BNA zet zich in voor voortzetting Het Experiment

11 februari 2005, 10:44
Beroepservaring jonge architecten moet in titelwet

De BNA spant zich in voor de voortzetting van Het Experiment Beroepservaring Jonge Architecten. Het Experiment, dat nu anderhalf jaar loopt, is een initiatief van toenmalig rijksbouwmeester Jo Coenen, gesteund door een groot aantal architectenbureaus en de BNA. Er nemen veertig afgestudeerden van de Technische Universiteiten aan deel. Het Experiment dicht de vaak gesignaleerde kloof tussen opleiding en beroepspraktijk. De deelnemers worden door mentoren begeleid bij de entree in de beroepspraktijk. Ook volgen ze een curriculum waarin aspecten van de beroepspraktijk aan de orde komen zoals bouwregelgeving, Europees aanbesteden, contractvorming en presenteren. In september 2005 loopt de proefperiode ten einde.

Het bestuur van de BNA heeft besloten zich voor de voortzetting van Het Experiment in te zetten op advies van de Onderwijscommissie van de BNA. Het advies is geplaatst in het licht van de actuele ontwikkelingen rond de mogelijke aanpassing van de Wet op de Architectentitel en in het perspectief van de gewenste eisen voor inschrijving in het register. Daarbij is het van belang om in Nederland aan te sluiten op de beroepservaringseisen die internationaal gebruikelijk zijn. De aanpassing van de Wet op de Architectentitel vormt volgens de Onderwijscommissie een uitgelezen kans de lang gekoesterde wens om twee jaar beroepservaring verplicht te stellen als voorwaarde voor inschrijving in het Architectenregister. In dat licht is het ongewenst dat de BNA zich niet zou inzetten voor voortzetting van Het Experiment.

Op termijn ziet de Onderwijscommissie onderstaande weg tot inschrijving als architect als wenselijk. Inschrijving in het Architectenregister van TU-afgestudeerden is slechts mogelijk met een afgeronde opleiding in de studierichting architectuur én twee jaar gekwalificeerde beroepservaring. Te zijner tijd moet de beroepservaringseis ook worden vastgesteld voor AvB-studenten en degenen die het Architectenexamen hebben gedaan. Daarbij zou de Europese richtlijn maatgevend moeten zijn. Een en ander is op dit moment nog niet actueel. De opleiding aan de TU moet blijven voldoen aan de Europese eisen. Dat betekent dat ook kennis van de praktijk moet worden verworven. Tevens dient in het mastergedeelte van de opleiding een stage van ten minste drie maanden te zijn opgenomen.

Verantwoordelijkheid
Aan de beroepservaringsperiode is een beknopt theoretisch curriculum verbonden waarin specifieke praktijkkennis aan de orde komt. De eisen aan de beroepservaring moeten net als die aan de opleiding zijn vastgelegd in de Nadere Regeling bij de Wet op de Architectentitel. Het Architectenregister zou ook in dit geval moeten toetsen of aan de eisen is voldaan. Zoals de opleiding wordt verzorgd door erkende instellingen, zo zou ook de beroepservaring moeten worden georganiseerd door erkende instellingen. De BNA moet zo’n erkende instelling zijn.

Gezien dit toekomstperspectief moet de BNA zich inspannen voor de voortzetting van Het Experiment. Uitgangspunt is voortzetting voor veertig studenten voor een periode van twee jaar, aansluitend aan de beëindiging van het lopende traject dat onder auspiciën van de rijksbouwmeester staat. Voortzetting, na de zomer van 2005, moet worden gezien als een tussenfase naar een definitieve regeling waarbij de praktijkervaring hopelijk wettelijk wordt geregeld.

De BNA moet zich inzetten voor het werven van de beroepservaringsplaatsen en zonodig garant staan voor een onverhoopt financieel tekort. Voor de financiering is een model ontwikkeld. In het komende halfjaar moet worden onderzocht of dat haalbaar is. Bij de nadere uitwerking van het voorstel moet allereerst worden nagegaan of voldoende bureaus aan de voortzetting van het experiment willen meewerken door beroepservaringsplaatsen en mentoren ter beschikking willen stellen. Gezien het succes van de proefperiode is van het belang zo veel mogelijk aan te sluiten bij de huidige opzet en bemensing van Het Experiment. In elk geval is het noodzakelijk dat architectenbureaus en de BNA het initiatief adopteren en het faciliteren van een goede beroepservaring zien als hun verantwoordelijkheid.

Bron: BNA

Andere nieuwsberichten

Nieuw gebouw met laboratoria en kantoren voor Leiden Bio Science Park

Vandaag, 15:55

Mecanoo transformeert voormalig concertgebouw in Schotse Perth tot museum

Vandaag, 14:41

Porseleinen Toren in ontwikkelgebied Nieuw Delft officieel geopend

Vandaag, 11:35

MoederscheimMoonen ontwerpt nieuw bewegingscentrum voor zorglandgoed

Vandaag, 09:25

Amsterdam gaat meer woningen voor ouderen geschikt maken

Vandaag, 13:49

FNV: minister moet ingrijpen na censuur door bestuur TU Delft

Vandaag, 12:12

Gelderland wil 12.000 huizen bouwen bovenop bestaande daken

Vandaag, 10:03

Zeeland investeert miljoenen in wonen, wegen en leefbaarheid

Gisteren, 16:31

De Jonge: invoering Omgevingswet tot nu toe ‘rustig en stabiel’

Gisteren, 12:28

Amsterdam verbiedt bouw nieuwe hotels

Gisteren, 09:14
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan