Winnaars Nederlandse Bouwprijs 2005 bekendgemaakt

22 februari 2005, 0:09
Het glaspaleis in Heerlen en het ondergrondse danstheater in Arnhem hebben in de categorie Projecten de Nederlandse Bouwprijs 2005 in de wacht gesleept. De prijzen werden maandagavond 21 februari tijdens Het Gala van de Nederlandse Bouw in Utrecht uitgereikt. De publieksprijs was voor de houten geleiderail voor autosnelwegen. Deze prijs werd uitgereikt door de minister Sybilla Dekker van VROM.

In de categorie Bouwmaterialen en – Systemen viel gevelsysteem Ducotwin in de prijzen. De digitale printservice voor de bouw van File2Share won in de categorie Dienstverlening en Communicatie, terwijl het valbeveiligingssysteem ARBO zoveel indruk op de jury heeft gemaakt dat het bekroond werd in de categorie Materieel.

In totaal zijn 166 producten ter jurering aangeboden, waarvan er uiteindelijk twaalf zijn genomineerd voor de Nederlandse Bouwprijs. De prijzen werden tijdens het druk bezochte Gala van de Nederlandse Bouw uitgereikt door jhr. dr. P.A.C. Beelaerts van Blokland. Behalve aannemers, opdrachtgevers, architecten, toeleveranciers was ook de politiek ruim vertegenwoordigd met de ministers Brinkhorst, Peijs en Dekker. De nominaties zijn te zien op de Internationale Bouwbeurs, die van maandag 21 tot en met zaterdag 26 februari in de Jaarbeurs in Utrecht wordt gehouden.

Winnaars
Het glaspaleis in Heerlen heeft volgens de jury alles in zich om nationaal en internationaal uit te groeien tot een icoon. Na decennia van verval hebben de architecten Jo Coenen en Wiel Arets, samen met de gemeente het glaspaleis weer tot leven gebracht. Het gebouw is in al haar glorie teruggebracht, aldus de jury.

Klik hier voor meer informatie over dit project. Het ondergrondse danstheater (van de faculteit Dans & Theater) in Arnhem won voordat het was opgeleverd al de A.M. Schreuderprijs 2003 voor ondergronds bouwen. De jury van de Nederlandse Bouwprijs: ”Het 7000 vierkante meter grote nieuwe gebouw ademt Gerrit Rietveld: hetzelfde gevoel van licht en lucht, van structuur en orde, maar nu verborgen onder het gazon naast de oorspronkelijke academie. Volgens de jury is het een combinatie van een gedurfd concept, toepassing van gewaagde techniek, goed doordacht materiaalgebruik en respect voor de omgeving.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

De publiekswinnende houten geleiderail voor snelwegen is ontwikkeld door TU Delft, KIEM sustainable innovations en centrum voor lichtgewicht. De rail voldoet aan de nieuwste Europese richtlijnen. Zo moet het een bus kunnen keren die met 70 kilometer onder een hoek er tegenaan rijdt, zonder dat ernstige schade aan de rail ontstaat. De huidige stalen geleiderail in Nederland voldoet niet aan de Europese normen. Volgens de jury zou het ontwerp andere sectoren moeten inspireren om onderzoek te doen naar duurzaam hardhout als constructiemateriaal. De Ducotwin van het Belgische Duco Ventilation & Sun Control is een gevelsysteem dat natuurlijke ventilatie en zonwering met elkaar combineert in een geïntegreerd, manueel bedienbaar systeem. Volgens de jury is het combineren van zonwering en ventilatie een vondst. De Duco zorgt volgens de jury voor een duidelijke efficiencyverbetering.

Klik hier voor meer informatie over DucoTwin.

Het verlaagt de faalkosten, zegt de jury over de digitale printservice van File2Share Repro uit Heemstede. Via de printservice kan iedereen in de bouw op elk gewenst moment tekeningen, verslagen, bestekken en berekeningen laten printen via internet. De besteller kan direct aangeven waar de print moeten worden bezorgd. Het systeem levert volgens de jury een substantiële bijdrage aan betere, snellere , maar vooral ondubbelzinnige communicatie. Het valsysteem ARBO voor het hellende dak (winnaar in de categorie Materieel) biedt een structurele oplossing voor de veiligheid en het werkcomfort voor iedereen die zich op hellende daken begeeft. De jury constateert dat het systeem veel ongevallen kan voorkomen. Het betreft een open systeem waardoor producenten van allerhande hulpstukken

Andere nieuwsberichten

Gevels van winkelblok aan de Lijnbaan vernieuwd

Gisteren, 16:34

Video: designer Christian Zanzotti ontwerpt electrische scooter voor start-up uit Berlijn

Gisteren, 11:36

Opnieuw tegenvaller voor bouwers nieuwe zeesluis

22 augustus, 4:21

Buitenring Parkstad Limburg bezit 39 kunstwerken van ipv Delft

22 augustus, 1:18

Steeds meer daklozen, geen daklozencamping in Vondelpark

Gisteren, 11:21

'Jan Modaal kan meeste huizen niet betalen'

Gisteren, 11:05

Zaltbommel vreest gevolgen bodemdaling door gaswinning

22 augustus, 2:24

BAM en Boskalis onderuit op Damrak

22 augustus, 11:24

Delen middeleeuwse stadsmuur Utrecht blootgelegd

21 augustus, 5:26

Kawneer: Woning R is een samenwerking om innovatieve oplossingen te zoeken

21 augustus, 11:45
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | trappen en balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Giersiepen GmbH & Co. KG
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan