mensen uit lagere inkomensgroepen.

Het gebouw is in opdracht van de niet-commerciële woningbouwcorporatie Lejerbo gerealiseerd in een multiculturele wijk in het noordwesten van de Deense hoofdstad. Het gebouw met betaalbare woningen slingert door een wijk die zich kenmerkt door kleine garages, opslagplaatsen en industriële gebouwen uit de periode 1930-1950.

Betaalbaar
De corporatie heeft BIG in 2013 opdracht gegeven voor het ontwerp van het Dortheavej-complex, vernoemd naar de buurt waarin het is verrezen.  De opgave was om de zeer gewenste betaalbare woningen en openbare ruimte in de wijk te realiseren, waarbij de bestaande voetpaden en het aangrenzende grasveld onaangetast moesten blijven.

Vanwege het beperkte budget heeft BIG de oplossing voor betaalbare maar ruime appartementen gezocht in een modulair systeem.  Geprefabiceerde elementen zijn zo gestapeld, dat bij elke tweede module de ruimte een meter hoger kon zijn. De woonkeukens zijn daardoor ongebruikelijk groot, aldus Bjarke Ingels.

Subtiele buiging
Het complex is opgevat als een poreuze wand, waarbij het gebouw in het midden een subtiele buiging maakt. Daarmee heeft BIG een intiem groen binnenhof aan de noordzijde en aan de straatzijde ruimte voor een breed trottoir, overgaand in een publiek plein, gecreëerd. Openingen op maaiveldniveau verbinden de straatzijde met het binnenhof.

Het gebouw bestaat uit vijf verdiepingen en sluit daarmee aan op de bebouwing in de omgeving. De wijze waarop de modules zijn gestapeld, zorgt voor een terras voor elk appartement. Aan de zonzijde van het gebouw zijn de terrassen teruggelegd en geven diepte aan de gevel. Aan de noordelijke zijde is de gevel (nagenoeg) vlak.

Het karakteristieke ruitpatroon van Dortheavej is gebaseerd op een eenvoudige geprefabriceerde constructie. Aan alle zijden zijnde gevels bekleed met lange houten planken; ze benadrukken de appartementen en door de afwisseling in horizontale en verticale plaatsing versterken ze het ruitpatroon.

Toegevoegde waarde
De appartementen zijn voorzien van verdiepinghoge ramen: ongewoon bij woningbouw in dit segment, aldus BIG. De appartementen variëren in grootte van 60 tot 115 m2. Het materiaalgebruik is eenvoudig gehouden met overwegend hout en beton in lichte tinten voor zowel de binnen- als de buitenzijde.

Het gebouw is gesitueerd in een buurt met de laagste inkomens en grootste etnische diversiteit in Kopenhagen. Dergelijke bouwprojecten, aldus BIG, kennen vaak beperkte budgetten die leiden tot schaarste. “We zijn erin geslaagd toegevoegde waarde voor zowel het individu als de gemeenschap te realiseren”, aldus Ingels.

Andere nieuwsberichten

Cultuurcentrum Hoogeveen: de runner-up

1 uur geleden

Eerste jaarrapportage over de ruimtelijke ontwerpsector

3 uur geleden

De Vereeniging weer open en feestelijk na renovatie (+video)

3 uur geleden

KAAN Architecten realiseert compact multifunctioneel gebouw in Nantes

Gisteren, 15:36

Lelystad wil versneld 10.000 huizen bouwen

2 uur geleden

Hele oppositie steunt motie van afkeuring over marinierskazerne

Gisteren, 16:48

Den Haag verhuist rosse buurt, Amsterdam zoekt alternatief voor ramen

Gisteren, 16:03

'Natuurbank' om schade stikstof te compenseren

19 februari, 2:49

Kabinet wil meer en gerichter woningen bouwen

19 februari, 9:59

Nederlanders wonen steeds verder van hun werk

19 februari, 9:29
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Wicona
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Sempergreen
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
iGuzzini
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Alsecco
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating- True Design
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan