Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: Marcel van der Burg
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects
Copyright: NL Architects

Terrassengebouw van NL Architects met geïntegreerd groen

25 september 2018, 12:11
Het woongebouw De Klencke op de Amsterdamse Zuidas kenmerkt zich door een opvallend getrapt profiel. De terrassen aan de zuidzijde, met zicht op de tuinwijk Buitenveldert, zijn voorzien van geïntegreerde plantenbakken, waarmee NL Architects het gebouw tot een schakel tussen stedelijkheid en groen heeft gemaakt.

De Klencke, ook aangeduid als Terras op Zuid, is parallel geplaatst aan een kanaal, dat deel uitmaakt van de ecologische structuur van Amsterdam. Tevens ligt het woongebouw strategisch aan de rand van de binnenstad. NL Architects heeft dankbaar gebruik gemaakt van deze positie.

Schakel
Tijdens de stedenbouwkundige verkenningen bleek een terrassengebouw de beste invulling van de beschikbare kavel. NL Architects heeft het gebouw ontworpen met een getrapt terugliggende gevel aan de zuidzijde. Hierdoor ontvangen de royale buitenruimtes volop licht en hebben de bewoners ruim zicht op het lommerrijke Buitenveldert aan de overzijde van het kanaal.

De noordzijde kijkt uit op de dicht bebouwde Zuidas. De bovenste woonlagen zijn als het ware als geheel verschoven, zodat niet alleen een terras ontstaat, maar aan de andere kant een overhuiving. De dakrand ligt in lijn met de bebouwing ten westen, terwijl de basis juist lijnt met het woongebouw ten oosten. Op zowel straat- als op stedelijk niveau werkt het gebouw als een schakel.

Compacte eenheden
De Klencke bevat vijftig wooneenheden. Door de terrassering biedt het gebouw een scala aan verschillende woningtypes, met verschillende afmetingen en kenmerken. De meerderheid van de woningen is compact – rond de 50 m2 – en daarmee ‘bereikbaarder’ voor bijvoorbeeld starters op de woningmarkt, aldus NL Architects.

De architecten hebben gestreefd naar een ruimtelijk gevoel in de appartementen, ondanks de bescheiden afmetingen. De vrij geplaatste kern met de natte ruimtes, de keuken, technische voorzieningen en opslagruimten, maakt lange zichtlijnen mogelijk. Door de grote glazen schuifpuien functioneren en de diepe en brede terrassen als een uitbreiding van de woning.

Groene sluier
Op de begane grond liggen aan de zuidzijde extra brede woningen met een eveneens breder terras. Aan de straat kant hebben de woningen een hoger plafond; ze liggen aan een iets verhoogde veranda, als een buffer tussen straat en privé-ruimte. Deze woningen hebben twee verdiepingen.

Plantenbakken zijn opgenomen in de vloer van de terrassen; hierdoor lijkt de beplanting direct uit het beton te groeien. De begroeiing werkt als een groene sluier voor de privé-ruimte. Het groen is eigendom van de Vereniging van Eigenaren en is in overleg met de bewoners door landschapsarchitect Jos van de Lindeloof gekozen.

Horizontale microbetonnen banden, waarvan de plantenbakken en de galerijen deel uitmaken, lopen rondom het gebouw. De gevels tussen de banden zijn passend ingevuld: de zuidelijke gevel geheel uit glas, de zijgevels van het gebouw met grijs metselwerk en de noordgevel met afwisselend ramen in bronsgetinte profielen en houten panelen.

Andere nieuwsberichten

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Tinfabriek Naarden verbouwd tot autoshowroom en ontmoetingsplek

1 uur geleden

Gebouw met stripkreten op de gevel (MVRDV) geopend

18 oktober, 2:56

Bouw sluitstuk Newport Nesselande van start

18 oktober, 11:24

Workthere: fun-factor werkplek minder belangrijk

4 uur geleden

'Centrum Veilig Wonen kwam afspraken niet na'

Vandaag, 10:08

Ook bouwers in actie tegen stikstofaanpak

Vandaag, 09:39

Renovatie Binnenhof mogelijk nog langer vertraagd

18 oktober, 3:27

Mobiliteitsplan Formule 1: op de fiets naar Zandvoort

18 oktober, 9:45

Renovatie voor beeldbepalende kas Hortus Botanicus Amsterdam

17 oktober, 2:58
Reynaers B.V.
ODS Jansen
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Caparol
Tarkett BV
Kawneer (voorheen Alcoa)
Verosol Nederland B.V.
Pittsburgh Corning Nederland B.V. (FOAMGLAS)
OCS | Office Cabling Systems
Forster
Balink Glas & Aluminium BV
HMB profit locks & tools
Performance in Lighting
Sempergreen
EeStairs | stairs and balustrades
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
AGC Nederland Holding B.V.
Eternit
KONE Liften en Roltrappen en Deursystemen
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken B.V.
Foreco Dalfsen
Wienerberger B.V.
AluK Aluminium b.v.
3M NEDERLAND BV
Zoontjens
Duco Ventilation & Sun Control
ROCKWOOL B.V.
Van Bruchem Staircases
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederlands B.V.
Rockpanel
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas B.V.
VELUX Nederland B.V.
Jung | Hateha B.V.
Sika Nederland B.V.
Saint-Gobain Building Glass Nederland
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica
Holonite B.V.
Bolidt Kunststoftoepassing B.V.
OWA Benelux BV
Serge Ferrari
Tata Steel's Colorcoat®
Mobelli Soft Seating
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan
Bekijk ook eens de vernieuwde website van ons zusterbedrijf Archello
Ga naar Archello
Nee, bedankt