Tata Steel IJmuiden
Copyright: Tata Steel
Tata Steel IJmuiden
Copyright: Tata Steel

Tata Steel bereikt grote CO2-reductie met andere productietechnologie

6 september 2018, 15:38
De duurtest van de HIsarna-installatie bij Tata Steel toont aan dat deze technologie ertoe kan leiden dat de CO2-uitstoot van het staalproductieproces fors kan worden gereduceerd. Tijdens de huidige testcampagne zijn onder meer proeven gedaan met het inzetten van staalschroot en biomassa.

Daarmee blijkt een CO2-reductie haalbaar van meer dan 50% ten opzichte van het maken van staal via de hoogovenroute. De HIsarna-installatie is inmiddels officieel een permanent onderdeel van de productieketen op de site van Tata Steel in IJmuiden. De fabriek heeft een bezetting van tachtig personen, waarvan zestig in vijfploegendienst.

“De tussentijdse resultaten van de duurproef met HIsarna laten zien dat we met deze bij Tata Steel bedachte technologie een significante bijdrage kunnen leveren aan het structureel verder verduurzamen van de wereldwijde staalproductie”, aldus Hans Fischer, Chief Executive Officer en Chief Technical Officer van Tata Steel in Europa. “Met het ontwikkelen van deze technologie geven we concreet invulling aan onze ambitie om hét staalbedrijf te worden dat duurzaam is in alle opzichten”.

Verwachtingen overtroffen
“Toen we de HIsarna-technologie bedachten gingen we er vanuit dat we de CO2-uitstoot en het energieverbruik met minimaal 20% konden reduceren”, vertelt Koen Meijer, projectleider van HIsarna. “Die 20% haal je doordat je in tegenstelling tot in een hoogoven in de HIsarnareactor ijzererts en poederkolen rechtstreeks in kunt inzetten, zonder voorbewerking van de grondstoffen in aparte kooks-, sinter- of pelletfabrieken.”

Meijer vervolgt: “Dat we inmiddels een goed draaiende installatie hebben en een CO2-reductie van meer dan 50% hebben weten te realiseren, overtreft al onze verwachtingen.” Tijdens de duurtest is ook het record verbroken van de langste aaneengesloten productie-run: er is acht dagen en acht uur ononderbroken vloeibaar ruwijzer gemaakt. De processtabiliteit is sterk verbeterd en er is nu meer kennis opgebouwd over de optimale inrichting en beheersing van het productieproces.

Hoger recyclingspercentage
In het afgelopen half jaar zijn proeven gedaan met het inzetten van staalschroot in de HIsarna-reactor. Daarmee is aangetoond dat je tot 53% schroot kunt inzetten. Dat betekent dat je met deze technologie veel minder grondstoffen hoeft in te zetten dan in het hoogovenproces.

Door in het proces van ruwijzer maken nu ook schroot in te zetten, verhoog je het recyclings-percentage van het maken van staal. In de staalfabriek wordt vervolgens ook nog eens 10 tot 20% schroot ingezet bij het omzetten van vloeibaar ruwijzer in staal, dat als product oneindig recyclebaar is zonder verlies van kwaliteit, stelt Tata Steel.

Volgende stappen
De volgende stappen in het testen van de HIsarna-installatie bestaan onder meer uit het bepalen van de ideale grondstoffenmix, het onderzoeken van de opties om staalslak te recyclen, het testen van het gebruik van CO2 als gas om grondstoffen te injecteren, het onderzoeken van de terugwinning van zink en het bestuderen van de mogelijkheden voor het afvangen en opslaan dan wel toepassen van CO2.

Inmiddels is ook begonnen met het ontwerpen van een HIsarna-installatie op industriële schaal. Die zou over zeven jaar in gebruik kunnen worden genomen. Als de testen met die installatie ook succesvol verlopen, breekt het moment aan dat de HIsarna-technologie commercieel beschikbaar kan worden gemaakt.

De ontwikkeling van HIsarna wordt mede mogelijk gemaakt door Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken, EU Horizon 2020 subsidie en subsidie van de EIT RawMaterials (European Institute for Innovation and Technology).

Andere nieuwsberichten

Crematorium met rouwhof voor begraafplaats St. Barbara in Den Haag

1 uur geleden

Woningbouwproject The Stack in Amsterdamse wijk Aan het IJ opgeleverd

1 uur geleden

Pauwert Architectuur vestigt zich in historische boerderij aan rondweg Eindhoven

4 uur geleden

Houten modulair meubelsysteem van Falsework maakt iedereen timmerman

Vandaag, 10:54

Provincie Friesland en gemeenten weer op één lijn over woningbouw

2 uur geleden

Vastgoedadviseur: winkelleegstand binnensteden loopt op

Vandaag, 09:31

Terugluisteren: Violette Schönberger in Nooit Meer Slapen

Gisteren, 16:09

‘Nieuw kabinet moet daadkrachtig mobiliteitsbeleid voeren’

Gisteren, 10:52

Limburg maakt plannen voor 30.000 woningen nabij stations

Gisteren, 09:42

ASML wil grote vestiging op Brainport Industries Campus

23 april, 11:34
KUBUS | Specialist in BIM-software
SAPA
Reynaers Aluminium Nederland
Jansen
SAB-profiel bv
Aliplast Aluminium Systems
Hagemeister GmbH & Co. KG
ALUCOBOND®
Tarkett BV
Kawneer
Grohe Nederland B.V.
Malaysian Timber Council
OCS | Office Cabling Systems
Swisspearl Nederland
Forster Nederland N.V.
VELUX Commercial
Sempergreen
EeStairs | Design trappen - Balustrade - Ontwerp en constructie
Aluprof Nederland BV
Intal BV
QbiQ Wall Systems
Forbo Flooring
Schüco Nederland BV
AGC Nederland Holding B.V.
Cedral
Sto Isoned bv
Triflex bv
Gorter Luiken BV
Foreco Houtproducten
Wienerberger B.V.
Knauf Insulation
DUCO Ventilation & Sun Control
IsoBouw Systems bv
Mview+
Rockfon (ROCKWOOL B.V.)
Gira Nederland B.V.
Kingspan Geïsoleerde Panelen
GEZE Benelux  B.V.
Renson
Metaglas Groep
ABB | Busch-Jaeger
Jung | Hateha B.V.
Knauf Ceiling Solutions B.V.
Saint-Gobain Building Glass Benelux
Faay Vianen B.V.
objectflor
Boon Edam Nederland B.V.
Hunter Douglas Architectural
Forbo Eurocol Nederland B.V.
EQUITONE gevelpanelen
Plastica Groep
Holonite B.V.
FALK®
Tata Steel Colorcoat®
© 2002 - 2024 Architectenweb BV / Voorwaarden / Privacy / Disclaimer / Sitemap
Annuleren
OK
Sluiten
Doorgaan
Inloggen
Maak een gratis persoonlijk account aan